Recensie: “Het balseizoen” van Jonah Lisa Dyer en Stephen Dyer

dyer_hetbalseizoen-e-bookAuteur: Jonah Lisa Dyer en Stephen Dyer
Genre: Young Adult
Uitgever: HarperCollins Young Adult
Release Datum: 14 oktober 2016
Pagina’s: 352
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen!
Waardering: 3.5 Stars (3.5 / 5)

Als stagiaire van HarperCollins Holland had ik dit boek als een van de eersten in Nederland vast. Maar door diezelfde stage, had ik pas vrij laat de tijd om het boek te lezen en duurde het nog langer voordat ik eindelijk een recensie over het boek kon schrijven: nu dus! Een boek over prinsessen in Texas? Count me in! Klinkt als een lekker luchtig, grappig en goed leesbaar YA-boek. Iets wat je tussen een zware fantasy serie door kan lezen. Was dat ook zo? Lees verder om daar achter te komen…

het-balseizoen

“In dit hilarische en charmante debuut van screenwriterskoppel  Jonah Lisa Dyer en Stephen Dyer maakt de lezer kennis met de ongelooflijke wereld van debutantes (in Texas).
Megan houdt van voetballen en paardrijden; haar grote droom is om met haar voetbalteam mee te doen aan de Olympische Spelen. Waar ze beslist níét van houdt zijn zijden jurken en een reverence leren maken. Wanneer haar nogal dominante moeder haar in het geheim opgeeft als debutante voor het balseizoen 2016, is ze dan ook furieus. Weigeren heeft echter geen zin, en dus komt ze terecht in een wereld van baljurken, buigingen en ballroomdansen waarin ze geen idee heeft hoe ze moet overleven zonder zichzelf compleet
voor schut te zetten!” [Goodreads]

Het balseizoen gaat over de twintigjarige Megan die samen met haar zus is opgegeven voor het debutantenbal. Haar zus is daar de aangewezen persoon voor en kan daarom niet wachten tot het gaat beginnen. Voetbalmeisje Megan ziet er behoorlijk tegenop: ze draagt het liefst haar voetbaloutfit in plaats van een baljurk en kijkt er ook tegenop om te dansen met een jongen die ze niet kent. Het klinkt als een hilarische setting die zo verfilmd kan worden. En dat is ook hoe ik het boek in eerste instantie zou willen omschrijven: een ietswat chicklit-achtige YA-roman met super veel drama en flauwe grapjes.

De personages uit Het balseizoen verschillen heel erg van elkaar. Megan is stereotype voetbalmeisje en haar zus is stereotype ‘meisjes meisje’. Twee tegenpolen die beide in een nieuw avontuur worden gegooid. Megan ontwikkelt zich een beetje. Hoewel ze in het begin van het boek super boos werd om het debutantenbal, lijkt ze naarmate het verhaal vordert toch meer haar te gaan doen. Sterker nog: ze wordt zelfs competatief. Een gekke omslag? Misschien wel. Maar aan de andere kant kan ik mezelf er wel in vinden. JUIST als iedereen zegt dat het me ‘niet gaat lukken’, zou ik het tegendeel willen bewijzen door juist dat te gaan doen waarvan iedereen denkt dat ik het niet kan. Ik vond wel dat een aantal personages overdreven onaardig tegen Megan waren. Maar… misschien had ze dat wel nodig?

oopsie

Wat betreft de verhaallijn, had ik hier en daar het gevoel dat sommige dingen wat geforceerd overkwamen. Sommige gebeurtenissen waren voor mijn gevoel alleen maar beschreven omdat het verhaal anders niet zou verlopen zoals bedoeld was, terwijl een verhaallijn juist natuurlijk voort moet vloeien uit eerdere gebeurtenissen. Hoewle het af en toe dus wat onnatuurlijk aanvoelde, was het verhaal nog prima te lezen en bleef het ook interessant genoeg om door te blijven lezen.

De schrijfstijl van Jonah en Stephen was wel erg vermakelijk. Sommige grapjes waren misschien net iets te Amerikaans, maar ik kon er 9 van de 10 keer wel hard om lachen. Het was heel luchtig geschreven, zelfs op de momenten dat het af en toe net even over een wat zwaarder onderwerp ging (als je al over ‘zware onderwerpen’ kan spreken wat betreft dit boek). Hoe dan ook was het heel toegankelijk geschreven en denk ik dat de meeste lezers dit boek daarom ook zeker zullen waarderen.

bow

Als je op zoek bent naar een lekker luchtig, vlot te lezen boek, zit je bij Het balseizoen helemaal goed! Je droomt helemaal weg bij alle mooie jurken, zelfs zonder dat je ze daadwerkelijk kan zien. Als je je fantasie gebruikt, dans je zelf rond in jurken van Vera Wang. (Als modekenner is het leuk om te lezen over de merken die ze dragen – is verder overigens niet heel belangrijk als je dit niet weet). Ben je op zoek naar een diepgaand boek met goed uitgewerkte verhaallijnen? Dan is Het balseizoen niet waar jij naar op zoek bent. Maar feit blijft: je zult met een grote lach op je gezicht in de trein zitten opweg naar stage met Het balseizoen!

 

Benieuwd? Bestel het boek meteen hier:

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *