Recensie: ‘Anna K.’ van Jenny Lee

Een hervertelling van Anna Keranina, maar dan in een hip, modern, NY-ish jasje gestoken? Sign me up! Dat dacht ik toen ik de beschrijving van Anna K. van Jenny Lee las. Maar hoe hip en fris was het boek?

Auteur: Jenny Lee
Genre: YA roman
Uitgever
: Moon Young Adult
Release Datum: april 2020
Pagina’s: 492
Spoilers: Geen!
Waardering3.5 Stars (3.5 / 5)

Anna K. is zeventien jaar en staat aan de top van de Manhattan- en Greenwich-society. Alexander W. is haar perfecte (maar misschien ietwat saaie) vriendje, en Anna’s strenge Koreaans-Amerikaanse vader is altijd trots op haar geweest. Kortom: Anna schijnt het prima voor elkaar te hebben. Terwijl haar extravagante vrienden het onderling met elkaar uitvechten, lijkt Anna boven al het drama uit te torenen. Tot ze ‘graaf’ Alexia Vronsky ontmoet: een beruchte playboy, die al jaren van kostschool naar kostschool hopt en slechts om zijn eigen plezier lijkt te geven. Op papier zijn ze elkaars tegenpolen, maar desondanks voelen ze zich vanaf hun allereerste ontmoeting ontzettend tot elkaar aangetrokken. Anna moet al snel beslissen tot in hoeverre ze haar comfortabele leventje op wil geven om met Alexia verder te gaan. Maar dan dreigt een schokkende onthulling hun relatie te vernielen, waardoor Anna zich noodgedwongen begint af te vragen of ze zichzelf wel écht kent… [Goodreads]

De elite van New York

Toen ik begon met het lezen van Anna K., viel mij meteen op dat het boek sterke Gossip Girl-vibes heeft: het speelt zich af onder de elite van New York. Er zijn veel ingewikkelde onderlinge verhoudingen en alle jongeren houden wel van een feestje. Veel van hun ouders zijn gescheiden of gaan vreemd en zelf kunnen ze er ook wel wat van. Lekker dramatisch, ik kan er zo nu en dan erg van genieten. Net als bij Gossip Girl zoekt dit boek de grenzen op – ouders willen dit boek misschien liever ook niet lezen. Anna K. geeft hoe dan ook een interessant kijkje in een wereld waar alles draait om status.

Boek Anna K. voor een boekenkast.
Hoe amazing is dit omslag?

Personages en perspectieven

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Zo heb je het perspectief van Lolly, Anna K., Steven, Kimmie, Dustin, Vronsky en vele andere. Per hoofdstuk lees je vanuit een ander perspectief. Hoewel ik normaal zo’n soort afwisseling wat verwarrend vind, had ik daar bij dit boek totaal geen last van. Het zorgde er juist voor dat alle gebeurtenissen begrijpelijker werden, omdat je vanuit verschillende personages mee kon kijken naar wat er gebeurde. Sommige personages waren beter uitgewerkt dan andere. En hoewel ze niet allemaal ontwikkeling mee maakten, waren ze toch interessant om over te lezen (zo dacht Vronsky dat hij echt was veranderd nu hij verliefd is op Anna, maar zijn houding naar Kimmie laat toch anders blijken – dat zou hij zelf overigens nooit toegeven).

Iets té modern

Hoewel ik echt fan ben van herschrijvingen en oude verhalen in een modern jasje steken, kun je ook te ver gaan. En met te ver gaan bedoel ik dat je zo veel popcultuur referenties in een boek verwerkt, dat het over een aantal jaar niet meer relevant is. Het verhaal waarop dit boek is gebaseerd, is zeker tijdloos. Maar dit boek is dat helaas niet.

Onrealistische seksscènes

Hetgeen wat mij echt de waardering voor dit boek doet verlagen, is de onrealistische seks die in dit boek een motief vormt. Het boek zit vol seks, drugs en intriges, maar dit boek sloeg echt alles wat betreft onrealistische seks. Vrijwel elke sekspartij ging snel, soepel en leidde tot een synchroon orgasme. Het schets een hele scheve realiteit en schept verkeerde verwachtingen bij de doelgroep van dit boek. Dit. Kon. Echt. Niet. Ik zal niet te diep in details treden om spoilers te voorkomen, maar ik denk dat iedereen die dit boek al heeft gelezen, zich hier in kan herkennen.

Conclusie

Het lezen van dit boek was ontzettend vermakelijk, en ik heb me geen enkele seconde van deze 492 (!!!) pagina’s verveeld. De drama, intriges, drugs, seks en vele benoemingen van merken en ontwerpers moeten je ding zijn, maar het verhaal zit goed in elkaar met interessant personages. Ik heb er van genoten, maar vond het erg jammer dat de seksscènes zo ontzettend onrealistisch waren.

Benieuwd geworden naar het boek? Bestel hem gemakkelijk hier:

Ik zou overigens graag ingaan op de parallellen met het originele verhaal, maar daarvoor zou ik het origineel ook daadwerkelijk moeten hebben gelezen. Ik heb daarom besloten hier niet op in te gaan in mijn recensie.

Bekijk hier een overzicht van alle recensies

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *