Recensie: “Een” van Sarah Crossan

EenAuteur: Sarah Crossan
Genre: Contemporary
Uitgever: Pepper Books
Release Datum: 4 juli 2016
Pagina’s: 440
Spoilers: Spoilervrij!
Waardering: 4.5 Stars (4.5 / 5)

In september was het Literatour, een boekenweek voor jongeren. Niet helemaal gericht op YA-boeken, maar er was wel aandacht voor deze boeken. Zo werd er ook de Dioraphte prijs uitgereikt. In de categorie ‘vertaald’ won het boek Een van Sarah Crossan. Om de prijs in ontvangst te nemen, kwam zij naar Nederland. Ik las haar boek en heb haar tijdens een speciale bloggerslunch mogen ontmoeten. Nu is het (ja, eindelijk!) tijd om mijn recensie van dit bijzondere boek te lezen. 

Een

“Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.
Sarah Crossan combineert in Een een vrije versvorm met een prachtig verhaal over identiteit en verbondenheid. Het aangrijpende verhaal en de intuïtieve stijl maken Een tot een toegankelijk en adembenemend boek. Een stijl die je zal overrompelen en een verhaal dat je hart in tweeën breekt.” [Goodreads]

Een wordt verteld vanuit het oogpunt van Grace, één helft van de siamese tweeling waar het boek over gaat. Tippi zit aan haar vast, en dat levert veel lastige, maar ook mooie situaties op. Het verhaal van Grace en Tippi is bijzonder: hoewel het verhaal lineair verteld wordt, is het geschreven in vrije versvorm. En ondanks het weinige aantal woorden dat Crossan gebruikt om het verhaal van de siamese tweeling te vertellen, wist het mij diep te raken en had ik het gevoel dat ik over twee levensechte mensen hebt gelezen.

Omdat de vertelvorm van dit boek zo bijzonder is, begin ik daar mijn recensie mee. Toen ik begon aan het boek, wist ik niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Hoe kan een boek dat bestond uit zo weinig woorden in vrije versvorm mij genoeg boeien om door te lezen? Na het lezen van de eerste paar hoofdstukken was ik vrij zeker van dat het kon. Ondanks dat Crossan vrij weinig beschrijft (dingen zoals de rode wapperende sjaal zul je niet tegenkomen), creëerde ze een volledige wereld met levensechte personages. De witregels in haar boek worden opgevuld door de fantasie van de lezer zelf, waardoor het juist heel persoonlijk wordt. Het las makkelijk weg, waardoor het onmogelijk is om niet meegesleept te worden.

giphy2

Grace is de ene helft van de tweeling en kijkt wel eens op tegen haar zus Tippi. Zij is toch veel cooler? Vooral als ze naar een gewone middelbare school moeten door geldgebrek, wordt het verschil tussen de zussen steeds groter. En toch zitten ze de hele tijd aan elkaar vast. Crossan heeft de zusjes zo beschreven dat je in je hoofd echt met twee verschillende personen te maken hebt, ondanks dat ze de hele tijd letterlijk aan elkaar vast zitten. Omdat je het verhaal alleen leest vanuit Grace’s perspectief, wordt dit effect versterkt. Geen personages uit het verhaal is perfect: ze hebben allemaal zo hun eigen tekortkomingen. Dat maakt het verhaal zo echt.

Een is geen spectaculair verhaal over een siamese tweeling. Sterker nog, het is eigenlijk een doodgewoon verhaal. Het boek neemt je mee in het dagelijks leven van twee gewone meisjes die zich in een bizarre situatie verkeren. Toch zijn sommige dingen heel herkenbaar, zoals verliefd worden en huiswerk maken. Toch wordt je als lezer meteen geconfronteerd met hoe moeilijk deze normale dingen zijn voor een siamese tweeling. En dat zet je toch weer met beide voeten op de grond.

clap

Ik ben diep onder de indruk van dit verhaal. Het is op een originele manier geschreven en het heeft mij van het begin tot het einde geboeid. Een vertelt het bijzondere verhaal van een siamese tweeling die niets liever wilt dan gewoon zijn. Het is een onvergetelijk verhaal dat je zal raken – lees het daarom niet zonder zakdoeken in de buurt!

 

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *