Recensie: "P.S. Ik hou nog steeds van je" door Jenny Han

p-s-ik-hou-nog-steeds-van-jeAuteur: Jenny Han
Genre: Contemporary
Uitgever: Moon Young Adult
Release Datum: 15 september 2016
Pagina’s: 320
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen!
Waardering4 Stars (4 / 5)

Na het lezen van Aan alle jongens van wie ik hield, wilde ik eigenlijk meteen naar de boekwinkel rennen om het tweede deel te kopen. Natuurlijk was dat een klein probleempje: het tweede deel was alleen nog maar in het Engels verschenen. En ondanks dat ik heel graag (en veel) Engels lees, wilde ik deze in het Nederlands lezen, net als ik bij het eerste deel had gedaan. Toen bekend werd dat Jenny naar Nederland zou komen, werd ik alleen nog maar enthousiaster. Wat had ik zin in P.S. Ik hou nog steeds van je! Hoe ik het boek uiteindelijk vond? Dat lees je hier.

p-s-ik-hou-nog-steeds-van-je

Lara Jean had niet verwacht écht verliefd te worden op Peter. Zij en Peter deden maar alsof. Tot nu dan. Het wordt allemaal nog verwarrender als een andere jongen uit haar verleden terugkeert, en daarmee ook haar gevoelens voor hem. Kan iemand verliefd zijn op twee jongens?
PS Ik hou nog steeds van je is het vervolg op het feel good-liefdesverhaal Aan alle jongens van wie ik hield, en toont eerste liefde door de ogen van de onvergetelijke Lara Jean.” [Goodreads]

Het boek start direct waar Aan alle jongens van wie ik hield is geëindigd, wat ik persoonlijk erg fijn vind. Ondanks dat het verhaal wel gelijk weer verder gaat, weet Jenny de lezer er toch nog even aan te herinneren wat er in het vorige boek is gebeurd. Lara Jean en Peter waren een net-als-of-koppel, maar werden verliefd. Iets met een bubbelbad. Al vrij snel wordt duidelijk dat aan dat verhaal nog een staartje zit. Het grappige is wel dat Josh meer op de achtergrond komt te staan. En Peter nog meer op de voorgrond.

Lara Jean en Peter zijn een echt koppel, maar zoals alle koppels, hebben Lara Jean en Peter zo hun problemen. Wanneer er een filmpje van Lara Jean en Peter op internet verschijnt waarin ze heftig zoenen in het bubbelbad, merkt Lara dat er wat verschillen zijn tussen haar en Peter. De manier waarop hij met problemen omgaat is totaal anders dan hoe zij dat doet. Ze krijgen meerdere keren ruzie, maar lijken het elke keer wel weer goed te maken.

i-just-miss-you-elena

Toch zit Lara met een knagend gevoel. Door het hele boek heen maakt ze zich zorgen om Penelope. Waarom gaat Peter nog zo veel om met zijn ex? Het vervelende hier, is dat Lara Jean niets aan Peter vraagt. Ook spreekt ze Penelope niet, waardoor er grote misverstanden ontstaan. Lara is boos, Peter is boos en wat Penelope er allemaal van vindt, lijkt wat onduidelijk. Lara reageert daar op door contact te zoeken met één van haar oude crushes. Een actie die Peter niet helemaal weet te waarderen. Ik kan dit boek omschrijven als een opeenstapeling van, uhm, misverstanden. Af en toe dacht ik “kom op!”, maar eigenlijk heb ik mezelf nooit in zo’n situatie bevonden, dus wat weet ik er nou van?

De schrijfstijl van Jenny is, net als in Aan alle jongens van wie ik hield, heel verslavend. Het leest makkelijk, snel en houd je aan het lezen. De woorden die ze gebruikt zijn realistisch, de passages laten je naar meer hunkeren en het boek in totaal laat je weer verlangen naar zo’n allereerste verliefdheid. Want dat is waar het boek uiteindelijk over gaat: verliefd zijn.

Hoewel ik vond dat Lara Jean in het eerste boek zich echt wel ontwikkeld heeft en zich ouder is gaan gedragen, lijkt dat in P.S. Ik hou nog steeds van je iets minder het geval. Toch vond ik haar een leuk personage om over te lezen, ondanks eerder beschreven irritaties. Kitty ben ik leuker gaan vinden. Ze is mega bijdehand en dat maakt het verhaal super komisch om te lezen. Daar waar Lara de situaties soms niet goed kan inschatten, kan Kitty soms heel scherp en oplettend reageren. En het andere moment is ze weer het kleine zusje dat koekjes wilt eten als ze eigenlijk al naar bed moet. Heerlijk.

thankyou

P.S. Ik hou nog steeds van je is een heerlijk verslavend boek, waar de verliefdheid vanaf spat. Het is onmogelijk neer te leggen en een waardige opvolger van Aan alle jongens van wie ik hield. Ik raad het boek aan als je van lieve boeken houd waar veel humor in zit. Het neemt je mee naar de middelbare school en doet je verlangen naar je eerste verliefdheid. Ik kan niet wachten tot het laatste boek verschijnt volgend jaar!

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *