Recensie: ‘Tokio voor altijd’ van Emiko Jean

Toen ik hoorde dat Tokio voor altijd van Emiko Jean deze zomer zou verschijnen in het Nederlands, was ik eigenlijk meteen enthousiast. De blurb klonk fantastisch en het omslag ziet er ook nog eens goed uit. Daarnaast had Reese Witherspoon het boek al eens gekozen voor haar YA-boekenclub, en tot nu toe vind ik alle boeken die zij kiest leuk. Maar wat ik niet had verwacht, was dat ik het boek zó goed zou vinden.

Auteur: Emiko Jean
Genre: YA
Uitgever
: Best of YA Books
Release Datum: 25 mei 2021
Pagina’s: 288
Spoilers: Geen
Waardering: 5 Stars (5 / 5)

Izumi Tanaka heeft nooit echt het gevoel gehad dat ze ergens bij hoorde – het is niet gemakkelijk om Japans-Amerikaanse te zijn in haar kleine, voor het merendeel witte stadje in Noord- Californië. Ze is opgegroeid bij haar single moeder en weet niks af van haar vader. Totdat ze een groot geheim over zijn identiteit ontdekt… Hij is niemand minder dan de kroonprins van Japan! Wat betekent dat Izzy een prinses is. Izzy voelt zich al snel gevangen tussen twee werelden en twee versies van zichzelf. Thuis was ze nooit ‘Amerikaans’ genoeg, en in Japan moet ze bewijzen dat ze ‘Japans’ genoeg is.
Zal Izumi bezwijken onder het gewicht van de kroon, of zal ze nog lang en gelukkig in haar sprookje kunnen leven? 
[Goodreads]

Het geheim

Vanaf de allereerst pagina wordt je als lezer in het verhaal gezogen. Je leest over Izumi die geen idee heeft wie haar vader is, hoe ze een geheime brief van haar vader aan haar moeder vindt en dan samen met haar beste vriendinnen op zoek gaat naar de afzender. Het is geen spoiler als ik zeg dat ze in shock is als ze erachter komt dat haar vader de kroonprins van Japan is. Say what? In het begin gelooft Izumi het niet (same girl, same), maar als snel wordt duidelijk dat het echt zo is. En dan start haar rollercoaster en gaat ze naar… jawel: Japan!

De manier waarop de zoektocht naar identiteit wordt beschreven, is heel sterk.

Identiteit

Wat ik ontzettend goed vind aan Tokio voor altijd is hoe Emiko Jean heeft beschreven dat Izumi moeite heeft met het vinden van haar identiteit. In Amerika is ze niet ‘Amerikaans’ genoeg, maar in Japan is ze niet ‘Japans’ genoeg. Het is erg interessant hoe die worsteling zich van het begin tot het einde ontwikkelt. In YA-boeken zie je wel vader dat de personages worstelen met hun identiteit, maar zoiets als hier wordt beschreven heb ik eerder nog niet gelezen.

Humor en sarcasme

Hoewel het natuurlijk een best wel serieus verhaal is (identiteit, afkomst, je vader nooit hebben gekend), zit er ontzettend veel humor en sarcasme in het boek, waardoor het verhaal een stuk luchtiger wordt. Izumi is dan ook niet een personages dat enorm veel klaagt, ook al is het wel duidelijk dat ze veel moeite heeft met haar nieuwe leven en mensen die dingen van haar willen. Gelukkig staat ze haar mannetje en laat ze niet zomaar over zich heen lopen. En lastige situaties? Die los ja op met humor. En sarcasme.

Nanouk staat in een geel shirt (hoofd niet zichtbaar), linkerhand het boek Tokio voor altijd, rechterhand bos gele rozen.

Ik weet één ding zeker: ik wil meer van Akio (de bodyguard) en Izumi.

De bodyguard

Na het lezen van dit boek weet ik één ding zeker: ik wil meer van Akio (de bodyguard) en Izumi. Hun relatie ontwikkelt zich langzaam en dan ineens is er vuurwerk. Ik ben fan. Mogen er meer boeken komen met knappe bodyguards? Here. For. It.

Feminisme

Aan het einde van het boek worden er nog een aantal hints gegevens naar het feit dat Izumi wellicht toch kans kan maken op de troon. Ze is een bastaard én een vrouw, maar daardoor wil ze zich niet tegen laten houden. Sterker nog, ze geeft tegenover de huidige keizer en keizerin aan dat ze de huidige regels maar achterhaald vindt. Waarom zou een vrouw niet op de troon kunnen zitten? Ze staat hier ‘haar mannetje’ (deze uitdrukking is ook best seksistisch?). Ik hoop echt dat dit onderwerp wordt uitgewerkt in een eventueel tweede deel, want dat lijkt me super interessant.

Conclusie

Tokio voor altijd heeft me enorm verrast en ik kon niet stoppen met lezen. De manier waarop Izumi worstelt met haar identiteit maar uiteindelijk toch zichzelf weet te herpakken is ontzetten goed geschreven. Dit boek heeft echt alles: persoonlijke ontwikkeling, knappe bodyguards en sterke vrouwen. Ik. Wil. Meer!

Benieuwd naar het boek? Bestel hem bij je lokale boekhandel of hier:

Meer recensies lezen? Klik hier.

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *