Recensie: ‘Zo lief als de dood’ van Holly Jackson

Het laatste deel in de spannende Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson stond bovenaan mijn TBR van afgelopen maand. Toen het boek afgelopen maand verscheen op 3 februari was ik daarom ook meteen helemaal ready om er in te beginnen. Maar… voldeed Zo lief als de dood aan de torenhoge verwachtingen die ik had? Lees snel verder!

Auteur: Holly Jackson
Genre: Young Adult
Uitgever
: Volt
Release Datum: 3 februari 2022
Pagina’s: 528
Spoilers: Geen spoilers die het plot verklappen
Waardering: 4 Stars (4 / 5)

 

 


Detective Pip Fitz-Amobi is inmiddels wel gewend aan online-doodsbedreigingen. Maar er is er een die haar niet loslaat, iemand die maar blijft vragen: wie zal je zoeken als jíj degene bent die verdwijnt? En de bedreigingen zijn niet alleen online, Pip heeft een stalker die weet waar ze woont. De politie weigert iets te doen en dan vindt Pip zelf een link tussen haar stalker en een lokale seriemoordenaar. De moordenaar zit al zes jaar in de gevangenis, maar Pip vermoedt dat de verkeerde man gepakt is… [Goodreads]


De start

Wanneer je start in het boek, zit je meteen midden in het verhaal. Het is daarom wel handig om even terug te lezen wat er in deel 1, Moordgids voor lieve meisjes, en deel 2, Lief meisje, kwaad bloed is gebeurd. Ik had dat niet gedaan, en had daarom erg veel moeite met het herinneren van alle namen van de personages en wie ze waren en wat ze in eerdere delen hadden gedaan. Uiteindelijk kon ik daar gelukkig doorheen komen, en las het boek weer net zo smooth als de vorige twee delen.

Trauma

Zo lief als de dood is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel wordt ingegaan op het trauma dat Pip heeft opgelopen door alles wat er met haar is gebeurd. Ze denkt continue dat er bloed aan haar handen zit, wat natuurlijk niet waar is, maar voor Pip zijn die ervaringen heel intens en vermoeiend. Ze kan daarnaast ook niet goed slapen, waardoor het voor de lezer direct duidelijk wordt dat deze Pip een andere Pip is dan ze hebben leren kennen in de vorige twee boeken. Ik vond dit erg sterk geschreven, en hoewel het tempo in het eerste deel van dit boek wat langzaam is, was het wel heel realistisch en maakt Pip wel een bepaalde ontwikkeling door die er uiteindelijk tot leidt wat er in het tweede deel van het boek gebeurt.

Deel 2

Dit is het deel waar het boek eigenlijk nog weer een ommezwaai maakt, zowel ten opzichte van het eerste deel van dit boek, als de eerste twee delen uit de serie. Pip maakt een bepaalde beslissing die ik totaal niet vindt stroken met haar als personage, maar wat wel enigszins wordt uitgelokt door wat er met haar is gebeurd en hoe ze daar mee omgaat (lees: trauma). Hoewel ik denk dat Holly Jackson met dit tweede deel de spanning juist wilde opvoeren, een elementen dat wat minder op de voorgrond staat in het eerste deel, heb ik toch het gevoel dat ze hier de plank een beetje mislaat. Ik wilde wel doorlezen, maar ergens was ik ook enorm teleurgesteld door de keuzes die zijn gemaakt in de verhaallijn.

Conclusie: anders dan de rest

Zo lief als de dood is vermakelijk, spannend en leest lekker weg, net zoals de vorige delen in deze serie. Toch heb ik het gevoel dat de fans bedrogen achter worden gelaten na het lezen van dit boek, door de wat duistere en langzame start, en het contrasterende uit de hand gelopen einde. Voldeed het aan mijn verwachtingen? Niet helemaal, maar deze waren dan ook erg hoog.

Lees hier mijn andere recensies uit deze serie:

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *