Recensie: “Niet wat jij denkt” van Jiami Jongejan

Niet wat jij denktAuteur: Jiami Jongejan en Bouwien Jansen
Genre: Autobiografische roman
Uitgever
: L.S. Amsterdam
Release Datum: januari 2017
Pagina’s: 224
Spoilers: Het is autobiografisch, dus echt spoilers zitten er niet in!
Waardering: 4.5 Stars (4.5 / 5)

Zeventien jaar, een van de bekendste Nederlandse bloggers/vloggers en ook nog eens een boek geschreven! Van Luitingh Sijthof ontving ik Niet wat jij denkt van Jiami Jongejan. In dit boek doet Jiami haar verhaal. In eerste instantie dacht ik: oké, toffe cover, maar hoe zit het met de inhoud? Ik kan je geruststellen, want de inhoud is net zo mooi als de cover. Een reallife story die iedereen die opgroeit of dat misschien al heeft gedaan, moet lezen. Heftig? Ja. Maar zeker de moeite waard!

Niet wat jij denkt 

“Het indrukwekkende levensverhaal van Jiami Jongejan. Van een meisje met anorexia naar succesvol ondernemer.
De 16-jarige Jiami Jongejan is een van de succesvolste bloggers en YouTubers in Nederland. Haar blog jiami.nl trekt maandelijk 210.000 unieke bezoekers, op haar YouTube-kanaal heeft ze ruim 160.000 abonnees.
Wie denkt dat haar succes haar is komen aanwaaien, heeft het mis. Op haar website blogde ze behalve over fashion en lifestyle openhartig over haar worsteling met anorexia. In dit boek vertelt Jiami openhartig hoe ze de strijd tegen deze eetstoornis overwon.
Jiami won met haar blog de Gouden Apenstaart en de European Award for Best Content for Kids. In 2014 werd ze uitgeroepen tot Jongere van het Jaar.” [Goodreads]

Jiami is pas negen jaar oud als ze haar eerste website bouwt, en twaalf jaar als ze begint met bloggen. WAT? Hoe tof? Maar dat haar leven niet altijd even tof was, blijkt uit het autobiografische boek dat ze heeft geschreven. Alles wat ze schrijft is echt gebeurd. Het fijne is dat het boek wel leest als een roman. Kortom: je bent er zo doorheen. Naja, eerlijk is eerlijk, de heftige stukken over haar anorexia zorgden ervoor dat ik af en toe het boek even weg moest leggen.

In Niet wat jij denkt vertelt Jiami op chronologische volgorde hoe haar eetstoornis begon, hoe ze er mee strugglede en hoe ze het vervolgens zo goed als dat kan weer overwon. Een helse weg, blijkt wel. En ze heeft het knap uitgelegd. Het boek bestaat uit witte en zwarte pagina’s. De witte zijn meer roman-achtig, de zwarte zijn bijna dagboek-achtig. En niet voor niets: op de zwarte pagina’s beschrijft ze alle ‘slechte’ dingen. Zo schreef ze hier bijvoorbeeld dat ze op een gegeven moment nog maar 33 kg woog en in het ziekenhuis werd opgenomen.

Gelukkig – zo zit Jiami wel in elkaar denk ik – ging het beter en werden de pagina’s minder zwart. Ondanks haar ziekte, leek ze optimistisch te blijven. Dankzij haar blog, vlog en fans kwam ze er weer bovenop. Is het boek een soort zoete peptalk? Nee, helemaal niet. Jiami is goudeerlijk over het feit dat er nog steeds een Stem in haar hoofd zit die haar soms vertelt dat ze dik is of dat ze te veel gegeten heeft. Het boek heeft een goede balans tussen de ernst van anorexia en andere eetstoornissen en haar positiviteit die ze ook uit probeert te dragen in haar blogs/vlogs.

Het sterkste aan dit boek vind ik het taalgebruik. Met NUR 284 is het gericht op jongeren van 12 tot 15 jaar. Ik – als 22-jarige – kon het ook prima lezen. Ze heeft het boek in blogstijl geschreven, iets waar ik dus niet onbekend mee ben. Het fijne is dat het daarom ook de jongeren aanspreekt. En zoals ze zelf ook zei in haar filmpjes: als haar verhaal al één iemand kan helpen, is het de moeite waard geweest.

Kortom: Niet wat jij denkt is een heftig verhaal over een getalenteerde meid die haar stem gebruikt om coderen voor vrouwen te promoten en daarnaast meiden (en jongens) te helpen die een eetstoornis hebben. Dit alles zit verpakt in een hippe cover, met fijn taalgebruik en een mooie opmaak. Ik raad Niet wat jij denkt aan iedereen aan die meer over Jiami, haar blog, bloggen in het algemeen of eetstoornissen wilt lezen: ze is goudeerlijk!

Jiami vind je natuurlijk hier: www.jiami.nl 

Ben jij na het lezen van mijn recensie benieuwd geworden naar dit boek? Bestel hem dan hier:

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

2 reacties

  1. Fijne recensie! Ik ben erg benieuwd naar dit boek, al ligt het onderwerp qua eten/eetstoornis wel wat gevoelig bij mij, dus ik ben toch ook wel bang dat ik me er misschien te veel van aantrek..

    • Hi Dominique,

      Dankje! Ja dat kan ik goed begrijpen, Jiami legt dit ook uit in haar vlog over het boek: https://www.youtube.com/watch?v=cF8u2FzllFg (ongeveer vanaf 08:00). Het is inderdaad heftig geschreven, dus ik raad je aan om er goed over na te denken, of in ieder geval met iemand erover te praten/laten weten dat je het boek leest, voor het geval het inderdaad ‘triggered’.

      Het boek is echt een aanrader, maar doe waar jij je goed bij voelt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *