Recensie: ‘Op zoek naar Ida’ van Nathalie Le Blanc

Vorige maand kreeg ik een mail van New Book Collective of ik het leuk vond om mee te doen aan een ‘blind date met een boek’. Omdat ik het natuurlijk erg leuk vind om verrast te worden door een boek, deed ik hier graag aan mee. Niet veel later ontving ik thuis een leuk pakketje met daarin het boek Op zoek naar Ida van Nathalie Le Blanc.

Auteur: Nathalie Le Blanc
Genre: Roman
Uitgever
: Pelckmans Uitgevers
Release Datum: 11 mei 2021
Pagina’s: 406
Spoilers: Geen echte spoilers
Waardering: 3 Stars (3 / 5)


‘Dit is Ida. Herken jij de vrouw op dit schilderij? Dan willen wij graag van jou horen.’ Op de televisie ziet Cato het beeld van een jonge vrouw voor een raam waar zonlicht doorstroomt. De zoon van wereldvermaard schilder Alexander Halow vertelt in een talkshow dat hij op zoek is naar het model dat zijn vader decennia geleden schilderde. En ja, Cato en haar familie kennen dat beeld, want ze hebben een foto van hun mémé Ida die exact lijkt op het schilderij.
Op een vergadering in het Brusselse museum, waar de onlangs overleden Halow binnenkort een overzichtstentoonstelling heeft, leert Cato naast de interessante directeur Toon ook de knappe Rik kennen, die zijn eigen link met het schilderij claimt. De zoektocht naar Ida gooit Cato’s leven overhoop en niet alleen omdat haar familie misschien een meesterwerk in handen krijgt.

15 mei 1940. Duitse troepen zijn België binnengevallen en terwijl de bommen op Oostende vallen, vlucht vissersdochter Ida Laga met haar familie het Kanaal over. Na een tussenstop in Londen komen de Laga’s in Wales terecht. Als Ida na een zwaar bombardement op de stad Cardiff huilend op een bankje in het park zit, krijgt ze van een hoffelijke jongeman met een wandelstok een zakdoek om haar tranen te drogen. [Goodreads]


Duale tijdlijn

Wat ik altijd ontzettend leuk vind, zijn duale tijdlijnen – vooral wanneer ze goed in elkaar zitten. Hoewel dit niet de meest ingewikkelde duale tijdlijn is, werkt hij wel goed. In het heden wordt er gezocht naar wie de Ida is op het schilderij, en hebben drie volwassenen zich aangemeld die denken dan hun oma wellicht Ida is. In het verleden lees je het verhaal van een Ida, maar kom je er al snel achter dat er meer achter zit dan je in eerste instantie zou denken. Aan het einde blijkt de hele zoektocht naar Ida namelijk een twist te hebben, en dat vind ik erg leuk gedaan!

Foto van Op zoek naar Ida, Nanouk houdt het boek vast en op de achtergrond zie je haar boekenkast.
Op zoek naar Ida.

Heel. Veel. Seks.

Hoewel ik het geen probleem vind als er seks wordt beschreven in een boek, al helemaal niet als het goed wordt beschreven, is zo iets als ‘too much’. Hoewel dit boek in de markt wordt gezet als ‘historisch’, ‘kunst’ en ‘romantiek’, had het woordje ‘seks’ hier niet misstaan. Ik heb de hoofdstukken niet geteld, maar ik denk dat in ongeveer 50% van de hoofdstukken een van de hoofdpersonen wel seks heeft. Het lijkt een centraal thema en dat leidt vooral in de tijdlijn van het heden een beetje af van de zoektocht naar wie de echte Ida is.

Personages

Ik heb gemixte gevoelens over de twee hoofdpersonages Cato en Ida. Ida vond ik erg interessant: ze zette zich af tegen wat er van haar werd verwacht en trok graag haar eigen plan. Tegelijkertijd probeerde ze ook te leven met de verwachtingen die men van haar had als jonge vrouw. Kort om: een prima uitgewerkt personages. En dan is er Cato in het heden, en over haar kan ik kort zijn: zij is een super flat character. Ik kan me ook geen woord bedenken waarmee ik haar zou kunnen beschrijven, behalve saai en wispelturig. Haar acties worden gedreven door andere personages, ze heeft bijna geen eigen wil en haar beoordelingsvermogen is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Erg jammer, omdat dit door het contrast met Ida eigenlijk alleen maar slechter uit de verf komt.

Conclusie

Op zoek naar Ida gaat over de zoektocht naar de Ida in het schilderij van een beroemde schilder. Het heeft een mooie duale verhaallijn en is sfeervol beschreven. Toch vond ik het aantal seksscène op een gegeven moment een beetje irritant en zijn niet alle personages even goed uitgewerkt. Het is een mooi boek tegen de achtergrond van een kunstmysterie in het heden en de tweede wereldoorlog in het verleden.

Benieuwd naar Op zoek naar Ida? Bestel hem hier of bij je lokale boekhandel:

Bekijk meer boekrecensies.

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *