Recensie: ‘Al die mooie vreemden’ van Elizabeth Klehfoth

Al die mooie vreemdenAuteur: Elizabeth Klehfoth
Genre: YA (mystery/suspense)
Uitgever
: HarperCollins Young Adult
Release Datum: 11 juni 2019
Pagina’s: 380
Spoilers: Geen!
Waardering: 4.5 Stars (4.5 / 5)

Het is al tijden geleden dat ik zo verrast ben door een boek. Ik vond het omslag prachtig en de blurb intrigerend en daarom besloot ik het boek op te pakken vlak voor afgelopen herfstachtige weekend. Ik las het boek in minder dan 3 dagen uit, heerlijk! Wil je weten waarom ik zo verrast was door Al die mooie vreemden? Lees dan snel verder.

Op een prachtige zomerdag in 2007 verdwijnt Grace, de mooie, jonge vrouw van zakenman Alistair Calloway en moeder van Charlie…
Tien jaar later heeft de zeventienjarige Charlie nog altijd geen antwoord op de vraag wat er precies met haar moeder gebeurd is. Inmiddels zit ze op een prestigieuze school in New England en heeft ze zich volledig in het kostschoolleven gestort. Daarbij hoort ook het lidmaatmaatschap van de A’s, een geheim genootschap van medescholieren. Om door de A’s geaccepteerd te worden moet ze een aantal riskante opdrachten uitvoeren, die ervoor kunnen zorgen dat ze haar vrienden kwijtraakt en van school wordt gestuurd.
Dan komen de duistere gebeurtenissen uit het verleden en het heden onverwachts samen, en zou Charlie de verschrikkelijke waarheid over haar familie en haarzelf weleens niet kunnen overleven…” 
[Lees meer…]

Al die mooie vreemden

Al die mooie vreemden start met een proloog dat bepalend is voor de sfeer van het hele boek: mysteries, spannend en bovenal beklemmend. De moeder van Charlie, Grace, is tien jaar geleden verdwenen. Of ze er vandoor is met het geld van haar vader, of dat ze dood is, weet je niet. En hoe Charlie haar jaar op de kostschool met de mysterieuze A’s gaat overleven weet je ook niet. Wat je wel weet, is dat dit boek vol leugens, intriges en spanning zit. Perfect voor de fans van Gossip Girl en Pretty Little Liars – en laat ik dat nou net zijn!

De vaart zit er in het boek eigenlijk direct al in: je leest afwisselend verhalen in het verleden en het heden. Stukje bij beetje kom je er al lezer af hoe de ouders van Charlie elkaar hebben ontmoet en wat er op die zomeravond in 2007 nou echt is gebeurd. Helaas weet Charlie een stuk beter, en daardoor heeft de verteller jou, als lezer, helemaal in zijn greep. Zal Charlie erachter komen wat er is gebeurd? Wie kan ze nog vertrouwen? En welk gemene spelletje spelen haar klasgenoten met haar? Allemaal vragen en zo weinig antwoorden. Tenminste, er zijn wel antwoorden, maar het grootste gedeelte van de tijd leveren die alleen maar meer vragen op. Ik merkte dat ik hardop tegen Charlie aan het praten was en vaak met mijn ogen rolde of geschrokken kreetjes uitliet wanneer er leugens of mensen werden ontmaskerd.

IMG_9797

De cultuur van de kostschool waar Charlie op zit, en haar karakter, zijn toch wel twee kleine minpuntjes. Charlie is super verwend, net als al haar andere vriendinnen. En hoewel ik er doorheen kan kijken, kan ik me voorstellen dat je je als lezer irriteert aan de zoveelste opmerking over Louis Vuitton jassen en Birkin-tassen. En over hoe duur dat ene jurkje voor het gala nou precies was. Daarnaast worden er een paar heftige grapjes over zelfmoord gemaakt, die aardig op het randje van ‘gedurfd’ en ‘too much’ balanceren. Maar als je je bedenkt dat deze cultuur echt bestaat, en je je er niet door laat afleiden, was het boek niet meer zo YA-ish als je misschien zou verwachten.

Charlie is een lastige hoofdpersoon, maar dat is ook niet zo gek als je ziet wat haar allemaal is overkomen. Ze heeft moeite met mensen inlaten, wat zich uit in afstandelijkheid naar haar klasgenoten toe. Haar vader is een vreemde voor haar, en dat gevoel wordt alleen maar sterker naarmate ze in het verleden van haar ouders gaat wroeten. En daarom vond ik Charlie juist wel een geloofwaardig personage – niet ieder personage kan warm en empathisch zijn. En ondanks haar soms wat koude karakter, voelde ik wel met haar mee.

Al die mooie vreemden had mij op het puntje van mijn stoel en zorgde ervoor dat ik het boek ademloos in een weekend heb uitgelezen. De dramatische cultuur van de kostschool is iets wat je even voor lief moet nemen, maar dan zul je snel verslaafd raken aan de zoektocht die Charlie ook maanden bezighoudt. Een zoektocht naar de waarheid over haar moeder, haar familie en ook een beetje zichzelf. Ik had niet verwacht dat ik zo geïntrigeerd zou raken door dit verhaal. Aanrader? Jazeker!

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *