Recensie: ‘Druks’ van Francien Regelink

Toen ik het persbericht ontving van Blossom Books over het boek Druks van Francien Regelink, was ik meteen enthousiast, maar ook vooral nieuwsgierig. Toen ik 19 was, is er bij mij ADHD vastgesteld. En laat dit boek nou net over AD(H)D gaan!

Auteur: Francien Regelink
Genre: Non-fictie
Uitgever
: Blossom Books
Release Datum: juli 2020
Pagina’s: 264
Spoilers: Geen spoilers
Waardering: 5.0 Stars (5.0 / 5)

 


De meeste mensen kennen ADHD als ‘Alle Dagen Heel Druk’. En druk zijn is zeker een onderdeel van de Attention Deficit Hyperactivity Disorder, maar dat is wel een héél eenzijdig beeld. Francien Regelink stelt dat beeld graag voor je bij.

Want wat is ADHD eigenlijk? Wat zijn de voordelen, nadelen en de vooroordelen? Helpen pilletjes, of juist helemaal niet? Hoe zorg je dat je om kunt gaan met alle prikkels van het dagelijks leven? Francien is succesvol sportmarketeer, blogger en vertelt je recht voor zijn raap over haar leven en ervaringen met ADHD.


Wat is AD(H)D?

Deze recensie wordt niet zoals mijn recensies van fictie titels. Deze recensie wordt een stuk persoonlijker, omdat dit boek van alles met mij te maken heeft. Francien en ik hebben veel dingen gemeen: we zijn er op latere leeftijd achter gekomen dat we AD(H)D hebben. We kunnen slecht met geld omgaan. Onze gedachten staan nooit stil. We houden van structuur, we zijn er alleen heel slecht mee. We hebben veel energie en zijn overal wel enthousiast voor te krijgen. Kortom: AD(H)D.

Het boek Druks is slim opgedeeld: eerst geeft Francien, samen met ADHD-coach en directeur van ADHD-Nederland Cathelijne Wildervanck, een introductie tot ADHD. Wat is het precies? Waar merk je het aan? Hoe werkt het nou in je hersenen als je dat hebt? Het wordt kort en bondig uitgelegd, waardoor je als leek (maar ook als ADHD-kenner) scherp op je netvlies hebt staan wat AD(H)D is.

Druks banner

Je shit op orde

Vervolgens gaat Francien in op het leven van een AD(H)D’er, het koppie van een AD(H)D’er, maar ook over relaties en hoe het als AD(H)D’er erg lastig is om ‘gewoon’ je shit op orde te hebben. Ze vertelt over haar ervaringen op de werkvloer, maar ook over seks, geld en andere dingen waar de gemiddelde (jong) volwassene mee te maken heeft. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar als je AD(H)D hebt, is dat helaas niet altijd zo. Een tripje naar de supermarkt? Trek daar maar een dag voor uit.

Mega herkenbaar

Er zijn een aantal hele fijne punten aan dit boek. Ten eerste is het voor mij super herkenbaar: nooit eerder heb ik zo’n eerlijk boek over AD(H)D gelezen van iemand die het zelf ook heeft en in ongeveer dezelfde fase van haar leven zit als ik (werk, relaties, huisje etc.). Hoewel zij al iets verder is dan ik, kon ik me perfect in haar verplaatsen.

Eerlijk geschreven

Ten tweede is het heel recht voor zijn raap geschreven. Francien windt geen doekjes om hoe haar leven is. Ze bespreekt hoe lastig AD(H)D kan zijn voor een volwassene, maar ook hoe AD(H)D je superkracht kan zijn. Ze speelt niet het slachtoffer van haar AD(H)D: ze heeft het geaccepteerd en probeert er nu gewoon het beste van te maken. Hoewel dat soms erg lastig kan zijn (lees: intense gevoelens, depressies, het gevoel dat je nooit goed genoeg bent want je AD(H)D-brein maakt er toch wel weer een zooitje van).

Medicatie en drugs

Een ander punt dat ik wil aanhalen, is hoe Francien medicatie en drugs bespreekt. Als AD(H)D’er ben je er vanaf het eerste punt bekend mee: Ritalin, Concerta en Dexa. Francien kreeg letterlijk na één afspraak al Ritalin mee naar huis. Dat dat niet dé oplossing was, bleek al snel. Ze bespreekt dan ook de voor- en nadelen van medicatie en waarom ze het soms wel en soms niet slikt. Daarnaast gaat ze in op andere drugs die ze wel eens recreatief heeft geprobeerd (met een goede disclaimer daar aan voorafgaand uiteraard).

Druks Francien Regelink
Druks: mijn (on)rustige leven met ad(h)d

Waarom je Druks écht moet lezen

Tot slot denk ik dat dit boek ook perfect is voor mensen die geen AD(H)D hebben, maar toch graag willen begrijpen wat er in een AD(H)D-brein omgaat. Waarom vergeten AD(H)D’ers dingen die heel belangrijk zijn (maar onthouden ze wel het nummerbord van hun vader van 15 jaar geleden), maar ook waarom ze vaak gevoeliger zijn voor kritiek. Moeders, vaders, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, managers, opa’s en oma’s van een AD(H)D’er: dit boek is ook voor jullie!

Ik kan daarom ook niet anders dan dit boek 5 sterren geven. Druks van Francien Regelink is grappig, herkenbaar, goudeerlijk, en tegelijkertijd ook heel rauw. Het leest lekker weg en geeft je een uniek kijkje in de wereld van een AD(H)D’er. Aanrader voor iedereen die AD(H)D heeft, iemand met AD(H)D kent of er gewoon meer over wilt lezen!

Bestel het boek direct via Bol.com of je lokale boekhandel:

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *