Recensie: “Inferno”

inferno

Film: Inferno
Datum: 13 oktober, 2016
Taal: Engels
Regisseur: Ron Howard
Cast: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Irrfan Khan
Mijn beoordeling: 3.5 Stars (3.5 / 5)
Beoordeling van IMDb: 6,4

Ik heb het gelijknamige boek van Dan Brown gelezen en ik vond het zo geweldig. De puzzels, de geschiedenis, de kunst, de mysterie en de creativiteit: een geniale combinatie! Helaas heeft de film in plaats van creativiteit de standaard sprookjesmentaliteit en dat vind ik jammer. 

Inferno is een verhaal van Dan Brown en gaat over professor Robert Langdon (Tom Hanks) die opeens wakker wordt in een ziekenhuis zonder herinneringen over hoe hij daar terecht is gekomen. Hij wordt samen met Sienna (Felicity Jones) meegetrokken in een raadsel dat veel van zijn kennis vereist. In een race tegen de klok proberen ze veel pijn en dood te voorkomen.

In eerste instantie lijkt de verhaallijn van Inferno heel erg op de andere twee Dan Brown-films. Op zich vind ik dat niet heel erg omdat de special effects mooi zijn gedaan en de locaties ook prachtig zijn. Daarnaast merk je de mysterie en spanning bijna elke minuut van de film, waardoor je helemaal in de film wordt gezogen. Dit wordt versterkt door de plottwists en achtervolgingen. De verhaallijnen die in het begin parallel lopen vind ik ook goed gedaan. De eerste verhaallijn gaat over Langdon en zijn redder Sienna, de tweede over de Wereldgezondheidsorganisatie en een derde verhaallijn over een partij van wie je geen idee hebt wie ze zijn. Door deze verschillende perspectieven wordt er aan de kijker een breder probleem gepresenteerd waardoor deze niet beperkt wordscreen-shot-2016-05-09-at-10-08-37-amt tot Langdon’s wereld. Binnen het perspectief van de WGO zitten nog twee verhaallijnen verwerkt die met elkaar botsen met als gevolg dat zij het geheel aan perspectieven verdiepen.

Hoewel de verschillende verhaallijn erg goed in elkaar zitten, acteert Tom Hanks nauwelijks. Zijn personage rent alleen maar verdwaasd rond en lijkt maar één verrassende, niet zo verrassende, gezichtsuitdrukking te hebben. Ik denk dat dat niet zozeer met Hanks te maken heeft maar vooral met een slecht script. Zijn teksten bestaan vooral uit feiten over symboliek en vragen over wie hij is. Er ligt te veel nadruk op zijn intellect waardoor hij eenzijdig wordt. Dit maakt zijn personage een flat character. Een kenner van de films snapt zijn performance beter omdat hij de backstory kent. Hij is vooral bezig met zijn werk, heeft veel verloren maar is wel sympathiek door de liefde voor zijn vak. Wanneer je voorkennis hebt over Langdon, snap je beter wat er in hem om gaat en zul je meer met hem mee kunnen mee leven. Gelukkig voegden de supporting characters wel veel toe aan de sfeer van de film.

giphy-1

De personages van de film hebben te maken met een realistisch probleem. Namelijk de milieuvervuiling en de snelle groei van de wereldbevolking: de planeet kan dit bijna niet meer aan. In plaats van dat de personages hier een echte discussie over voeren of hun mening erover laten blijken, rennen ze maar blind als geslagen honden van hot naar her om zelf niet dood te gaan. Uit het einde van de film (nee geen spoiler) blijkt dat Hollywood dit probleem niet helemaal serieus neemt. Zeker wanneer je dit vergelijkt met het boek. In het boek wordt er een compromis als oplossing gesteld voor het grote overbevolkingsprobleem. Het boek gaf daarom enige stof om over na te denken en de film deed dat helaas niet.

Het is onmogelijk om het hele boek in een twee uur durende film te verwerken, maar het punt van een verfilming is de essentie van het verhaal eruit halen en deze goed weer te geven. Dat is bij Inferno niet gebeurd en dat vind ik oprecht jammer. Het is een vermakelijke film om naar te kijken en er zitten veel intertekstuele verwijzingen in. Ondanks dat de film mij op wat punten teleurstelde, was hij toch intrigerend en bleef de spanning hoog. Het is en blijft een standaard Hollywood film waarvan er al velen zijn. Toch denk ik dat deze actiefilm de moeite waard is om te zien.

Wat vond jij van de film? Was je enthousiast of had je ook kritische punten? Laat het me weten in de reacties! 

 

 

 

 

 

 

 

Frederique Teillers

Frederique is reviewer, specialized in series. Studying Media & Culture in Amsterdam, she knows everything about series and now and then reads an English classic. Frederique might me the youngest member of the team, but she knows how to speak her mind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *