Bijna echt van Lisa Campenhout verscheen afgelopen maand, en kreeg ik een exemplaar opgestuurd om te lezen en te recenseren. Ik was meteen enthousiast, want het boek ziet er 1) mooi uit, 2) klinkt veel belovend en 3) is geschreven door een Nederlandse YA-auteur. Wat ik van Bijna echt vond, lees je hier!
Auteur: Lisa van Campenhout
Genre: YA contemporary
Uitgever: Blossom Books
Release Datum: juni 2020
Pagina’s: 340
Spoilers: Geen spoilers
Waardering: (4.0 / 5)
Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen. Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.
Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch? [Goodreads]
Brenda is het zat, dat mag vanaf de eerste pagina duidelijk zijn. Ze is er compleet klaar mee om een nobody te zijn en besluit – op een zwak moment – een creditcard en €250 te stelen van een rijke ‘vriendin’ en ervandoor te gaan. Na een middag zenuwachtig rondzwerven door Amsterdam, vindt ze een hotel waar ze kan overnachten van het geld dat ze heeft gestolen. Ze gaat voor een volledige make-over, en niet veel later is Aurélie Fabulateur uit Parijs geboren.
Bijna echt werkt op je zenuwen
Laat ik beginnen met schrijven dat ik nog nooit, maar dan ook echt nog nooit, zo zenuwachtig ben geworden van een boek. Ondanks dat ik eventjes tijd nodig had om in te komen (de eerste 40-50 pagina’s), voelde ik daarna continue de drang om door te lezen. Doordat het boek speelt met de vraag ‘Wat als Aurélie ontmaskerd wordt?’ wordt er heel knap ingespeeld op de zenuwen van de lezer. Elke keer als Aurélie een foute beslissing neemt, wil je tegen haar schreeuwen dat ze het niet moet doen. Maar de 18-jarige Brenda denkt er niet over na, en wilt maar één ding: iemand worden. En niets, geen enkele leugen of diefstal, houdt haar tegen om haar doel te bereiken. Zelfs wanneer het onmogelijk lijkt te zijn, weet ze zich weer uit een situatie te praten. En omdat je door het proloog al weet wat er uiteindelijk gaat gebeuren, maar niet precies hoe, leef je als lezer 100% mee met haar gekke avonturen en leugens.
Doordat het boek speelt met de vraag ‘Wat als Aurélie ontmaskerd wordt?’ wordt er heel knap ingespeeld op de zenuwen van de lezer.
Fijne, vlotte en moderne schrijfstijl
Naast dat het dus een zenuwslopend boek is, is het boek ook gewoon heel erg lekker geschreven. Lisa van Campenhoudt is een Nederlandse auteur, en ik ben zeker te spreken over haar schrijfstijl. Het is modern, eigentijds, en sluit goed aan bij het onderwerp van het boek: influencen, leugens en social media. Lisa is zelf eind 20 en je merkt dat ze weet waar ze het over heeft.
De gekte van social media
Zoals ik al schreef, gaat het boek in op de gekte dat Instagram en influencen heet. Aurélie wilt er per se bijhoren. Maar dat kan alleen door bevriend te raken met de super populaire Catharine, Josephine, Rania, Philomeen, Eric, Franklin en later ook Rico. Je merkt direct hoe irritant het is dat ze alles – maar dan ook echt letterlijk alles – op de foto willen zetten om extra likes te krijgen. Dat hun koffie daarna ijskoud is, lijkt niemand iets te boeien. Lisa laat zien hoe ongezond de cultuur is, maar weet aan de andere kant ook te belichten dat er wel degelijk een goede business in zit die ervoor zorgt dat deze jongeren hun leven kunnen onderhouden. Leuk detail: elk hoofdstuk start met de naam van het hoofdstuk, en het aantal followers van Aurélie. Je zou een leuk grafiekje kunnen maken waarin je ziet dat hoe meer leugens ze vertelt, hoe meer followers ze krijgt. Maar ook andersom: hoe meer followers ze krijgt, hoe meer druk ze voelt om meer te posten én meer te liegen.
Onsympathiek
En dat liegen brengt me op een minpuntje van het boek (maar aan de andere kant: toch knap gedaan), namelijk Brenda/Aurélie. Ik heb me zelden zo dood geërgerd aan een hoofdpersoon. Hoewel ik in het begin nog enigszins begrip had voor haar situatie, kon ik haar over de helft van het boek echt niet meer uitstaan. Maar het schetst wel een realistisch beeld van hoe ver mensen gaan voor aandacht op social media en geld.
Het boek schetst een realistisch beeld van hoe ver mensen gaan voor aandacht op social media en geld.
Continuïteit
Nog een klein puntje wat mij opviel, is dat het boek qua continuïteit op een paar plekken wat steekjes liet vallen. Omdat ik geen spoilers weg wil geven, kan ik het niet heel expliciet uitleggen. Maar soms gebeurde er iets raar, was ik persoonlijk compleet kwijt wat er was gebeurd, en legde Aurélie later uit wat er tien hoofdstukken geleden was gebeurd. Gelukkig drukte dit niet de pret van het lezen!
Bijna echt is een zenuwslopende YA-roman die goed inspeelt op ‘Wat als’ en de huidige cultuur van social media. Hoewel ik de hoofdpersoon onsympathiek vond, wilde ik wel ontzettend graag weten hoe het met haar af zou lopen. Ik vind het een zeer geslaagde, originele YA-roman en ik zou in de toekomst meer willen lezen van Lisa van Campenhout. Ik raad dit boek aan als je van spanning, romantiek en een vleugje drama houdt!
Ook zo benieuwd naar dit boek? Bestel hem dan snel: