Best of YA Academy

Note: This post will be Dutch, since it is a coverage of a Dutch event!

Lieve Dutchies, afgelopen zaterdag vond de allereerste editie van de Best of YA Academy plaats! De eerste editie ging over het verfilmen van een boek. Hoe verfilm je een boek? Wat komt er bij kijken? Is elk boek verfilmbaar? En hoe financier je zo’n project? Locatie: EYE Filmmuseum. In de vorm van een work-shop werd dit allemaal uitgelegd, en mochten we zelf aan de slag. 

rsz_eye4banner

Foto: Katja Blauw. Edit: Nanouk Meijer.

Samen met Katja, van That Blonde Woman, ging ik op pad naar Amsterdam. In de trein hebben we geprobeerd bij te kletsen, maar daar was eigenlijk niet genoeg tijd voor. De hele dag hebben we elke stille seconde gepraat over boeken, films en andere dingen waar we over kunnen fangirlen. Na iets te eten gehaald te hebben op Amsterdam Centraal, zijn we met de boot/pond over het IJ gegaan, naar EYE Filmmuseum, waar we om 13:15/13:30 verwacht werden. Binnen werden we enthousiast ontvangen.

Het programma? Dat zag er zo uit:

13.30 uur – Start programma. Inleiding boek en film door Anton Damen. Aan de hand van fragmenten en kijkoefeningen volgt een toelichting op de vertaling van boek naar film.

14.30 uur – In gesprek met Derk-Jan Warrink, producer Lemming Film.

15.30 uur – Pauze. Mogelijkheid bezoeken EYE Panorama.

16.00 uur – Maak je eigen filmpitch voor een boektrailer van je favoriete boek.

17.00 uur – Einde

EYE3-1024x681

Hoogtepunt van de workshop was toch wel Derk-Jan, producent van Lemming Films, die ons alles kon vertellen over hoe het precies werkt om een boek te verfilmen. Dit legde hij uit aan de hand van Boy 7, van Mirjam Mous. Een boek, een film en zelfs een theatervoorstelling! Met die, en andere, kennis op zak, moesten we zelf een pitch voor een booktrailer maken over een eigen gekozen boek. Wij kozen Lobsters, en legden uit hoe wij een geïllustreerde trailer (HI EMMY) voor ons zagen voor het boek. Hoe het er verder aan toe ging? Dat kun je misschien wel het beste bekijken in mijn vlog over de dag! Daarin doen Katja en ik verslag van onze ervaringen. Katja heeft op haar website, ThatBlondeWoman, ook een verslag geschreven over de workshop. Daar vind je nog meer foto’s.

Hier is de vlog!

Aan het einde van de dag kregen we nog een een super toffe goodie bag mee van Best of YA, met daarin een mok, een boek en wat andere kleine dingetjes.

Na een lange dag zaten we om half 9 in de trein terug naar Utrecht, met een heerlijk Oreo ijsje van de Burger King. We kletsten nog wat, maar waren stiekem best wel moe. Plannen voor de toekomst: de zijn er zeker! Ik raad iedereen de work-shop van Best of YA aan, omdat ze leuk én leerzaam zijn. Je komt vooral in contact met mensen die echt vakkennis hebben en ervaring in het werkveld. Het was een super leuke middag en ik kan niet wachten tot de volgende Best of YA Academy!

Liefs,

Nanouk

admin

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *