Recensie: "Hij is van mij" door Chinouk Thijssen

9200000038284577Auteur: Chinouk Thijssen
Genre: Young Adult-Thriller
Uitgever: Scelta Publishing
Release Datum: 23 September 2015
Pagina’s: 272
Spoilers: GEEN
Waardering: 3.5 Stars (3.5 / 5)

Trots kan ik schrijven dat deze recensie, “Hij is van mij”, de eerste recensie van Dutchember is: de maand van Nederland op DutchBookChick.com. Deze maand besteden wij extra veel aandacht aan Nederlandse boeken, films en series. Van Scelta Publishing kreeg ik een recensie exemplaar van “Hij is van mij” om te recenseren tijdens Dutchtember. En dat eerste boek… is meteen een succes!

Hij-is-van-mij-FRONT

“Had ik deze baan maar nooit gekregen.
Had ik Arthur maar nooit ontmoet.
Helaas kunnen we dit soort dingen alleen achteraf zeggen.
Wanneer Zara in de winkel Next View komt te werken ontmoet ze Arthur. Hij is leuk, charmant en geeft haar alle aandacht. Haar verliefdheid is niet tegen te houden, maar Arthur heeft meer aanbidders. Sommige gaan wel heel ver om hun doel te bereiken: Zara uit de weg werken.
Ze heeft het gevoel dat ze continu in de gaten wordt gehouden, en wanneer een van haar collega’s vermist lijkt te zijn, wordt Zara al snel als verdachte aangewezen.” [Goodreads]

Toen ik voor het eerst Chinouk leerde ‘kennen’, was toen haar boek “Blindelings” uit kwam in februari dit jaar. Ik was meteen fan van de cover, maar nog niet helemaal overgehaald om het te lezen, omdat mijn TBR zo ontzettend groot was. Toen Chinouk in september dit jaar met een volgend boek kwam, en ik veel leuke reacties hoorde van andere bloggers, was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Dit recensie exemplaar kwam daarom ook precies op het goede moment! De achterflap klonk super spannend en ik besloot daarom op maandag in mijn onderwijsvrije week van de uni – gister dus – meteen te gaan lezen. Ik had het boek in één keer uit.

In “Hij is van mij” volg je het verhaal van Zara, 18 jaar, wie net een nieuwe baan heeft gekregen in een modezaak. Ze heeft leuke collega’s, vooral Arthur, de knappe jongen die assistent-manager blijkt te zijn. Zara zelf wordt manager van de winkel, waar helaas niet iedereen blij mee is. Blijkbaar was iedereen dol op oud-manager Chris die ontslagen was wegens het plegen van fraude. De dagen verstrijken, Arthur en Zara krijgen een relatie, maar op haar werk gaat het alles behalve goed. Zara woont bij haar dementerende oma omdat haar ouders drie jaar geleden overleden zijn. Wanneer Zara dreigbriefjes krijgt, komt ze erachter dat zij en haar familie en vrienden niet veilig zijn. Wie is diegene die haar bedreigd en waarom is zij nou het doelwit?

e6ca4f83-14a7-44f2-894b-445e66f910c7

Een aantal hoofdstukken van het boek zijn schuingedrukt geschreven: dit zijn de hoofdstukken vanuit het standpunt van de stalker. Als lezer krijg je een aantal dingen over haar te weten, maar helemaal duidelijk is dat natuurlijk niet meteen. “Hij is van mij” is een duidelijke thriller: als lezer wil je natuurlijk graag weten wie de stalker is en wat hij/zij precies van plan is. Loopt alles goed af? Is Zara in gevaar? Moet haar oma naar een verzorgingstehuis? Wie is er wel te vertrouwen en wie niet?

Wat ik heel sterk vond aan “Hij is van mij” is het tempo waarin het is geschreven. Het leest heel gemakkelijk en er worden geen gekke dingen gedaan waardoor je af zou kunnen haken omdat het schrijven onduidelijk is. Alles is recht door zee, op een aantal chaotische gedachten van Zara na. Deze maakten het boek overigens wel sterk: ik herkende de chaos heel goed. Door de twee verschillende verhaallijnen zul je het boek helemaal niet meer dicht kunnen doen. Als je de verhaallijn van de stalker leest, en vlak daarna begint aan de verhaallijn van Zara, WEET je dat er iets gaat gebeuren. Maar je weet niet wat, waar en wanneer. Als een echte thriller betaamt, zit je op het puntje van je stoel tot de laatste pagina en zelfs daarna nog.

Iets wat ik een klein beetje miste in het boek was worldbuilding. Het speelt zich gewoon af in een willekeurig plaatsje in Nederland, maar soms kon het wat uitgebreiden beschreven worden voor mijn gevoel. Zo werkt Zara in een modezaak, maar is het voor mij niet helemaal duidelijk hoe deze er uit ziet, hoe het gebouw in elkaar zit en welke uitstraling het heeft. Indirect kom je er wel achter dat het kledingrekken heeft, en ook make-up en haar accessoires verkoopt, maar ik wilde meer weten dan dat. Het huis van Arthur daarentegen zag ik wel duidelijk voor me, net als het bos op de weg naar het verzorgingstehuis. Meer beschrijvingen zouden het verhaal een wat diepere laag hebben kunnen geven, maar daartegenover had kunnen staan dat het verhaal daardoor zou vertragen.

Een ander puntje zijn de personages: Zara maakte wel een duidelijke verandering door, maar Arthur deed dat veel minder. Naar mijn idee was hij een meer passief personage dat alleen maar de verhaallijn van Zara ondersteunde. Dit geldt overigens niet voor het einde; daar lijkt Arthur pas een belangrijke rol te spelen in het verhaal. Ik kon wel om hem lachen, gelukkig. Maar ik heb het gevoel dat er meer in hem zat dan er uit kwam.

7d6f7fc5-c503-47fe-89ae-11415bdb3b98

Hij is van mij” pakte positief uit, maar soms had ik het gevoel dat ik iets miste. Het is een makkelijk leesbaar boek, wat ontzettend spannend is. Ik heb het in één teug uitgelezen en kon het niet neerleggen voor ik wist wie de stalker was. Chinouk bespreekt een realistisch probleem – stalken – op een spannende maar toch realistische manier. Ik raad dit boek aan aan mensen die normaal niet van thrillers houden, maar het toch willen proberen. “Hij is van mij” is echt een goed voorbeeld van een grensgebied van genres: het is Young Adult (Zara is 18 jaar oud) maar tegelijkertijd is het een thriller (het is superspannend). Ik heb ontzettend genoten van dit spannende boek en ga in de toekomst Chinouk goed in de gaten houden 😉

 

 

admin

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *