Recensie: “De voordelen van onbeantwoorde liefde” door Becky Albertalli

de voordelen van onbeantwoorde liefdeAuteur: Becky Albertalli
Genre: Contemporary
Uitgever: Blossom Books
Release Datum: april 2017
Pagina’s: 304
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen. 
Waardering: 4.0 Stars (4.0 / 5)

Weet je nog? Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld? IK WEL! Iets met oreo… Het was voor mij dan ook geen moeilijke keuze: ga ik het tweede boek van Becky Albertalli lezen of niet? Antwoord: JA. JA. JA. METEEN. Ik kreeg een recensie-exemplaar opgestuurd (dank dank Blossom Books!) en nam het boek, De voordelen van onbeantwoorde liefde, mee naar Disneyland, wat de dag na YALFest op het programma stond. Wat ik van het boek vond? Je leest het hier:

DeVoordelen

“Wat moet je doen als je zestien bent en nog nooit een jongen hebt gezoend? Molly Peskin-Suso wilde dat ze het wist. Ze kan 26 jongens opnoemen die ze heel erg leuk vindt (of vond), maar heeft er precies nul gezoend. Haar tweelingzus Cassie zegt dat ‘ze er gewoon voor moet gaan’ en ‘een risico moet nemen’, maar dat helpt niet echt. Voor haar is het makkelijk: ze flirt met elk meisje dat ze leuk vindt. Cassie kent geen angst en is dun zonder dat ze daar iets voor hoeft te doen. Molly is introvert en – volgens haar oma – ‘volslank’.
Als Cassie op een feestje Mina ontmoet, is ze voor het eerst echt verliefd. Molly is blij voor haar tweelingzus, maar voelt zich ook eenzamer dan ooit. Cassie en Mina zijn vastbesloten om een einde te maken aan Molly’s reeks van onbeantwoorde liefdes en proberen haar te koppelen aan Will, een vriend van Mina. Hij is belachelijk knap, flirterig en lijkt Molly ook leuk te vinden. Perfect, toch? Maar als Molly ondertussen ook steeds meer tijd doorbrengt met Reid, haar schattige, nerdy collega, wordt het ingewikkeld. Ze moet besluiten of ze het advies van anderen opvolgt… of haar eigen hart volgt.” [Goodreads]

Het boek vertelt het verhaal van de 16-jarige Molly. Ze is ‘volslank’ en vindt dat niet cool. Ze is heel introvert en niet zo’n persoon die op een feestje op de tafel ziet dansen – of überhaupt op een feestje ziet. Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin een beetje moeite had met Molly. Ze was super onzeker, twijfelde over alles, twijfelde eindeloos en haar gedachten leken maar door te malen en die waren vrij negatief. Ik kreeg er een beetje de kriebels van en dacht: SHIT, Becky, ik had zo veel hoop! Als je je nu afvraagt waarom ik vier sterren aan het boek heb gegeven terwijl ik me echt door de eerste pagina’s heen moest worstelen… ik ga het uitleggen.

Letmeexplain

Ik vond het in het begin vrij lastig om me goed te kunnen inleven in Molly. Ik ben zelf super lang (1.82 m) en ‘slank’, ben iemand die niet eindeloos twijfelt (tenzij het over chocolade gaat) en ben iemand die graag danst op tafels (dan wel nuchter uiteraard). Ik kon me niet identificeren met Molly, en dat is niet erg. Ik moest mezelf eroverheen zetten en toen opende er echt een wereld voor me. Ik begon de wereld door de ogen van Molly te zien en begon stukje bij beetje te begrijpen waarom ze over zo veel dingen twijfelde en waarom sommige dingen voor haar niet zo makkelijk gaan als voor andere mensen. Ja, af en toe wilde ik Molly een schop onder haar kont geven, maar ik begon haar meer en meer te waarderen. +1 voor karakter ontwikkeling hoor! Molly is echt gegroeid door het boek heen en kreeg meer zelfvertrouwen.

Hetgeen wat mij door de eerste twintig pagina’s doorsleepte, was de uitzonderlijk fijne schrijfstijl van Becky Albertalli. Ik was al fan van haar na het lezen van Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld maar nu nog meer! Ze is gegroeid. Haar schrijfstijl is gewoon nóg fijner en leuker geworden. En toen ik Molly eindelijk begreep, gecombineerd met de fijne schrijfstijl, vloog ik door het boek heen.

Finallygetit

De verhaallijn heeft mij heel erg geholpen. Hoewel het verhaal niet heel origineel is (meisje en twee crushes), was het toch vanuit een super interessant standpunt geschreven en bleef ik benieuwd naar wat er nog meer zou gaan gebeuren. De gebeurtenissen leken elkaar logisch op te volgen. In het begin werd Molly heel erg gedragen door de gebeurtenissen om zich heen, maar dat draaide zich om en Molly leek meer controle te krijgen over haar leven. Dat was erg fijn om te lezen. Ik had zoiets van: YES GIRL! Molly, je kan dit!

Becky legde op Facebook en Twitter als uit dat De voordelen van onbeantwoorde liefde een verhaal is dat ze schreef uit eigen ervaring en dat dit niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en iedereen gaat er heel anders mee om. Ik vond het erg goed dat Becky dit benadrukte. Ik kan hier zelf weinig over zeggen, maar ik denk dat ze een goed punt heeft. Becky is altijd goed geweest is belangrijke onderwerpen bespreken in haar boeken, zoals ze ook deed in De voordelen van onbeantwoorde liefde. Ze introduceert (jonge) lezers aan onderwerpen waar ze misschien nog niet op deze manier over hebben nagedacht en dat is echt heel knap!

De voordelen van onbeantwoorde liefde is een verrassend, verfrissend en vooral vernieuwend boek voor mij. Het koste mij wat tijd om er in te komen, maar dat beloonde. Becky is vooruit gegaan in schrijven: ze was al goed, maar nu is ze nog beter! Het boek heeft me meerdere keren heel hard aan het lachen gemaakt en deed me sterk terug denken aan mijn eigen crushes op de middelbare school. De voordelen van onbeantwoorde liefde is een ABSOLUTE aanrader en het boek zal je nog lang bijblijven. 

KOPEN KOPEN KOPEN? Dat doe je hier:

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

2 reacties

  1. Ik heb het boek ook onlangs gelezen en ik vond het ook een erg leuk boek! Ik vind Becky’s schrijfstijl ook erg fijn 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *