Recensie: "Riders" door Veronica Rossi

Riders FINAL (1)Auteur: Veronica Rossi
Genre: Young Adult/Urban Fantasy/Dystopian
Uitgever: Best of YA (Unieboek | Het Spectrum)
Release Datum: 4 mei 2016
Pagina’s: 384
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen!
Waardering: 4.0 Stars (4.0 / 5)
Speciaal: Je kan de recensie ook in het Engels lezen.

Ik ben al een hele lang tijd enorm fan van Veronica Rossi, waardoor mijn verwachtingen voor Riders ook heel hoog waren. De cover is bad-ass en ik hoopte dat de inhoud ook bad-ass was. Soms is het gevaarlijk om hoge verwachtingen te hebben van een boek, omdat ze daar niet altijd aan kunnen voldoen. En met dit boek, was dat deels waar. Ik denk dat ik gewoon eerlijk moet zeggen… dat ik een tweede boek nodig heb!

“De achttienjarige Gideon Blake is commando in opleiding. Bij een van zijn eerste oefeningen valt hij uit een helikopter. Hij overleeft de val op wonderbaarlijke wijze, maar vanaf dat moment is alles anders.
Gideon ontdekt dat hij een incarnatie is van een van de legendarische vier ruiters van de Apocalyps. De ruiters worden bij elkaar gebracht door het mooie maar vreemde meisje Daryn, omdat zij weet dat de wereld in groot gevaar is. Samen kunnen ze de wereld redden, maar zal iemand hen geloven?” [bol.com]

RidersBanner

Riders gaat dus over Gideon, een jongen die bijna dood gaat wanneer hij uit een helicopter valt. Hij wordt wakker en komt erachter dat hij zich in een vreemde situatie bevind. De dokters hadden hem verteld dat hij technisch gezien even dood was geweest. Maar door een wonder heeft hij de val overleefd. En dat is niet alles: zijn revalidatie gaat super snel en is bijna onmenselijk. Hoe kan iemand, die van zo’n hoge afstand naar beneden is gevallen, in een paar dagen revalideren zonder al te veel pijn? Veronica begint het verhaal hier verduidelijk met een mysterieuze sfeer. Als lezer wil je meteen weten: wat is er gebeurd? Waarom leeft hij nog? En hoe kan hij zo snel weer beter zijn geworden? Langzamerhand onthult Veronica welke geheimen er worden gehouden van Gideon, waardoor hij zichzelf in gevaarlijke situaties staande moet houden en zijn leven moet riskeren om zijn geliefden te beschermen.

Het verhaal wordt verteld vanuit Gideon’s standpunt. Er zijn twee verhaallijnen: de eerste is de verhaallijn die zich afspeelt in het nu, waar Gideon is opgesloten en verteld wat hem is overkomen sinds zijn val, en de tweede is dat verhaal waar hij naar refereert. In het begin kan dit een beetje verwarrend zijn, omdat het niet altijd even duidelijk is waar Gideon zich bevind. Is dit het heden? Is dit het verleden? Gelukkig kom je er al snel achter dat de verhaallijnen zich afwisselen in een ritme, en bouwt het verhaal zich op vanaf de grond.

tumblr_inline_n4wmdqVphI1qh2kpf

Gideon als persoon vond ik me soms lastig voor te stellen. Hij verandert veel door het boek heen en op bepaalde momenten was dat echt verwarrend. Ik kon niet voorspellen wat hij zou doen of hoe hij op bepaalde situaties zou reageren. Maar misschien zorgt dat element er juist voor dat het boek zo spannend is. Ik hem wel een beetje kritiek op hem als een personage, maar ook op de andere personages. Als er jou verteld wordt dat je onderdeel bent van een apocaliptisch groep, specifiek Oorlog, en je een paard hebt dat letterlijk in vuur staat, kan je dat gewoon niet zomaar accepteren alsof je bij de supermarkt hoort dat de plastic tasjes op zijn. Zo van: dude, wat? Dit is niet normaal hoor! Waarom schreeuw je het niet uit? Dit frustreerde mij een beetje. Maar aan de andere kant, als hij dit niet zo snel had geaccepteerd, was heet boek een stuk korter geworden en was hij waarschijnlijk halverwege zijn reis al dood gegaan. Voor mij is balans belangrijk. Hopelijk zal Gideon als personage groeien in de volgende boeken.

Wat ik wel heel tof vond van het boek, was de manier waarop Veronica de omgevingen in het boek beschrijft. Hierdoor voelt het alsof je bij de personages zelf ben. De ruimtes zijn helder, echt en dynamisch. De personages veranderen vaak van omgeving, wat ik heel erg waardeer. Terwijl je het boek leest, ervaar je dat alsof je op vakantie bent: hete woestijnen en ijskoude bergen, Veronica beschrijft het allemaal.

Als laatste, denk ik dat ik nog wel iets mis in de gecreëerde wereld. Maar dat is niet zo heel erg. Er komen nog meer boeken aan, dus daar kan Veronica meer mee doen. Daarnaast wordt het hele verhaal vanuit Gideon verteld, dus wat hij weet, weten wij als lezer ook. En dat is niet veel. Ik kijk heel erg uit naar het volgende boek. Ik wil meer!

I-dunno-I-love-you

Samenvattend heb ik met heel veel plezier het boek gelezen. Het ging niet té snel, maar het was wel snel genoeg om het boek in drie dagen uit te lezen (wat best wel goed is, toch?). Er was een goede balans in tonen en vertellen, en Gideon gooide er af en toe nog een grapje tegen aan. Dat vind ik heeeeerlijk, want anders worden verhalen al snel heel donker. Riders is een spannend boek, met een prachtige mythische wereld waar ik meer over wil lezen! Veronica, ik kan niet wachten tot het volgende boek!