Recensie: "Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld" door Becky Albertalli

Simon-blauwAuteur: Becky Albertalli
Genre: YA Contemporary
Uitgever: Blossom Books
Release Datum: 14 februari 2016
Pagina’s: 272
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen!
Waardering: 4.0 Stars (4.0 / 5)

Als blogger die mee doet aan de Simon vs. Baking Challenge (OREOOO!!), kan ik natuurlijk niet anders dan een lovende recensie schrijven over dit prachtig leuke boek. Mijn filmpje kun je dinsdagmiddag bekijken. Maar eerst de recensie! Allereerst: BlossomBooks, bedankt voor het super schattige pakket dat ik via de post opgestuurd heb gekregen, en niet te vergeten het boek natuurlijk! En dan nu… Simon! #simonvs

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt. Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden? Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.” [Goodreads]

Wanneer je aan het boek begint, zit je gelijk midden in het verhaal. Simon wordt gechanteerd omdat iemand zijn mails heeft gelezen. Meteen gaan er belletjes rinkelen in je hoofd: welke mails? En waarom zijn die zo belangrijk? Hoe zit de persoon die Simon chanteert precies in elkaar? Omdat je nog nul achtergrond informatie hebt, wordt er gespeeld met spanning. Wanneer je als lezer minder weet dat een personage, wordt je nieuwsgierig. En dat is precies hoe Becky haar verhaal laat beginnen. Het werkte heel goed! Ik wilde meteen doorlezen. Een goed begin, is het halve werk, toch?!

excited

En niet alleen het begin van het verhaal is goed. Je leert Simon door het boek heen steeds beter kennen. Je leest zijn gedachten, gevoelens en je leert wat hij wilt. Je merkt meteen dat Simon met een ‘probleem’ zit. Naja, probleem klinkt weer zo negatief. Simon moet uit de kast komen. En in het boek lees je welke obstakels hij moet overkomen om dat precies te kunnen doen. Het boek is fictief, maar er zit een bepaalde waarheid in, waardoor het verhaal een diepere laag krijgt. Het voelt heel realistisch aan, net als Simon. Hij zou zomaar je buurjongen kunnen zijn.

De schrijfstijl van Becky is ge-wel-dig. Het leest makkelijk, snel en het is bovenal hilarisch. De manier waarop ze dingen beschrijft is heerlijk. Ondanks dat het een series probleem bespreekt, weet ze het toch op een toegankelijke manier te vertellen. Je leert met het onderwerp (uit-de-kast-komen, jaja) op een nieuwe manier kennen. Volgens Simon moet eigenlijk iedereen gewoon uit de kast komen. Waarom is de norm dat je hetero bent, en je alleen als je homo bent uit de kast moet komen? Onzin toch? Nou. Ja. Best wel, denk ik. We hebben ooit bedacht wat ‘normaal’ is, maar eigenlijk slaat dat nergens op. Becky laat je nadenken over serieuze vraagstukken, zonder dat je het door hebt. Simon is de perfecte personage hiervoor.

Toch even een nuancerende noot: Simon is geen hoogstaande literatuur. Ondanks dat het een belangrijk onderwerp aankaart, is dit boek gewoon een lekker weg te lezen boek zoals bijvoorbeeld Lobsters. Er is een hele hype omheen ontstaan, wat ik aan de ene kant ook wel begrijp. Ik HOU van Simon. Maar het is gewoon een super tof, leuk en lekker makkelijk te lezen boek. Dus aan de andere kant denk ik dat de hype nét iets te overdreven is.

I-dunno-I-love-you

Hoe dan ook, ben ik heel positief over het boek. Het bespreekt homoseksualiteit op zo’n manier dat het heel ‘normaal’ wordt besproken. Er zitten hilarisch, awkward en schattige momenten in het boek die je hart doen smelten. Maar verwacht geen “John Green”. Ik heb genoten van dit boek, dus als je op zoek bent naar een licht boek die tóch nog een belangrijk ding bespreek – homoseksualiteit – dan raad ik je dit boek zeker aan! En ook als je gewoon op zoek bent naar een vooral heel LEUK boek, ben je bij Simon aan het goede adres! Aanrader? JAZEKER!

Heb jij Simon al gelezen? Laat ons weten wat je er van vond? Té veel gehyped, of ook helemaal verliefd?

Kopen? Dat kan hier!

[bol_product_links block_id=”bol_56e3281fa4f50_selected-products” products=”9200000052165381,9200000055945959,9200000052047828″ name=”simon” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

admin

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *