Recensie: "Het Eiland" van S.J. Paul

Het-Eiland-DEF-FRONTAuteur: S.J. Paul
Genre: Science Fiction/Fantasy
Uitgever: Scelta Publishing
Release Datum: 22 september 2015
Pagina’s: 269
Spoilers: Geen, dus lekker lezen maar!
Waardering: 4.0 Stars (4.0 / 5)

Super bedankt Scelta Publishing voor het sturen van dit boek! Ik had er nog niet van gehoord (shame on me), maar het is zeker thuis op mijn boekenplank. Ik heb er van genoten, zeker een interessant boek!

“Stef wordt wakker op een onbekend eiland. Hij weet niet hoe hij hier terechtgekomen is of waar zijn familie is. Eerst lijkt het eiland verlaten, maar dan komt hij terecht bij jongeren die zich niets herinneren van hun verleden. Stef herinnert zich alles en wil kost wat kost naar huis. Wat begint als een zoektocht naar huis, ontaardt al snel in een strijd op leven en dood.” [Goodreads]

Mijn eerste impressie van het boek was helaas niet geweldig: ondanks dat het verhaal goed klonk, leek het naar mijn idee té veel op The Maze Runner. Een jongen wordt wakker op een eiland, heeft geen idee hoe hij daar terecht is gekomen en herkent de omgeving niet. Vervolgens ontmoet hij een groep jongeren die NOG minder van hunzelf en hun verleden lijken te weten: Stef is de enige die zich ook nog maar iets van zijn oude leven herinnert. Hoe klinkt dat? Precies ja, precies zoals The Maze Runner. Ik was dan ook zuchtend aan het lezen. Met de schrijfstijl is overigens niets mis hoor, dat las heerlijk weg. Maar toen kwam er een omslagpunt…

…en begon ik met meer plezier te lezen. Het boek week totaal af van het verhaal in The Maze Runner (tenminste, naar mijn idee werd het verhaal origineler, kreeg het meer body en werd het voor mij interessanter om te lezen). Ik keek er naar uit om het verder te kunnen lezen. Steeds meer vragen, steeds minder antwoorden. Het eiland waar Stef op beland was, leek tegen hem te werken. Net zoals alle tieners op het eiland. Maar waar waren alle volwassenen? Waarom wilde niet iedereen op het eiland er zo snel mogelijk weer weg? En waarom was iedereen doodsbang voor het oerwoud? En waarom verscheen er steeds mist wanneer ze op de rotsen probeerden te klimmen? Het verhaal bleef vaag, maar dat was heel prettig. Het maakt de lezer, en zo ook mij, heel nieuwsgierig.

Halverwege het boek, kreeg het verhaal een versnelling. Stef was in het begin een beetje verdwaald, hij wist niet wat hij wilde en al helemaal niet hoe hij dat moest bereiken. Voor mijn gevoel nam hij de dingen die gebeurden nog wel te snel voor lief en was hij een té simpel karakter. Maar halverwege het boek, begon ik met hem mee te voelen. En dat was het moment dat het boek spannender werd. Op het puntje van mijn stoel heb ik de laatste 100 pagina’s uitgelezen, totaal verrast door het einde van het verhaal. Ik ga niet verklappen wat er dan gebeurt, maar je ziet het in ieder geval niet aankomen!

1ed3cbe678d8e22cb866fb23d13a21ab

Het verhaal is volgepakt met actie, en Stef zelf krijgt ook steeds meer persoonlijkheid. Ondanks dat ik in het begin het gevoel had dat ik The Maze Runner aan het lezen was, kreeg het verhaal later meer body en werd het een op zichzelf staand verhaal die heel sterk eindigde. Het einde is helaas wel open – maar ik heb gehoord dat er een tweede deel gaat verschijnen. Daar kijk ik dus heel erg naar uit!

Het Eiland is een spannend, interessant en makkelijk lezen boek, die mij op het puntje van mijn stoel heeft doen zitten. Ik raad het aan aan iedereen die The Maze Runner heeft gelezen, of aan de kijkers van de TV-serie Lost, omdat het net als The Maze Runner en Lost mysterieus en vol met actie zit. Lees even door het begin heen – daarna is het 100% genieten. Omdat ik het einde zo goed vond, heb ik het verhaal een 4.0 gegeven. Aanrader? JA ZEKER!

admin

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *