Recensie: ‘Iron Sisters Forever’ van Tracy Banghart

Van uitgeverij Young & Awesome kreeg ik de kans op beide boeken, The Iron Sisters en Iron Sisters Forever van Tracy Banghart te lezen. Na het lezen en recenseren van het eerste deel, was ik ontzettend blij dat ik direct door kon lezen in het vervolg, aangezien dat eindigde in een cliffhanger!

Auteur: Tracy Banghart
Genre: YA, dystopian
Uitgever
: Young & Awesome
Release Datum: oktober 2019
Pagina’s: 276
Spoilers: Alleen kleine spoilers als je deel 1 nog niet hebt gelezen.
Waardering5.0 Stars (3.5 / 5)

 

“Twee zussen.
Eén droom.
Een strijd op leven en dood.

Nomi leidt gedwongen een luxe leventje in het paleis. Ze wordt vals beschuldigd en samen met de gewonde kroonprins op een schip gezet, een zekere dood tegemoet. Ondertussen probeert haar zus Serina te overleven op een levensgevaarlijk gevangeniseiland. Ze is vastbesloten om alle vrouwen vrij te krijgen en daarna van dat eiland te ontsnappen. Maar hoe? Ze moeten wachten op de volgende bevoorradingsboot en dat weten de bewakers ook. Net als Serina het eiland in haar greep lijkt te hebben, ziet ze een schip aan de horizon, veel eerder dan ze verwachtte…” [Goodreads]

Recap

Iron Sisters Forever is het vervolg op The Iron Sister, en geeft, voor het gemak, de eerste paar pagina’s een korte samenvatting wat er in het eerste boek is gebeurd. Ontzettend fijn als het al even is geleden dat je het eerste boek hebt gelezen. Ik ben hier snel doorheen gegaan, want tussen het lezen van deel 1 en deel 2 zat bij mij maar 2 uur. Maar ik kan het altijd waarderen wanneer auteurs de moeite nemen om even een korte recap te geven.

Perspectieven van de zusjes

Dit boek is weer net zo opgebouwd als het eerste deel van de serie. Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van zusjes Serina en Nomi. Ik vind dit een fijne manier van vertellen, want zo krijg je meer mee van de wereld waarin zij leven en alle gebeurtenissen. Gezien beide perspectieven interessant en spannend waren, had ik niet het gevoel dat ik één van de twee perspectieven wilde overslaan om door te gaan met de andere. De auteur heeft daar een mooie balans in weten te vinden.

World building

Een kritisch punt dat ik al maakte over het eerste deel, wil ik hier eigenlijk weer herhalen. En hier vind ik hem nog sterker meewegen. Het eerste boek is een introductie in de serie en de wereld waarin het boek zich afspeelt. Ik had over het eerste boek al gezegd dat ik de world building ondermaats vond. Helaas was dat hier wederom het geval. Het boek volgende echt alleen de twee zusjes en je leert als lezer vrij weinig over Viridia. Dat vind ik persoonlijk erg jammer, want ik wil altijd meer weten over de wereld die een auteur heeft neergezet.

Opbouw

Ik heb Iron Sisters Forever in één dag uitgelezen, dus ik zou wel kunnen zeggen dat het boek verslavend is. Het bevat ontzettend veel ‘wat als’ elementen en je wilt tijdens het lezen steeds weten wat er gaat gebeuren (ook al weet je eigenlijk al vanaf het begin hoe het gaat aflopen). Helaas was het einde van het boek naar mijn gevoel wat afgeraffeld. De ‘grote strijd’ (een element dat bijna elk dystopisch YA-boek wel heeft) was kort, niet goed uitgewerkt en het verliep de zusjes bijna te makkelijk. Ik had het gevoel dat de auteur het snel wilde afronden. Niet erg, maar omdat de aanloop naar de strijd er wel was, vond ik dit jammer.

Girlpower

Wat ik echt het allerbeste aan dit verhaal vind, is dat vrouwen hier de macht grijpen door keihard te vechten en niet op te geven. Hoewel Renzo, de broer van Nomi en Serina, de vrouwen een handje heeft geholpen, hebben de vrouwen uiteindelijk de strijd gestreden voor vrijheid. Erg fijn dat het een keer gaan YA-boek vol damsels in distress is.

Conclusie

Iron Sisters Forever is een heel fijn vervolg op The Iron Sisters en de enige reden waarom ik het weer3.5 sterren heb gegeven (en niet meer) is omdat het niet dieper in ging op de wereld waarin het zich afspeelde of de personages in vergelijking met het eerste deel. Iron Sisters Forever is een ontzettend spannend, verslavend boek met een hoog ‘niet neer te leggen’ gehalte. Het boek heeft mij een hele zondag in zijn greep gehouden. Het mag dan niet heel origineel zijn, het was wel heel vermakelijk en daarom zou ik het boek ook zeker aanraden als je op zoek bent naar een dystopisch YA-boek met sterke personages.

Bestel het boek meteen via Bol.com of je lokale boekhandel:

Bekijk hier alle recensies.

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *