Recensie: "Daan & Nadia" door Esther Walraven

9200000051759434Auteur: Esther Walraven
Genre: YA Contemporary/Sicklit
Uitgever: Best of YA
Release Datum: 10 februari 2016
Pagina’s: 272
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen!
Waardering: 4.0 Stars (4.0 / 5)

Hoera! Happy Release Day! Vandaag komt het super mooie, hartbrekende maar hoopgevende boek “Daan & Nadia” van Esther Walraven uit bij uitgeverij Best of YA! Esther Walraven heeft al verschillende kinderboeken geschreven, maar binnen het YA wereldje, is dit haar debuut. Ik heb het boek van de uitgever Best of YA al eerder gekregen, zodat ik vandaag een mooie recensie voor jullie kan schrijven. En wat was het een prachtig boek… (PS: als je dit boek gaat lezen, zorg dat je zakdoekjes en chocola bij de hand hebt!)

bannergoed

“Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan. Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. De oorzaak hiervan ligt bij haar handtastelijke oom. Nadat Nadia opnieuw wordt lastiggevallen door hem, belandt ze door haar eigen toedoen in het ziekenhuis. Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang?” [Goodreads]

Toen ik begon aan het boek, was ik al ontzettend benieuwd naar het verhaal. Ik had hier en daar al gehoord waar het boek over zou gaan, en wist eigenlijk meteen dat dit boek wel in mijn straatje zou vallen. Boeken over ziektes, depressie maar ook young adult problemen op zich spreken mij heel erg aan. Je kan jezelf soms in de verhalen herkennen, maar je wordt ook volledig meegesleept in een fictief verhaal wat heel erg realistisch lijkt. En dat was ook bij “Daan & Nadia” zo.

“Daan & Nadia” gaat over de 17-jarige Daan en de 15-jarige Nadia die elkaar ontmoeten in het ziekenhuis. Een aparte plek om elkaar te ontmoeten, en de aanloop naar de ontmoeten is al even zo bijzonder. Daan vecht voor zijn leven terwijl Nadia niet zeker weet of ze nog wel wilt blijven leven. Twee tieners met compleet andere ideeën over de wereld kruisen elkaars levens, wat impact op hen beide lijkt te hebben. Het klinkt als een soort sprookje, maar dat is het totaal niet. Sterker nog, het verhaal wat Esther heeft geschreven, is super realistisch. Esther heeft Daan en Nadia als personages heel reatisch neergezet. Daan praat zoals elke 17-jarige zou doen. Inclusief scheldwoorden, en dat vind ik heel fijn om te lezen. Soms krijgen young adult personages in boeken een manier van spreken die wel heel lyrisch is, maar totaal niet geloofwaardig. Daan dacht en zei dingen in het boek, die iedere 17-jarige had kunnen denken/zeggen. Hetzelfde geldt voor Nadia. Ik vond het heel fijn dat ze zo realistisch neer zijn gezet. Er wordt geen perfect beeld van beide hoofdpersonen neergezet. Als young adult is het denk ik belangrijk om te realiseren dat in een boek dingen soms té mooi zijn gemaakt. Ik “Daan & Nadia” is dit niet zo, en voelen de personages levensecht aan.

Dit heeft alles te maken met de schrijfstijl van Esther. In het begin moest ik daar even aan wennen. Het was heel erg “in your face” geschreven. Er werden geen doekjes om woorden of zinnen heengewonden. Na het lezen van boeken van auters als John Green, is dat toch even anders. Aan de ene kant is dat heel fijn, aan de andere kant voelde het soms een beetje “simpel”. Of in ieder geval: meer gericht op de groep van jongere YA lezers. Dit is misschien te verklaren door het feit dat Esther hiervoor voornamelijk kinderboeken heeft geschreven. En daar is niets mis mee hoor, het las verschrikkelijk lekker weg. Ik kijk stiekem nu al uit naar een volgend YA boek van Esther, om te zien hoe haar schrijfstijl zich ontwikkeld.

Het mooiste aan het boek vond ik toch wel de verhaallijn. Het boek wordt uit twee perspectieven verteld: Daan en Nadia. Het zijn korte hoofdstukken, die zich snel na elkaar afwisselen. Soms lees je drie hoofdstukken Daan, en dan twee Nadia, soms wisselen de hoofdstukken zich om en om af. Zo krijg je een interessant beeld van een verhaal over twee tieners die niet zo goed weten wat ze met het leven moeten, maar elkaar wel weten te inspireren om te blijven vechten voor wat ze hebben. Natuurlijk kon het niet anders dan dat ik zo nu een dan een traantje heb moeten weg pinken. Ik las het boek uit afgelopen maandag/dinsdag nacht om 02:00. Ik kon niet stoppen met lezen omdat het boek een vrij intens einde heeft. Laat ik het zo verwoorden: ik had de volgende ochtend een beetje dikke ogen. En dat kwam niet alleen door de tijd dat ik ging slapen… 😉

“Daan & Nadia” kan bestempeld worden als een prachtig YA debuut dat spreekt over problemen die voor jongeren heel realistisch zijn en dichtbij komen. Esther bespreekt depressie, ziekte, familie en liefde op zo’n manier dat iedereen zich er wel mee kan identificeren. Voeg daar een lekker leesbare schrijfstijl aan toe, en je hebt een boek dat je niet meer weg kan leggen. Ik heb hem in twee dagen (waarin ik én een dag heb gewerkt én een dag naar college ben geweest) uitgelezen. WAUW! Gefeliciteerd met dit prachtig intens en originele boek. Ik kan niet wachten om meer te lezen van Esther!

Ben jij ook zo benieuwd naar “Daan & Nadia”, en wil je stiekem over het boek praten met de auter en andere booklovers? Op 17 februari organiseert Best of YA samen met SpeelBoek in Amersfoort een releaseparty / booklovers middag waar Esther Walraven zelf aanwezig zal zijn om te praten over haar boek. Leden van het Best of YA Promoteam 2.0 zullen er ook aanwezig zijn. Nog niet overgehaald? Ik heb gehoord dat er die middag ook roze koeken zullen zijn.

Ik ben er bij! Jij ook?

Bestel hier alvast het boek van Esther, dan kan je hem vóór woensdag
nog lezen! Of koop hem in SpeelBoek natuurlijk 😉

 

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *