Recensie: "Omdat ik je mis" door Kate Eberlen

omdatikjemisAuteur: Kate Eberlen
Genre: Contemporary
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Release Datum: juni 2016
Pagina’s: 463
Spoilers: Geen spoilers!
Waardering4 Stars (4 / 5)

Toen ik een paar weken geleden een mail kreeg van Luitingh-Sijthoff met een aantal aanbiedingen voor boeken, viel Omdat ik je mis meteen op. Ik heb van die periodes dat ik alleen maar contemporary lees, en periodes dat ik alleen maar scifi of fantasy lees. Met oog op de stapel recensie exemplaren die ik had liggen (Hof van doorns en rozen, Hof van mist en woede), leek Omdat ik je mis een goede afwisseling van de anders fanasy-stapel die klaar lag. Een dik boek, bleek toen hij thuis werd bezorgd, maar de achterflap klonk zo fijn. Uiteindelijk bleek het boek precies dat te zijn: super fijn!

omdatikjemisbanner

“Tess is in Florence ter afsluiting van een idyllische vakantie voor ze naar de universiteit gaat. Haar leven staat op het punt voor altijd te veranderen – maar niet op de manier die ze verwacht. Tijdens een bezoek aan een prachtige kerk kruist haar blik een seconde die van Gus, maar voor ze naar elkaar lachen of iets zeggen is het moment voorbij. Na de vakantie strekt het leven zich uit voor Tess en Gus. Ze weten dat hun grote en kleine gebeurtenissen te wachten staan, verdriet en geluk. Wat ze niet weten is dat ze voor elkaar zijn gemaakt. Maar er is geen enkele kans dat ze elkaar weer tegenkomen. Of toch wel?” [Goodreads]

Tess is op vakantie in Florence en haar blik kruist die van Gus, ook daar op vakantie. Het klinkt als de start van menig YA of chicklit verhaal. Twee mensen die elkaar zien, maar op een of andere manier verder niets doen met het gevoel dat ze hebben. Beide zien ze elkaar staan, beide willen ze op elkaar afstappen, moedig zijn, maar meer dan een korte woordwisseling volgt er niet. Maar toch zijn hun levens meer met elkaar vervlochten dan je zou denken.

Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven geschreven: die van Tess en die van Gus. Tess komt thuis van vakantie en haar wereld stort in. Gus gaat op vakantie nadat zijn wereld is ingestort. In het begin, keek ik vooral uit naar het verhaal van Tess, omdat dat ‘actie’ in zat. Gus vond ik ook interessant, door alles wat er gebeurd was, maar het verhaal van Tess spreek mij meer aan. Daar moet ik overigens wel aan toevoegen, dat naarmate het einde van het boek naderde, ik het verhaal van Gus juist interessanter begon te vinden. Maar de leukste stukjes waren wanneer je je realiseerde dat Tess en Gus elkaar telkens nét mislopen of elkaar wel zien, maar het zich niet realiseren of dat te laat doen. Je herkent Tess in het verhaal van Gus, maar ook andersom. Hoe vaker dat gebeurde, hoe meer ik uitkeek naar het moment dat ze elkaar dan toch zouden ontmoeten.

Het verhaal start in 1997 en eindigt in het heden. Hoewel ik eerst verwachtte dat het verhaal daardoor oppervlakkig zou worden, wist Eberlen op een bijzondere manier de interessant stukken uit de levens van Tess en Gus te beschreven, die zo op elkaar aansloten, dat er een logisch verloop was. Dit maakte het boek voor mij erg interessant en plezierig om te lezen.

Een minpuntje was wel dat er hier en daar net iets te veel relatiedrama in zat naar mijn mening. Er gingen ontelbaar veel mensen vreemd met elkaar (misschien gebeurt dit ook wel? Wie weet?). Het voelde voor mij af en toe een beetje geforceerd aan, maar daardoor bleef het verhaal wel lopen.

Ik heb dit dikke boek in slechts drie vakantiedagen gelezen in een vakantie huisje in een resort met mijn ouders, zusjes en honden. In principe was het dus niet weg te leggen en keek ik uit naar het moment dat hun levens elkaar eindelijk zouden kruizen. Een lief, grappig en soms pijnlijk verhaal wat de levens van twee totaal verschillende mensen schetst, en laat zien hoe lastig het soms is om positief te blijven. Toch was het een heerlijk boek om te lezen op een ligstoel in de zon, en raad ik dit boek ook aan iedereen aan die op zoek is naar een origineel, leesbaar en realistisch boek over volwassen worden en keuzes maken. Echt een toppertje!

 

 

admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *