Filmrecensie: ‘Jumanji: Welcome to the jungle’ in 4DX

jumanjiDatum: 21 december 2017
Taal: Engels
Lengte: 119 minuten
Regisseur: Jake Kasdan
Cast: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gilman, Nick Jonas en Bobby Cannavale
Beoordeling van IMDb: 6,9/10
Mijn beoordeling: 4.0 Stars (4.0 / 5)

Jumanji: Welcome to the jungle is een modern vervolg op de originele Jumanji (1995) met Robin Williams. Jumanji heb ik door de jaren vele malen gezien en de film gaat nooit vervelen. Ik heb er zelfs een PS2 videogame van gehad. Het idee van een jungle die tot leven komt, spreekt voor kinderen, maar ook voor volwassenen, sterk tot de verbeelding. Toen bekend werd gemaakt dat er een nieuwe film zou komen, voelde dat heel dubbel. Zouden ze proberen de eerste film te overtreffen – wat nog wel eens compleet verkeerd kan gaan in Hollywood – of zou het een eerbetoon zijn aan de originele film? En hoe is het om een film in 4DX te bekijken? Op woensdag 13 december was ik bij de Nederlandse première van de film in Pathé de Munt en bekeek in deze actiefilm in 4DX.

Jack Black, Nick Jonas, Karen Gillan, Dwayne Johnson and Kevin Hart star in JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE.

Jack Black, Nick Jonas, Karen Gillan, Dwayne Johnson and Kevin Hart star in JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE.

In het gloednieuwe avontuur Jumanji: Welcome to the Jungle zijn de rollen omgekeerd wanneer vier tieners de wereld van het spel Jumanji binnengesleurd worden. Wanneer vier middelbare scholieren een oude videogame genaamd Jumanji ontdekken waar ze nog nooit van hebben gehoord, worden ze meteen de junglewereld van het spel ingetrokken. Ze veranderen in de game-personages die ze zelf kozen, gespeeld door Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black en Karen Gillan. Al snel ontdekken ze dat je Jumanji niet zomaar speelt – je moet het zien te overleven. Om het spel te verslaan, moeten zij het gevaarlijkste avontuur van hun hele leven ondernemen, anders kunnen ze voor eeuwig in de game vast blijven zitten…

De personages
Het zou je maar gebeuren: je moet tijdens het nablijven op school de kelder opruimen en ineens word je in een computerspel gezogen en word je het personage dat je hebt gekozen. Het is niet heel geloofwaardig, maar wel leuk bedacht. Daar waar in de originele Jumanji de jungle naar de echte wereld komt dankzij een bordspel, worden de hoofdpersonages nu de jungle ingezogen door middel van een computerspel. De personages zijn allemaal vrij stereotype: het populaire blonde meisje dat haar lichaam nooit goed genoeg vindt, de nerd die computergames speelt, de sterke coole sporter en het verlegen roodharige meisje dat niet zo van lichaamsbeweging houdt. Toch zijn ze heel realistisch, want elke middelbare school heeft ze wel. Ondanks dat de personages startten als flat characters, wisten ze zich door hun avonturen op het eiland van Jumanji toch te ontwikkelen. Ze maken verandering door – iets wat niet vaak voorop wordt gesteld in een actiefilm.

Karen Gillan star in JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE.

Karen Gillan star in JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE.

De verhaallijn
De setting van Jumanji: Welcome to the jungle is heel zorgvuldig uitgekozen. Het start allemaal in een gemiddelde Amerikaans plaats met een middelbare school zoals elke andere in Amerika. Vier jongeren die elkaar tegenkomen omdat ze moeten nablijven en vervolgens naar een overvolle kelder worden gestuurd om daar de rommel op te ruimen. Wanneer ze het spel van Jumanji in worden gezogen (waar geen van de jongeren overigens ooit van heeft gehoord – hoe dan?),  belanden ze op het prachtige Jumanji, dat in werkelijkheid Hawaï is. Aan de hand van een kaart die alleen door Bethany (Madison Iseman), oftewel Dr. Shelley Oberon (Jack Black) gelezen kan worden. De spelleider vertelt hen dat ze de diamant terug moeten brengen naar een speciale rots, zonder dat Van Pelt (Bobby Cannavale), de jager, deze weer in handen krijgt. Echter hebben alle personages maar drie levens, zoals in een echt computerspel, en mogen ze deze niet verspillen, want dan zouden ze in het computerspel doodgaan. Andere videogame elementen waren bijvoorbeeld de cues die andere personages in de film moesten krijgen voordat de vier het spel verder konden spelen, en het verschijnen van delen van de kaart wanneer er een onderdeel van de zoektocht (en dus het spel) voltooid wordt. Deze elementen waren door de filmmakers goed verwerkt waardoor de verhaallijn logischer werd.

(l to r) Nick Jonas, Jack Black, Karen Gillan, Dwayne Johnson and Kevin Hart star in JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE.

(l to r) Nick Jonas, Jack Black, Karen Gillan, Dwayne Johnson and Kevin Hart star in JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE.

De 4DX experience
Nu we eindelijk allemaal gewend zijn aan 3D films, staat ons weer een nieuwe uitdaging te wachten: 4DX films waarin de film nog meer tot leven komt. De première van Jumanji: Welcome to the jungle was een van de eerste 4DX voorstellingen in Nederland. Welke extra elementen zijn er toegevoegd? Ten eerste is er een gehele nieuwe zaal gebouwd met speciale stoelen. Zo is er een soort opstapje waar je je voeten op moet zetten, zijn de stoelen van zwart leer en zitten er in de stoelen een houder voor je drinken ingebouwd. Tijdens de film kom je er al snel achter dat 4DX écht anders is dan die ene voorstelling met bewegende stoelen in De Efteling of Disneyland. In de stoel zitten speciale drukpunten die op de milliseconde nauwkeurig bewegen, om zo het gevoel te geven alsof je zelf aan het gevecht in de film meedoet. Voor deze film werkte dat goed, want het is een actiefilm op een eiland. Daarnaast is er rook in de zaal, wordt er gebruik gemaakt van water en van luchtschoten links en rechts van je hoofd. De stoelen bewegen omhoog, omlaag, naar links en naar rechts maar wel op een goed afgestelde manier, waardoor de bewegingen goed gedoseerd worden en daardoor aansluiten bij de film. Ook was er nog het element van geur, waar ze in Jumanji: Welcome to the jungle ook subtiel gebruik van hebben gemaakt wanneer het viertal op een bazaar is en er Oosterse specerijen te ruiken zijn. Tot slot waren er ook nog toffe lichteffecten zoals nagebootste onweer. Het was heel erg wennen, maar wel een toffe ervaring!

Bekijk hier de eerste reacties op de 4DX voorstelling van Jumanji: Welcome to the jungle tijdens de première. Mij vind je op 2 minuut 11!

Overall
Jumanji: Welcome to the jungle is een toffe actiefilm boordevol met humor. De acteurs maken de film, daar waar de verhaallijn eigenlijk helemaal niet zo interessant is. De videogame aspecten geven wel een extra laag aan de film, waardoor je echt het gevoel hebt dat je in een computerspel bent gestapt. Dankzij de extra dimensie van de 4DX voorstelling wordt je ondergedompeld in de wereld van Jumanji, wat goed werkte omdat Jumanji een simpele verhaallijn heeft, waardoor de extra effecten niet al te veel afleiden van de film. De originele Jumanji wordt niet overtroffen, maar deze film is meer een eerbetoon aan het origineel.

NOTE: 4DX voorstellingen zijn op dit moment alleen beschikbaar in Pathé De Munt in Amsterdam en Pathé De Kuip in Rotterdam. 

Jumanji: Welcome to the jungle draait vanaf 21 december in de Nederlandse bioscopen!

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *