Recensie: ‘Moordgids voor lieve meisjes’ van Holly Jackson

Het boek Moordgids voor lieve meisjes werd mij door zo’n beetje iedereen die YA-boeken leest aangeraden. Ik kon het daarom niet laten om dit boek op te pakken en… vanaf de eerste bladzijdes zat ik er meteen he-le-maal in. Moordgids voor lieve meisjes is nu al een van mijn favoriete boeken van dit jaar!

Auteur: Holly Jackson
Genre: Young Adult
Uitgever
: Volt
Release Datum: augustus 2020
Pagina’s: 443
Spoilers: Geen grote spoilers die iets weggeven over wat er is gebeurd met Andie en Sal
Waardering: 4.5 Stars (4.5 / 5)

 

ZAAK GESLOTEN

Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.

Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven? [Goodreads]

Moordgids voor lieve meisje op Instagram.

Verhaallijn

In het begin moet het boek een beetje opstarten: de personages worden voorgesteld, de situatie wordt geschetst en je leert over de zaak van Andie Bell en Sal Singh. Hoewel ik recensies heb gelezen waarin dit als een negatief ding werd gezien, ben ik het daar niet helemaal mee eens. Ik vind het juist fijn als het boek rustig start, zodat je de personages kunt leren kennen. Daarnaast zorgde het voor een fijne opbouw: een rustige start en een aantal ontluikende gebeurtenissen die zorgen voor een soepele opbouw naar een hele spannende climax! En dat laatste is er, want Holly Jackson zet je de hele tijd op het verkeerde been. Ik was door de ontknoping in ieder geval omver geblazen.

De personages in Moordgids voor lieve meisjes ontwikkelen zich en zijn daardoor heel echt en geloofwaardig.

Personages

Naast een sterke verhaallijn waarbij je je de hele tijd afvraagt wie het gedaan heeft, vind ik dat het boek ook allemaal goed uitgewerkte personages heeft. Neem bijvoorbeeld Ravi: in het begin van het boek wilt hij niets weten van Pippa, maar uiteindelijk leert hij haar te vertrouwen. Ook Pippa zelf leert dat niet alles is wat het lijkt, en dat ze niet zomaar mensen kan vertrouwen of mensen kan beoordelen op basis van wat ze hoort in de media of hoort van andere mensen. De personages ontwikkelen zich en zijn daardoor heel echt en geloofwaardig.

Moordgids voor lieve meisjes op Instagram.

Spanning en mysterie

Ik had het net al even aangestipt, maar ik vind het echt een super spannend verhaal met veel lagen mysterie. Door de vele plottwists weet je steeds niet hoe het nou precies in elkaar zit. Het boek bevat stukjes van politiestukken, smsjes, uitgeschreven opnames en noem maar op. Ik vind daarom dat het boek veel punten verdient voor creativiteit!

Divers

Een ander heel positief punt vind ik de diversiteit in het verhaal: er wordt bijvoorbeeld aandacht gegeven aan racisme binnen de moordzaak. Heeft dat invloed gehad op de uitkomst van de zaak? Hoe denken de andere dorpelingen over de familie Singh? En is de familie Bell wel zoals ze lijken vanaf de buitenkant?

Moordgids voor lieve meisjes is één van de beste, meest spannende YA-boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Het boek is mysterieus, er worden belangrijke onderwerpen aangekaart zoals racisme en de personages ontwikkelen zich overtuigend. Nu al een van mijn favoriete YA-boeken ooit!

Benieuwd naar het boek? Bestel hem hier of via de lokale boekhandel:

Meer Nederlandse boekrecensies lezen? Klik hier.

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *