Recensie: “Ginny Moon heeft gelijk” door Benjamin Ludwig

Ginny Moon USE THIS

Auteur: Benjamin Ludwig
Genre: Contemporary
Uitgever: HarperCollins Holland
Release Datum: 20 juni 2017
Pagina’s: 382
Spoilers: NEE
Waardering: 4 Stars (4 / 5)

Dit boek heb ik gekregen van HarperCollins Holland. Heel erg bedankt dat ik dit boek mocht ontvangen en recenseren! Het was een apart boek en ik heb het zeker met plezier gelezen.

Gbany Moon USE THIS

Ginny Moon is veertien jaar oud. Ze is gek op Michael Jackson. Als ze niet ’s ochtends exact negen druiven eet, kan ze de dag verder wel afschrijven. Bij haar derde pleegezin heeft ze eindelijk een thuis gevonden – iets waar een ander gelukkig mee zou zijn.
Maar Ginny bekijkt de wereld nou eenmaal met een heel eigen logica. Dus of haar biologische moeder gevaarlijk is of niet, Ginny móét haar vinden. En daarvoor wil ze alles opgeven, zelfs het enige thuis dat ze ooit heeft gekend… Ginny is innemend, onmogelijk, ontroerend en hilarisch, maar bovenal is ze levensecht.”
[Goodreads]

Ginny Moon heeft gelijk gaat natuurlijk over Ginny. Ginny is geadopteerd en woont nu in een fijn en vooral ook veilig gezin. Ginny heeft echter ook autisme en een obsessie om weer terug bij haar biologische moeder te komen. Niet omdat haar biologische moeder een goed thuis voor haar heeft, maar omdat haar babypop nog bij haar is en die MOET Ginny terug hebben. Ginny zet alles op alles om weer terug naar haar biologische moeder te komen en om alles weer goed te maken, want in haar hoofd kloppen er allerlei dingen niet en dat heeft vooral met haar babypop te maken.

In het begin vond ik Ginny eigenlijk vrij irritant. Haar obsessie om haar pop te vinden en haar constante drang om alles precies op haar manier te doen vond ik in het begin van het verhaal heel erg herhaald worden en  daar ergerde ik mij wel een beetje aan. Toen ik echter een beetje in het verhaal kwam ergerde ik mij er wel een stuk minder aan, omdat ik steeds meer begon te begrijpen waarom Ginny is zoals ze is en uiteindelijk heb ik mij er minder aan geërgerd dan ik in het begin dacht en kon ik goed begrijpen waarom Ginny zo doet en vond ik het zelfs logisch dat ze zich zo gedroeg. De andere personages in het boek vond ik ook goed weergegeven, maar ze werden niet heel erg veel uitgediept en dat vond ik wel jammer.

Het plot vond ik heel goed in elkaar zitten! In het begin begreep ik de beweegredenen van Ginny niet helemaal, maar hoe verder ik las, hoe duidelijker alles werd. Ik vind dat Benjamin Ludwig goed een bepaalde spanning in het verhaal heeft weten te krijgen en ik vind ook dat hij Ginny goed heeft beschreven. Nu ik het boek uit heb, begrijp ik Ginny vrij goed en ik snap ook waarom ze soms rare of irritante dingen  doet. Voor Ginny is het allemaal best logisch en ook als lezer krijg je die logica goed mee.

giphy-downsized

De schrijfstijl van Ginny Moon heeft gelijk is erg simpel. Het is absoluut geen moeilijk te lezen boek en ik heb het dan ook vrij snel gelezen. Het is geschreven zoals Ginny het waarschijnlijk zou hebben geschreven of in elk geval weerspiegeld het goed hoe zij denkt. Zij is ook de verteller van het verhaal, dus dat is logisch. Doordat Ginny het verhaal verteld is het boek ook heel duidelijk geschreven en is het gemakkelijker om in haar hoofd te kunnen kijken.

Ondanks dat ik mij af en toe echt ergerde aan Ginny zelf, heb ik dit boek toch met veel plezier gelezen. Ik heb nooit met tegenzin het boek gepakt en ik ben er vrij snel doorheen gegaan. Daarom raad ik dit boek ook zeker aan iedereen die van boeken houden die een beetje anders geschreven zijn dan andere boeken en die graag over personages lezen die de wereld anders zien dan de meeste mensen.  

Hebben jullie wel eens boeken gelezen met een autistische hoofdpersoon? En wat vonden jullie daarvan?

 

Ellen Jansen

Ellen is our newest blogger, writing book reviews and occasionally other stuff. She finished her bachelor of Literary Studies in Utrecht and in september she is going to do a masters in Amsterdam. Ellen is also a compulsive book buyer and buys far more books than she can read.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *