Recensie “Warcross” (Warcross #1) van Marie Lu

9789000358892_downloadAuteur: Marie Lu
Genre: Scifi
Uitgever: Best of YA (Unieboek | Het Spectrum)
Release Datum: 4 oktober 2017
Pagina’s: 296
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen. 
Waardering: 4.5 Stars (4.5 / 5)

Warcross stond bovenaan het lijstje van (Nederlansde) YA-boeken van 2017. Ik heb de Legend, Prodigy en Champion van Marie Lu met veel plezier gelezen een aantal geleden, maar ben om een of andere rede nooit aan The Young Elites-serie begonnen. Toen ik hoorde dat Warcross in Nederland bij Best of YA zou verschijnen, en ook nog eens vlak na de Engelse versie, besloot ik gewoon lekker op de Nederlandse versie te wachten. Ik wil Best of YA bedanken voor het recensie-exemplaar. Het is lang geleden dat ik een boek zo snel heb uitgelezen!

Warcross

Warcross is een virtualrealitygame die de wereld beheerst.
Om wat bij te verdienen werkt hacker Emika Chen als premiejager voor het spel; ze spoort spelers op die illegaal wedden. Maar de concurrentie is groot, en het is niet makkelijk om je staande te houden in de wereld van de premiejagers.
Dan doet de maker van het spel, de jonge miljardair Hideo Tanaka, Emika een onweerstaanbaar aanbod. Hij heeft een spion nodig tijdens de internationale Warcrosskampioenschappen, om een beveiligingsprobleem bloot te leggen. Halsoverkop vertrekt Emika naar Tokyo en ze belandt in een wereld van roem en rijkdom, waar ze tot dan toe alleen maar van kon dromen. Maar al snel stuit ze op een complot, met grote gevolgen voor het hele Warcrossimperium.
Deze spannende scifi-thriller waarin werkelijkheid en virtual reality door elkaar lopen laat je niet meer los. Stap in de wereld van Warcross – een wereld die angstaanjagend dichtbij is.‘ [Goodreads]

De blurb van het boek klinkt fantastisch: een jong meisje, een hacker, die het voor elkaar krijgt om een beveiligingsprobleem in het grootste virtual reality spel ooit bloot weet te leggen. Waarom vind ik dit goed klinken? Ten eerste omdat er hier is gekozen voor een vrouwelijke hoofdpersoon die veel van technologie af weet, en dat is iets waar ik erg blij mee ben. Zelf ben ik ook handig met computers, maar het niveau van Emika weet ik niet te behalen. Ten tweede is virtual reality een redelijk nieuw onderwerp in YA-land is, wat meteen aangeeft hoe innovatief Marie Lu als auteur is. OK. Eerste indruk? Top.

Het verhaal start met Emika, die als premiejager achter iemand aan zit die illegaal op Warcross heeft gewed. Precies op het moment dat je denkt dat het haar lukt, gaat er van alles fout. Emika zit diep in de problemen. Hoewel het misschien klinkt als een doorsnee start van een YA-boek, viel dit heel erg mee. Emika is niet zeurderig en heeft geen medelijden met zichzelf. Ze probeert zichzelf te motiveren om een nieuwe oplossing voor haar geldproblemen te vinden. En wanneer ze die kans probeert te pakken, belandt ze in de wereld van Warcross – letterlijk en figuurlijk. Door een ‘foutje’ bevindt ze zich illegaal in de openingsceremonie van Warcross waar maar liefst 500 miljoen mensen naar kijken. Alleen was het niet de bedoeling dat iemand in het virtual reality spel haar zou kunnen zien. Uiteindelijk vliegt niemand anders dan Hideo Tanaka haar naar het hoofdkantoor in Tokyo om haar een technisch probleem voor hem op te laten lossen.

Instagram @dutchbookchick

Instagram @dutchbookchick

Emika is een leuk personage om te volgen. In het begin heb je het idee dat ze gewoon een jonge vrouw is die een vervelende jeugd heeft gehad en daar nu bovenop probeert te komen, maar naar mate het verhaal vordert, valt het op dat ze een duidelijke eigen wil heeft en zich niet de mond laat snoeren door miljardair Hideo. Ook niet wanneer ze heel duidelijk een crush op hem heeft. En Hideo ook zijn oog op haar laat vallen. Ze is nog steeds zichzelf, ze wilt haar opdracht voltooien, en laat zich niet tegenhouden door een knappe vent in een mooi pak.

“Eindelijk een vrouwelijke hoofdpersoon die handig is met digitale techniek en ook nog eens haar eigen prioriteiten voor die van een knappe vent stelt. #girlpower”

Wat ik ook erg fijn vind aan Warcross is de balans tussen spanning, mysterie, humor en romantiek. Ondanks dat Emika en Hideo voor elkaar vallen, heeft dit niet de boventoon in het verhaal. Ja, Emika ziet hem wel zitten, maar ze heeft een belangrijker doel voor ogen en maakt hem dat ook duidelijk. Eindelijk een vrouwelijke hoofdpersoon die handig is met digitale techniek en ook nog eens haar eigen prioriteit voor die van een knappe vent stelt. #girlpower. Hideo vond ik in het begin van het verhaal lastig te doorgronden, maar naarmate er meer achtergrondinformatie over hem wordt gegeven, begrijp je hem wat beter. Voor mijn gevoel was het enige minpuntje van het boek het feit dat, hoewel de twee hoofdpersonages erg goed uit zijn gewerkt, de andere personages nog wat extra aandacht verdienen. Ik wil graag meer over hen en hun motieven weten! Hopelijk krijgen we dat in het vervolg…

“Als lezer sla je graag een nachtje over om Warcross uit te lezen!”

Het allerbeste aan Warcross vind ik de worldbuilding en de manier waarop Marie Lu met spanning speelt. Vanaf de eerste  bladzijde word je als lezer de futuristische wereld ingezogen en kom je er pas uit wanneer je het boek dicht hebt gedaan. De wereld waarin de personages leven, wonen en Warcross spelen wordt kleurrijk beschreven, maar wel op een beknopte manier waardoor het geen moment saai wordt. Door telkens kleine stukjes informatie over de wereld en de personages weg te geven, en de onderwereld van het internet daarmee te verweven, weet Marie Lu een boek neer te zetten waar je als lezer graag een nachtje voor overslaat.

Warcross heeft mij verrast. Het is lang geleden dat ik een YA-boek zó goed vond dat ik het in één dag heb uitgelezen. Het boek heeft alles wat een YA-boek hoort te hebben: originaliteit, spanning, romantiek, humor en een sterk hoofdpersonage. Ik kan niet wachten tot deel twee verschijnt en ik mezelf weer kan onderdompelen in de fantastisch en spannende wereld van Warcross!

Voor je nu naar de boekhandel rent, waarschuw ik je wel: Warcross eindigt in een enorme cliffhanger! Hoe dan ook, raad ik het je toch 100% aan!

 

 

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Eén reactie

  1. Wat een fijne en enthousiaste recensie. Ik kan niet wachten om dit boek te lezen, het klinkt echt als een heel tof boek <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *