5x waarom je Mevrouw Dalloway van Virginia Woolf moet lezen

Mevrouw Dalloway van Virginia Woolf is een belangrijk literair werk. Oorspronkelijk komt het uit 1925, maar dit jaar heeft Uitgeverij Rainbow hem in Nederland in een nieuw (en mag ik zeggen prachtig?) jasje gestoken. Ik kreeg een exemplaar opgestuurd en vertel daarom vandaag de 5 redenen waarom ik vind dat je dit boek gelezen moet hebben!

1. Humor

Hoewel de onderwerpen van het boek van Mevrouw Dalloway heel serieus zijn, zit er ontzettend veel humor verweven door het verhaal. Vaak komt dit doordat personages werkelijkheid en fantasie niet goed uit elkaar kunnen houden, of omdat ze niet goed weten wat ze van een ander personage kunnen verwachten. Ik heb tijdens het lezen meerdere keren hardop gelachen!

2. Beschrijvingen

Hoewel een verhaallijn heel belangrijk is voor een boek, is het bijna net zo van belang hoe omgevingen en personages in het boek omschreven zijn door de auteur. Bij Virgina Woolf zit je helemaal goed. Een mooi voorbeeld vind je meteen op de eerste pagina: ‘Zo fris, zo kalm, stiller dan dit natuurlijk, was de lucht in de vroege ochtend: als het omslaan van een golf, de kus van een golf, koel en scherp en toch (voor het meisje van achttien dat ze toen nog was) plechtig…’ Je moet het maar verzinnen!

3. Tijd en de Big Ben

Het verhaal van Mevrouw Dalloway speelt zich af op één dag. Je volgt verschillende personages en leest over hoe zij die dag meemaken, wie ze spreken, wat ze voelen en wat ze denken. Elk van hen maakt zich druk om wat zij hebben bereikt in het leven en wat zijn nog kunnen bereiken. Leeftijd, de dood en tijd op zichzelf zijn belangrijke elementen in het verhaal. De tijd in het verhaal wordt aangegeven door het slaan van de Big Ben. Vaak markeert dit de overgang naar een nieuwe passage. Ik vind dat ontzettend leuk gedaan!

4. Je waant je even in een andere tijd

Zoals ik eerder al benoemde, speelt het verhaal van Mevrouw Dalloway zich af in de jaren 20 van Londen. Wanneer je het verhaal leest, voelt het alsof je zelf ook in die tijd bent. Je wandelt door de gedachten van de personages en leert over hoe zij over de wereld denken, maar aan de andere kant loop je ook door Londen heen en ervaar je de stad zoals die toen was.

5. Feminisme

In de twintigste eeuw kregen vrouwen eindelijk meer kansen: zo konden ze onder andere afstuderen van de universiteit. In het boek Mevrouw Dalloway lees je dat Virginia Woolf ook heel erg speelt met het onderwerp feminisme. Een mooi voorbeeld hiervan is dat Sally Seton werd herinnerd als een sterk onafhankelijk personages – ze rookte, rende een keer naakt rond en deed vaak uitspraken waar de maatschappij het niet altijd mee eens was om zo een reactie uit te lokken. Wanneer Clarissa haar in het echt tegenkomt, blijkt ze nu de perfecte huisvrouw te zijn. Hierbij zet ze haar vraagtekens bij de manier waarop de maatschappij werkt. Daarnaast is het leuk om tijdens het lezen erop te letten hoe Woolf mannen en vrouwen omschrijft: het zal je opvallen dat dit heel verschillend is.

Heb jij Mevrouw Dalloway al gelezen?

Koop het boek bij je lokale boekhandel of bestel het hier (let op: de versie van Rainbow kan door een technisch issue van Bol niet worden weergeven. Klik op het onderstaande product en selecteer dan de paperback van 10 EUR van Rainbow).

Bekijk hier meer recensies.

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *