Recensie: SuperOlcay

Omslag SuperOlcayAuteur: Olcay Gulsen en Karin Kuijpers
Genre: Lifestyle
Uitgever
: Unieboek | Het Spectrum
Release Datum: maart 2018
Pagina’s: 204
Spoilers: Geen!
Waardering4 Stars (4 / 5)

Olcay Gulsen is een bekende naam in de modewereld van Nederland, maar tegenwoordig ook daarbuiten. Zo kun je haar bijvoorbeeld kennen van RTL Boulevard, het tv-programma waarin ze regelmatig te zien is. Haar bekendheid heeft ze te danken aan het merk SuperTrash wat zij een aantal jaar geleden heeft gestart en groot heeft gebracht. Olcay is een powervrouw, een echte #girlboss, en besloot haar verhaal op te schrijven. Haar boek SuperOlcay verscheen afgelopen maart en ik kon ook niet wachten om het te lezen. Wat ik er van vond? Dat lees je hier!

Olcay Gulsen was al een girlboss voordat de term bestond. Op eigen kracht zette zij een internationaal modemerk op dat werd gedragen door sterren als Kim Kardashian en Victoria Beckham. Natuurlijk ging dat met vallen en opstaan. In SuperOlcay (gelijknamig aan haar Instagramaccount) vertelt ze vol zelfspot eerlijk over haar bijzondere carrière. Hoe ze van Waalwijks meisje uit een problematisch gastarbeidersgezin met humor, charme, maar vooral door een ijzersterke drive en doorzettingsvermogen haar dromen najoeg. Hooggehakt, soms stuntelend, maar altijd vastberaden. In SuperOlcay deelt Olcay Gulsen haar lessen, ervaringen, successen, fouten en tips. Empowerment voor jonge, ambitieuze vrouwen. Who run the world? Precies.

SuperOlcay

Naast het onderwerp van het boek (Olcay) sprak het omslag en het design van SuperOlcay mij direct aan. De kleuren zijn heel trendy en door de afbeeldingen in het boek krijg je een goed gevoel van wie Olcay is: fashionable en eerlijk. Een boek over een fashionicoon mag ook absoluut geen foto’s missen, want met alleen tekst kom je er niet. Door het fijne papier, het goedgekozen kleurenpalet en de frisse vormgeving waan je je helemaal in de wereld van Olcay.

Hoewel ik het merk SuperTrash dacht te kennen, kwam ik er al snel achter dat dat niet helemaal waar was. Olcay vertelt in haar boek over haar jeugd, haar dromen en over hoe ze haar merk heeft gemaakt tot wat het vandaag de dag is. Ik ken het als een groot en succesvol merk dat wordt gedragen door de sterren in Hollywood, verkocht wordt in de Bijenkorf en daarnaast ook een aantal eigen boutiques in Nederland heeft. Olcay weet de lezer te verrassen door te vertellen hoe ze het van de grond af heeft opgebouwd – erg verfrissend en inspirerend. Het is echt het verhaal van iemand die niets had, behalve een droom, en nu alles heeft door hard te werken en haar droom waar te maken.

IMG_5477 IMG_5478 IMG_5479 IMG_5481 IMG_5482

En hard werken dat heeft ze gedaan. De passie en liefde voor haar werk straalt van de pagina’s af. Af en toe kon ik mij precies voorstellen hoe zij nachtenlang in een kleine ruimte pakketjes inpakte, stoffen uitkoos en bedacht hoe ze met een toffe marketingstunt haar merk op de kaart kan zetten. Naar mijn idee is dat nu, zo veel jaar later, niet heel anders: enkel is nu het op een grotere schaal.

Hoewel Olcay natuurlijk het gezicht van het merk is, stelt ze in haar boek ook alle mensen voor die voor haar en haar bedrijf belangrijk zijn. Het bijzondere hieraan is dat vele van hen al lang bij Olcay zijn, of al eens zijn vertrokken maar altijd weer terug zijn gekomen. Ze omringt zich met enthousiaste mensen en weet het beste in hen naar boven te halen. Door te laten zien wie er nog meer achter het succes van SuperTrash zitten, was het boek niet alleen ‘De Olcay Show’.

Het enige wat ik iets minder vond aan het boek, was het feit dat het verhaal soms lastig te volgen was. Olcay vertelt in een soort van chronologische volgorde over het ontstaan en ontwikkelen van haar bedrijf, maar soms werden er uitstapjes gemaakt en was ik kort de draad even kwijt. Soms had ik ook het idee dat ik over een bepaald onderwerp al iets had gelezen, of dat er iets dubbel werd verteld. Dit was niet heel storend, maar viel mij wel op.

SuperOlcay is een hip vormgegeven boek over hoe Olcay haar droom na wist te jagen. De passie en haar liefde voor haar werk spat van de pagina’s af: dit wordt zowel uitgedragen in haar verhalen als in de prachtige foto’s. Hoewel ik een voorliefde voor fashion heb dankzij mijn jaren werk bij de Bijenkorf, is dit boek ook erg leuk om te lezen als je wat minder geïnteresseerd bent in de modewereld. Je hoeft het boek écht niet in één keer uit te lezen – leg hem op een tafeltje neer en hij fungeert ook perfect als ‘tafelboek’. Ik heb genoten van SuperOlcay!

Ook zo benieuwd naar SuperOlcay? Bestel hem dan snel via Bol.com!

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *