Recensie: ‘Woeker’ (De Invasie #1) van Kenneth Oppel

Kenneth Oppel schreef Woeker, het eerste deel van een spannende nieuwe boekenserie voor kinderen van 12 jaar en ouder. In Nederland is het boek vertaald door Maria Postema en uitgegeven door uitgeverij Condor. Ik kreeg van hen een recensie-exemplaar opgestuurd.

Auteur: Kenneth Oppel
Genre: Spanning, 12+
Uitgever
: Condor
Release Datum: 17 februari 2021
Pagina’s: 312
Spoilers: Geen spoilers
Waardering: 4 Stars (4 / 5)

“Het begint met een regenbui van dagen. En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Zwarte staken die ook nog eens erg snel groeien. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd, overal op aarde. Giftige pollen worden door de lucht verspreid. Gigantische bloemen slokken hele mensen en dieren op.
Drie tieners met vreemde allergieën blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende planten. Wat is hun geheim? En kunnen zij de invasie stoppen, voordat het weer begint te regenen?”
[Goodreads]

Woeker is een super spannend apocalyptisch verhaal, wat door de huidige pandemie super actueel is. Want wat moet je doen als er wereldwijd problemen zijn die invloed hebben op iedereen? Wat als de supermarkten leeg worden gekocht en overheden wereldwijd de mensen aanraden om binnen te blijven? Tot zo ver herkenbaar. Maar wat als de bedreiging geen virus is, maar mens etende planten?

Personages

Die vraag stelt Kenneth Oppel aan zijn lezers in Woeker. De drie hoofdpersonen zitten op de middelbare school, alledrie totaal andere personen. Zo leer je Anaya kennen, wie vaak last heeft van allergieën en wiens vader werkt voor de overheid en alles weet over planten. En Petra, het mooiste, populairste meisje van de klas dat een waterallergie heeft en wiens vader arts is. En tot slot leer je Seth kennen, geadopteerd en getalenteerde tekenaar met vreemde dromen. Hoewel de personages alle drie echt een eigen persoon zijn, miste ik af en toe nog wat diepgang. Toch vond ik alle drie de personages even leuk om over te lezen.

Zoektocht

Op een dag, na een vreemde regenbui, groeit er overal zwart gras, dat niet weg te krijgen is. Overal ter wereld zijn oogsten verpest. Anaya’s vader gaat op onderzoek uit, naar een eiland waar hij wellicht de remedie kan vinden. Maar dan ontdekt Petra dat er vleesetende planten uit dat gras groeien. En vanaf dat moment is niemand meer veilig. In Woeker volg je de drie hoofdpersonen en lees je over hoe ze proberen te overleven en zelfs iemand moeten redden om van deze verschrikkelijke planten af te komen. Gaat het ze lukken?

Conclusie

Woeker is actueel en lekker snel geschreven. Kenneth Oppel weet de snelheid erin te houden, zonder dat het echt gehaast wordt. Ik moest aan het begin van het boek wel even inkomen en wennen aan de hoofdpersonages, maar toen ik daar eenmaal doorheen was, kon ik niet stoppen met lezen! Een origineel verhaal, met interessante personages geschreven met een snelle pen. Spanning gegarandeerd!

Benieuwd naar het boek? Je bestelt hem bij je lokale boekhandel of hier:

Wil je meer weten over Woeker? Ga dan naar www.deinvasieisbegonnen.nl!

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *