Recensie “Op de Rand van het Niets” door Corinne Duyvis

cover_op-de-rand-van-het-niets_mediumAuteur: Corinne Duyvis
Genre: Science Fiction
Uitgever: HarperCollins
Release Datum: 14 maart 2017
Pagina’s: 352
Spoilers: GEEN SPOILERS!
Waardering4.5 Stars (4.5 / 5)

Ik heb het boek Op de Rand van het Niets van Corinne Duyvis gekregen van HarperCollins. Ontzettend bedankt dat ik dit boek mocht ontvangen en er een recensie over mocht schrijven. Ik zal meteen maar vertellen dat ik dit een fantastisch boek vond!

covban-rand-van-het-niets_medium

Amsterdam, 2035
Terwijl een vernietigende komeet recht op de aarde afsnelt, wacht de zestienjarige Denise gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming, maar vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder, waarna ze weer terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte.
Dan komt ze erachter dat op Schiphol een laatste ruimteschip staat dat nog niet vertrokken is. Wanhopig probeert ze een plekje op het schip te bemachtigen, maar de toelatingseisen zijn streng: iedere passagier moet zichzelf nuttig maken en een steentje bijdragen. Voor Denise, die autistisch is, is dat extra moeilijk. Zal het haar lukken een plaats te veroveren of moet ze achterblijven op de straks onleefbare aarde?” [Goodreads]

Op de Rand van het Niets is een Science Fiction verhaal waarin een komeet op de aarde afkomt en waarin wordt voorspelt dat de wereld daarna grotendeels verwoest zal zijn. De hoofdpersoon is Denise, een autistisch meisje die alles op alles zet om zichzelf en haar familie te redden, maar de enige manier om dat te doen is om een plaatsje te veroveren op het allerlaatste ruimteschip dat haar van de vernielde aarde kan halen. Dat klinkt al als een spannend verhaal en dat is het ook zeker!

bingo

De personages in het boek zijn divers en ze zijn allemaal goed uitgewerkt.  De hoofdpersoon, Denise, is autistisch, maar daarnaast ook nog half-Surinaams en haar personage is ontzettend goed neergezet. Voordat ik het boek las was ik een beetje bang dat haar autisme te overdreven of niet-kloppend zou worden neergezet, omdat dit redelijk vaak gebeurd in boeken, maar niets is minder waar! Denise is een prachtig personage waarmee ik me volledig kon identificeren en ik vond het ontzettend interessant om een keer door de ogen van een autistisch personage te kunnen kijken, want dat gebeurd niet vaak in boeken en als het gebeurd dan komt het vaak als niet-echt of overdreven over.

Het plot is ontzettend spannend! Ik wilde alleen maar verder lezen en ik kon het boek bijna niet wegleggen, omdat het zo goed in elkaar zat. In het begin kwam ik wel wat moeilijk in het boek, niet omdat het begin stroef is, maar omdat Corinne de sfeer van beklemming en spanning zo goed neerzette dat ik helemaal zenuwachtig werd als ik ging lezen. Ik heb niet vaak dat de sfeer van een boek mij ook echt beïnvloed, maar Corinne Duyvis heeft het voor elkaar gekregen.
tumblr_mbreeojpcp1ryqzds

Ten slotte is het boek ook gewoon ontzettend goed geschreven. De schrijfstijl is vloeiend en nergens had ik het gevoel dat ik een vertaald werk aan het lezen was. Dus naast lof voor Corinne ook lof voor de vertaler, want ik lees niet graag vertaalde boeken, omdat ik mij vaak aan de vertalingen erger, maar deze keer heb ik nergens last van gehad!

Uiteindelijk heb ik alleen maar lof voor dit fantastische boek en ik raad het iedereen aan! Het is goed geschreven, het is ontzettend spannend en de personages zijn divers en goed uitgewerkt. Daarnaast vind ik het ontzettend tof dat het hoofdpersonage Denise autistisch is en ook dat haar autisme op een goede manier beschreven is! Ga dit boek dus lezen!

Wat vinden jullie van Op de Rand van het Niets?

 

Ellen Jansen

Ellen is our newest blogger, writing book reviews and occasionally other stuff. She finished her bachelor of Literary Studies in Utrecht and in september she is going to do a masters in Amsterdam. Ellen is also a compulsive book buyer and buys far more books than she can read.

Eén reactie

  1. Fijne recensie! Ik heb dit boek ook gelezen en ik vond het ook een erg verassend boek, normaal gesproken ben ik niet echt weg van sci-fi achtige boeken maar dit boek heeft me positief verrast 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *