Recensie: ‘The Iron Sisters’ van Tracy Banghart

Van uitgeverij Young & Awesome kreeg ik de kans op beide boeken, The Iron Sisters en Iron Sisters Forever van Tracy Banghart te lezen. Uiteraard leek me dat een fantastische kans, want de boeken zien er prachtig uit én de serie beloofd vol actie, spanning en feminisme te zitten. I’m in!

Auteur: Tracy Banghart
Genre: YA, dystopian
Uitgever
: Young & Awesome
Release Datum: oktober 2019
Pagina’s: 264
Spoilers: Geen spoilers
Waardering5.0 Stars (3.5 / 5)

Serina heeft zich jarenlang voorbereid om een Grace te worden, voorbestemd voor een leven aan de zijde van de kroonprins. Totaal onverwacht kiest hij voor Serina’s rebelse zusje. Nomi belandt in een leven dat ze nooit heeft gewild: achter de paleismuren. Ze moet zich voegen naar de wensen van de prins in de hoop dat ze haar zus ooit weer terug zal zien. Ze weet niet dat Serina naar een gevangeniseiland is gestuurd, waar slechts weinigen overleven…’ [Goodreads]

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik vind het lastig om deze recensie te schrijven. Ik vond het namelijk écht een super tof, vermakelijk en vooral verslavend boek, maar het boek liet op verschillende plekken wat steken vallen, wat ik erg jammer vond. Omdat het me toch heeft weten te boeien en ik het zo graag uit wilde lezen, heb ik het boek toch uiteindelijk nog een positief oordeel gegeven. Het is namelijk ook gewoon echt een enorm leuk boek, maar is wel heel standaard YA.

Feminsme

Ik begin positief: het boek beloofd namelijk veel feminisme te bevatten, en dat is niet gelogen. Aan het begin van het boek denk je als lezer dat Serina het lieve, onderdanige zusje is, die alles doet wat haar wordt opgedragen, daar waar de rebelse Nomi tegen de wetten in leert lezen en schrijven. Toch kom je er al snel achter dat de rollen eigenlijk zijn omgedraaid, en dat niets is wat het lijkt. De vrouwen in het boek lijken zijn eindelijk te realiseren dat het regime waaronder zij leven, niet degene is die zij verdienen. Vrouwen hebben recht op een stem, recht op een keuze, en recht om te leven zoals zij dat willen. Het boek houd eigenlijk een spiegel tegen de huidige maatschappij en vergroot alles. Het lijkt overdreven, maar ook in onze maatschappij staan vrouwen nog niet 100% gelijk aan mannen.

Schrijfstijl

Iets wat mij enorm verslaafd maakte aan het boek, was het feit dat het allemaal fijn was geschreven. Het leest ontzettend gemakkelijk en het wordt geen moment saai. Hoewel je natuurlijk veel dingen al ziet aankomen, ben je toch benieuwd naar hoe het zich precies zal ontwikkelen. Ik was even een paar uur in een andere wereld.

Worldbuilding

En dat brengt me op het punt van de world building. Want hier liet het boek ontzettend veel steken vallen. Viridia, het land waarin de zusjes wonen, staat onder regime van de Superioor. Hij handhaaft de wetten en onderdrukt vrouwen zoals je je bijna niet kan voorstellen. Maar verder? Geen idee. Ze hebben een naburig land, Azura, en er wordt een klein tipje van de sluier gelicht over hoe het er vroeger aan toe ging, maar over het algemeen kan de geschiedenis van Viridia en de wereld waarin de zusjes leven samengevat worden op twee blaadjes. Dit vind ik ontzettend jammer, want het had zo veel meer potentie. Wanneer je een dystopie neerzet, doe het dan goed.

Personages

Sommige personages zijn beter uitgewerkt. Zo vind ik Serina ontzettend interessant en maakt zij ook de meeste ontwikkelingen door. Hoewel Nomi neer wordt gezet als de rebel, viel zij ontzettend tegen naar mijn idee. En dan is er nog Val: hij is mijn favoriet! Ik kan er niet veel over zeggen, want dan verklap ik een verhaallijn. Maar hij is een van de weinige personages die wat meer achtergrond heeft gekregen. Voor de rest blijven alle personages vrij oppervlakkig en krijgen ze niet echt ‘kleur’.

Cliffhanger

Om toch even op een positieve noot te eindigen – want het boek is gewoon heel leuk – kan ik je alvast verklappen dat het boek eindigt met een enorme cliffhanger. Als je van plan bent om het eerste deel te gaan lezen, zorg er dan voor dat je het tweede deel ook meteen kunt gaan lezen.

Conclusie

Hoewel ik dus een redelijk kritische recensie heb geschreven, wil ik The Iron Sisters toch aanraden. Het is niet mega origineel en het heeft zeker niet de meeste diepgang, maar het is wel ontzettend verslavend geschreven. Als je op zoek bent naar een lekkere YA dystopie, dan ben je hier aan het goede adres!

Bestel The Iron Sisters direct op Bol.com of via je lokale boekhandel:

Bekijk hier alle recensies.

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *