Review: "Het boek van voorheen" door Jen Minkman

downloadAuteur: Jen Minkman
Genre: YA
Uitgever: Storm Publishers
Release Datum: April 2016
Pagina’s: 279
Spoilers:  Zo min mogelijk. Ik heb het geprobeerd.
Waardering: 4 Stars (4 / 5)

Ja, ik heb ook eens een boek gelezen! Zonder enig idee waar dit over zou gaan, heb ik aangeboden om dit boek te lezen voordat het uit zou komen. En man, man, man! Wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan!

“De zestienjarige Leia woont al sinds haar tiende in het landhuis en leidt daar een geïsoleerd leven, samen met de rest van de jongeren. Diep vanbinnen is ze altijd nieuwsgierig geweest naar wat er schuilt achter de Muur die het eiland in tweeën deelt.
Wanneer ze op een avond wegrent van Sol, hun wrede leider, ontmoet ze Walt, een van de Dwazen van achter de Muur. Hij vertelt een heel andere waarheid dan waarmee ze is opgegroeid. Wat blijft er nog over van haar wereld als de Muur uiteenvalt?
Het Boek van Voorheen zet de lezers aan het denken over hun cultuur, de wereld waarin ze leven en de plek die ze innemen. Hoeveel van die wereld neem je aan zonder het in twijfel te trekken?” [Goodreads]

Het boek begint met Leia en haar broer die op hun 10e volwassen worden en dan naar het landhuis vertrekken om onafhankelijk te worden. Zo werkt dat, aan hun kant van de muur. Aan de andere kant van de muur beleven mensen een heel andere cultuur. Mensen gaan deze muur gewoonlijk niet over, ze noemen de mensen aan de andere kant ook dwazen.

Je zit meteen al in het verhaal wanneer je de eerste bladzijde begint te lezen. Alles is zo fijn beschreven dat je eigenlijk binnen een paar uur het boek al uit kunt hebben (wat toch ook wel weer jammer is, ik zou best nog wat langer willen genieten van dit boek!). Het leest super makkelijk en het verhaal wat ook heel interessant is zorgt er ook voor dat je gewoon door blijft lezen. De hoofdstukken zijn kort, wat ik persoonlijk heel fijn vind.

iron-giant-art

In het verhaal worden de personages beschreven zoals de persoon waarvan uit je het leest ze ziet op dat moment. Dit zorgt ervoor dat je heel erg hun emoties ook beleeft op een bepaalde manier waardoor het echt voelt alsof je zelf ook in het verhaal zit.

Even terug naar het verhaal zelf; in het verhaal, aan Leia’s kant van de muur, speelt Het Boek een gigantische rol in hun cultuur. Het Boek wordt beschreven als een soort Bijbel voor hen. Ik was dan ook super nieuwsgierig naar wat er in dat boek zou staan. Ergens in het verhaal wordt er meer duidelijk over Het Boek en welke mensen hier een rol in spelen. Laat me je vertellen dat ik nog nooit zo’n heerlijke plottwist heb gelezen. De serieuze wijze waarom alles beschreven wordt over hoe het na deze verheldering eraan toe gaat maakt alles nog beter. Ik kan me zeker voorstellen wat Leia en de rest van haar volk voelde op het moment dat ze te weten kregen waar de verhalen van Het Boek vandaan kwamen, maar ik heb wel even gelachen om mezelf. Ik zag dit namelijk helemaal niet aankomen.

tumblr_nnrh5nZfx81spa9zuo1_500

Je leert in dit boek beide kanten van de muur kennen. Het feit dat ze allebei zo anders zijn maakt het super interessant om te lezen. De culturen verschillen enorm, ook al zijn ze maar gescheiden door een makkelijk te beklimmen muur. Tuurlijk is er ook een minpuntje, maar meer dan één kan ik zo even niet bedenken. Er is een personage dat ergens redelijk makkelijk mee weg komt, wat mij eigenlijk wel stoort. Ik had wel iets meer gerechtigheid willen zien. Ik zou je vertellen wie wat heeft gedaan, maar dan zou het niet leuk meer zijn voor wanneer je het zelf leest!

Zelf vind ik het een heerlijk boek wat je meteen meeneemt in twee verschillende werelden waar je steeds meer van wilt weten. Als je ooit opzoek bent naar een makkelijk weg te lezen boek wat niet al te dik is, raad ik deze zeker aan.

admin

2 reacties

    • Ik vond het zelf juist wel weer grappig, waar de achtergrond van de twee ‘culturen’ vandaan komen! Maar toch fijn dat je toch van het boek hebt kunnen genieten 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *