Auteur: M.G. Reyes
Genre: Contemporary
Uitgever: HarperCollins Holland/Young Adult
Release Datum: November 2015
Pagina’s: 353
Spoilers: Deze recensie bevat gelukkig geen spoilers, dus je kan hem rustig lezen!
Waardering: (3.5 / 5)
Een voor mij nog onbekend boek kreeg ik een aantal weken geleden in een Goodie Bag mee van uitgeverij HarperCollins Holland voor een vlogactie. Het boek zou gaan over jongeren, een strandhuis en het leven zonder ouders. Klonk spannend, maar was het iets voor mij? Over het algemeen lees ik alles wel, dus besloot ik ook gewoon dit boek te gaan lezen. Dit soort boeken kunnen je altijd verrassen. Ze kunnen grappig zijn, of juist heel romantisch. En af en toe zit er zelfs een spannend boek tussen. En Losgelaten? Die had een beetje van alles iets!
“Wat gebeurt er als zes heel verschillende jongeren om zes heel verschillende redenen samen in een strandhuis gaan wonen zonder bemoeizuchtige ouders die op hen letten? De bad boy, het brave meisje, de diva, de ritselaar, de rockbitch en de nerd. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal iets te verbergen.” [Goodreads]
Het boek wordt verteld vanuit de standpunten van de jongeren, en vanuit een in het begin nog geheimzinnig persoon. Dat zijn in totaal dus 7 (!!!) personages die je leert kennen wanneer je aan het boek begint. Dat was voor mij even schrikken. Ik ben niet zo goed in het onthouden van namen, dus het was in het begin verwarrend wie wie was. Maar toen ik een aantal hoofdstukken had gelezen, en zeker twee hoofdstukken vanuit elk personage had gelezen, kreeg ik eindelijk door hoe elk personage zijn verhaal vertelde. En dat ze allemaal verschillende zijn, bleek al snel. In de blurb van Goodreads wordt het al gezegd: de bad boy, het brave meisje, de diva, de ritselaar, de rockbatch en de nerd. En nog dat geheimzinnige andere persoon. Het zijn misschien wel van die cliché personages, maar het werkte wel.
Elk personage heeft een geheim – een geheim dat hun kan breken. Bij het ene personage kwam dat duidelijker naar voren dan bij de ander, wat het boek dynamischer maakte. Niet iedereen zat de hele tijd in de put. Ik vond het knap geschreven. Ondanks dat sommige personages echt lastige dingen doorstaan, lieten ze zich niet te veel meeslepen door de andere mensen waarmee ze in het strandhuis wonen. Tot het einde natuurlijk, wanneer alle remmen losvliegen en je als lezer compleet wordt meegenomen in alle dramatische gebeurtenissen die zich ineens opstapelen.
De schrijfstijl van M.G. Reyes is lekker leesbaar, maar af en toe probeerde ze net iets te hard een bepaald personage een bepaalde eigenschap toe te schrijven, waardoor het niet helemaal tot zijn recht kwam. Ze schrijft ook niet heel beeldend, maar dat hoeft ook niet. Iedereen kan zich wel iets voorstellen van een strandhuis en zes jongeren die daar samen wonen. Het las daarom lekker weg. Het enige kritiekpuntje wat ik heb, is dat het verhaal af en toe een beetje langzaam of zelfs saai was. Dat soort momenten dacht ik: schiet eens op! Je weet dat er iets gaat gebeuren, maar er gebeurt niets.
Het boek wordt naarmate je dichterbij het einde komt, eigenlijk alleen maar beter. Het begint een beetje slapjes, maar weet zich staande te houden en zichzelf te overtreffen. Door de gebeurtenissen aan het einde van het boek, die ik overigens niet ga verklappen want dat zou het verhaal verpesten, wilde ik meteen doorlezen in het tweede deel van de serie, Aangeschoten. Dat boek is net uitgekomen bij HarperCollins Young Adult.
Al met al denk ik dat dit boek een echt vakantie boek is. Je moet er niet te veel van verwachten, behalve dan dat het lekker wegleest. Af en toe is het verhaal wat langzaam, maar door een sterk einde wil je de serie toch graag verder lezen. Ik raad dit boek aan als je van boeken houdt die gaan over verschillende personages, waar geheimen en mysteries een grote rol spelen. Ik ben benieuwd naar Aangeschoten!