Recensie: “Sneeuw als as” van Sara Raasch

raasch-sara-sneeuw-als-asAuteur: Sara Raasch
Genre: Fantasy
Uitgever: HarperCollins Young Adult
Release Datum: 10 januari 2017
Pagina’s: 384
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen!
Waardering: 4.5 Stars (4.5 / 5)

Sneeuw als as is een boek dat al lange tijd op mijn TBR stond. Toch was ik er nog niet in begonnen. Het probleem: high fantasy. Zoals ik al eerder uitlegde, vind ik high fantasy spannend. Maar na het lezen van Hof van doorns en rozen sta ik er positiever tegenover. Een high fantasy boek oppakken? Dat doe ik wel. Maar alleen als ik van iemand anders heb gehoord dat ik het ECHT moet lezen. Of… wanneer het een boek is van de uitgeverij waar ik stage loop, zoals bij Sneeuw als as (originele titel Snow Like Ashes) van auteur Sara Raasch.

sneeuw-als-as

“Zestien jaar geleden werd het koninkrijk Winter onder de voet gelopen door de kwaadaardige koning Angra. De Winterianen werden tot slaaf gemaakt en hun magie werd hun afgenomen. Alle hoop is nu gevestigd op de acht mensen die wisten te ontsnappen en sindsdien op de vlucht zijn. 
Meira was nog maar een baby toen Winter werd aangevallen en kent alleen het leven als vluchteling. De Winterianen zijn vastbesloten om hun rijk ooit terug te veroveren en ondernemen daarvoor gevaarlijke verkenningstochten, waarbij Meira tot haar frustratie nooit mee mag. Dus wanneer ze iets opvangt over een antiek medaillon dat Winter zijn magie kan teruggeven, besluit ze er stiekem achteraan te gaan om zichzelf te bewijzen.” [Goodreads]

Sneeuw als as gaat over de 16-jarige Meira. Samen met nog een handvol andere Winterianen, is ze haar land uit gevlucht. In Primoria, een wereld met vier Ritme koninkrijken en vier Seizoen koninkrijken, is niemand veilig voor de woede van Angra, dictator van Lente. Zo’n zestien jaar geleden doodde hij de koningin van Winter en nam hij velen Winterianen gevangen. De rest van de Winterianen doodde hij. Meira wist te ontsnappen samen met Mather, de zoon van de vermoorde koningin en dus nu de koning van Winter. Hun doel: het vinden van de twee delen van het medaillon, zodat Winter weer een kans zou hebben om terug te vechten tegen Angra en Winter weer terug te krijgen.

En daar begint het boek: Meira en Mather zijn aan het vechten op een veldje op de Raniavlakten waar hun tijdelijke kamp is opgeslagen. Ze oefenen een man tot man gevecht, iets waar Meira meer moeite mee heeft dan Mather. Ze stoppen wanneer Meneer (ja – dat is echt zijn naam) en een aantal andere strijders gewond terugkomen na een missie. Ze hadden een vermoeden van de verblijfplaats van de ene helft van het medaillon, wat Meira motiveert om mee te gaan op de volgende missie. Helaas denkt Meneer dat ze nog niet sterk genoeg is. Meira en Mather verzinnen een list, waardoor ze toch kan gaan. Wonder boven wonder slaagt de missie en neemt Meira het ene deel van het medaillon mee. En dit zijn slecht de eerste paar pagina’s van het verhaal, er volgt nog veel meer. Sneeuw als as heeft een verhaallijn waar veel vaart in zit. De actiestukjes worden afgewisseld door innerlijke monologen van Meira, romantische scènes en verhalen over de geschiedenis van Primoria. Gevarieerd en zeer verslavend!

give-it-to-me

Hoofdpersoon Meira is een fijn hoofdpersonage. Ze draagt liever broeken dan jurken, en staat haar mannetje, maar slaat daarin niet door. Ze houdt geen feministische toespraken en wilt gewoon heel simpel haar volk beschermen tegen iedereen die het pijn wilt doen. Daarnaast is ze ook gewoon een tiener en schieten haar gedachten soms heel onlogisch ineens naar de twee knappe mannen in haar leven, Mather en Theron, terwijl de wereld om haar heen in stukjes uit elkaar valt. Gelukkig weet Sara het liefdesverhaal enigszinds op de achtergrond te houden en blijft dit aspect van het verhaal interessant genoeg om te blijven lezen, ondanks dat het een klein beetje cliché is.

Het fijnste aan Sneeuw als as is de schrijfstijl van Sara. Het leest zo prettig, dat je het in geen honderd jaar meer neer kan leggen. Elke pagina is een nieuwe ontdekking en elke zin leest als een sneltrein. Sara bouwt een prachtige wereld door de wereld om de personages heen te beschrijven alsof het een film is. Je kan Primoria om je heen tot leven zien komen, waardoor het verhaal levensecht aanvoelt.

8721390

Toen ik Sneeuw als as dichtsloeg, was ik van mijn stuk gebracht. Ik wilde per se doorlezen, om erachter te komen wat er met Winter zou gaan gebeuren en voor wie Meira zou kiezen (ik weet niet hoor, maar twee knappe mannen die beide op hun eigen manier er alles voor over hebben om je te beschermen en je lief te hebben?!). Dat antwoord zullen we waarschijnlijk pas in het derde boek krijgen. Gelukkig komt het volgende deel er dit jaar al aan – zomer 2017! We hoeven dus niet jaren te wachten op het vervolg.

Sneeuw als as is onmogelijk om neer te leggen en moet je gewoon in één zit uitlezen. Het is spannend, romantisch, mysterieus en op sommige momenten ook heel komisch. Het boek heeft alles wat je verwacht van een young adult-boek, inclusief een plottwist die je of heel erg voorspelbaar vindt of juist helemaal niet (ik val onder die laatste categorie). Sneeuw als as is high fantasy, maar een echte aanrader voor alle YA-liefhebbers! Dit boek moet voor 2017 echt bovenaan je TBR staan. Je wordt er gegarandeerd verliefd op! En… ZO VEEL FEELS!

 

Benieuwd naar het boek? Hij is vanaf vandaag te koop!

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *