Recensie: Een jaar met jou

655Auteur: Julia Whelan
Genre: Roman
Uitgever
: HarperCollins Holland
Release Datum: 14 augustus 2018
Pagina’s: 384
Spoilers: Geen!
Waardering: 4.5 Stars (4.5 / 5)

Ik ben altijd al dol geweest op romantische boeken waarbij je rustig ook eens een traantje kunt laten. Ik hou niet van mega zoetsappige verhalen, maar een beetje liefde en romantiek is niet verkeerd. Een jaar met jou van Julia Whelan leek mij daarom ook perfect! Nu ik bij een uitgeverij werk, is het makkelijker inschatten of een boek mijn ding is of niet, en met dit boek was het helemaal raak: ik heb hem in twee dagen uitgelezen, iets wat ik al heel lang niet meer heb gedaan.

Een jaar met jou

Hij heeft een geheim, zij staat voor een onmogelijke keuze en ze hebben maar één jaar samen.
De Amerikaanse Ella volgt haar droom: een jaar studeren aan de universiteit van Oxford, in Engeland. Na dat jaar zal ze aan de slag gaan voor het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Tot die tijd dompelt ze zich onder in de Engelse cultuur en literatuur.
Maar haar jaar verloopt anders dan verwacht. Haar poëziedocent Jamie blijkt zeer aantrekkelijk, ook al blijft hij afstandelijk. Ze worden friends with benefits; Ella is immers maar een jaar in het land. Langzaam ontdekt Ella echter dat Jamie een groot geheim bij zich draagt, een geheim dat hun relatie – en Ella’s toekomst – volledig zal veranderen. Als het einde van het universiteitsjaar nadert, staat Ella voor de onmogelijke keuze: blijft ze of gaat ze terug? Een onvergetelijke roman over een vastberaden jonge vrouw, een onweerstaanbare man en de liefde die hen onherroepelijk zal veranderen.

Dat het verhaal zich afspeelt in Oxford, is aan het omslag en de titel niet meer af te zien. Toch is dit een van de sterkste onderdelen van het verhaal: Oxford. Ella jaagt haar dromen na en vliegt naar Oxford om daar een jaar te studeren. De manier waaruit Oxford wordt omschreven, blijkt overduidelijk de verwondering van het hoofdpersonages terwijl zij de stad ontdekt. Kleine cafés, kronkelende straatjes en zelfs de straatstenen: alles komt naar voren in Een jaar met jou. Door deze hele specifieke, maar altijd levendige omschrijvingen, voelt het alsof je zelf door Oxford loopt. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik heb wel het gevoel alsof ik er lang geleden een keer naartoe op vakantie ben geweest. Erg knap als een auteur woorden op het papier kan zetten die zo filmisch in het hoofd van de lezer tot leven kunnen komen!

Door deze hele specifieke, maar altijd levendige omschrijvingen, voelt het alsof je zelf door Oxford loopt.

Qua verhaallijn zit je met Een jaar met jou in de hoek van de boeken van Nicholas Sparks en Jojo Moyes. Op een gegeven moment heb je wel door wat er gaat gebeuren, want Jamie heeft een geheim en Ella wilt er kosten wat het kost achter komen, maar je blijft hopen dat je voorgevoel niet waar is. Hoewel het dus enigszins voorspelbaar is, maakt dat het boek er niet minder interessant door. Je blijft lezen om erachter te komen hoe Ella en Jamie hun problemen op zullen lossen (of niet), en wat dit voor invloed op hen persoonlijk heeft.

Aan het einde heb ik een traantje gelaten!

Het boek speelt zich af in Oxford en is geschreven door een Britse. Uiteraard is het goed vertaald, maar toch merk je hier en daar dat de oorspronkelijke taal Brits was. Aan de ene kant is dat heel prettig: je krijgt er toch nog een beetje een Brits gevoel bij, zoals de omschrijvingen van Oxford dat ook doen. Aan de andere kant leidt het in het begin een beetje af: gelukkig leest het boek heel snel en wen je er snel aan.

Aan het einde moet Ella toch een grote keuze maken, en heb ik in traantje gelaten. Ik vond het een erg goed boek dat mij volledig meesleepte in de wereld van Ella, Jamie en Oxford. Het boek is lang niet zo zoetsappig als je zou verwachten en laat je met een bitterzoete nasmaak achter – precies zoals ik (niet) had gehoopt!

41097878_2155335774682717_2597730840088724800_n

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *