Recensie: ‘American Royals’ van Katharine McGee

American Royals heeft forever op mijn to-read lijstje gestaan. Waarom ik er nooit aan ben begonnen is een raadsel, want het wordt omschreven als Gossip Girl meets The Crown, twee series die ik heb verslonden. Toen ik hoorde dat het vervolg in Nederland in augustus verschijnt, besloot ik dan toch écht aan het eerste deel te beginnen. Hartelijk dank uitgeverij De Fontein voor dit recensie-exemplaar!

Auteur: Katharine McGee
Genre: YA
Uitgever
: De Fontein
Release Datum: 29 september 2020
Pagina’s: 416
Spoilers: Geen echte spoilers
Waardering: 4.0 Stars (4.0 / 5)


Kroonprinses Beatrice weet dat alles moet wijken voor de troon. Haar leven staat volledig in het teken van haar toekomst als koningin. Maar nu ze op zoek moet naar een geschikte huwelijkskandidaat, slaat de twijfel toe. Durft ze haar hart te volgen?
Eerste reserve prinses Samantha, Beatrice’ jongere zus, houdt wel van feestjes en jongens. Dan voelt ze zich even niet de eeuwige tweede. Maar de enige jongen die haar écht raakt is verboden terrein.
Twee reserve prins Jefferson is Samantha’s tweelingbroer. Hij is de publiekslieveling en alle meiden vechten om zijn aandacht. Maar Jefferson heeft zijn oog al op iemand laten vallen…
Intrigant Daphne doet alles om ‘haar’ prins Jefferson terug te winnen. Ze weet zeker dat ze zal slagen, maar wie is toch dat meisje over wie hij niks loslaat?
Burgermeisje Nina is Samantha’s beste vriendin. Buiten het paleis weet niemand dat, want Nina haat de schijnwerpers. Als ze verliefd wordt op prins Jefferson gaan al haar alarmbellen dan ook rinkelen. 
[Goodreads]


De verhaallijnen

In American Royals volg je als lezer Beatrice, Samantha, Nina en Daphne en alles wat zij meemaken. Je hebt al redelijk snel door hoe de relaties in elkaar zitten, al had ik wel een stuk of 4 hoofdstukken nodig om helemaal in het verhaal te komen. En dat is logisch, want je leest het verhaal ook vanuit 4 perspectieven. Beatrice is de perfecte dochter, kroonprinses van Amerika en de lieveling van het land. Samantha is haar wilde zusje, ‘reserve’ prinses en doet alles wat haar eigenlijk verboden wordt. Nina is haar beste vrienden: een normale burger die studeert en geen gevoel voor mode heeft. En tot slot is er nog bad girl Daphne die er niet tegen kan dat Jefferson (tweelingbroer van Samantha) het heeft uitgemaakt. Ik denk dat je meteen doorhebt dat in deze alternatieve versie van de Amerikaanse geschiedenis veel – maar dan ook echt veel – drama zal ontstaan.

American Royals boek naast een vaas met rozen.

Verslavend

Wat mij direct opviel aan American Royals was hoe mega verslavend het boek is. Na elk hoofdstuk wil je meer! Ik had dit boek daarom ook in 1,5 dag uitgelezen. Elk personage geeft een stukje weer van het verhaal, en als lezer weet je vaak meer dan bepaalde personages, omdat ze allemaal geheimen voor elkaar hebben. Het is eigenlijk net als Gossip Girl: die belofte maakt het boek helemaal waar. Glamour, drama en politieke spelletjes. Hoewel er van die eerste twee punten niets tekort komt, had ik van dat laatste misschien nog een beetje meer verwacht. Maar wellicht was dit de opbouw naar het tweede deel, en kunnen we van politieke spelletjes maar verwachten in het vervolg.

Onrealistisch

En dat laatste punt wat ik net benoemde, is misschien wel waarom ik het boek geen 5 sterren kan geven. Want hoewel ik helemaal verslaafd was aan het verhaal (en vooral aan de verhaallijn van Beatrice), had ik soms wat moeite met de geloofwaardigheid van alles. De personages lijken veel meer te geven om welke outfit ze naar welk feestje dragen dan de echte problemen waar het land mee lijkt te kampen. Maar aan de andere kant zijn het gewoon tieners – hele rijke, verwende tieners. En zoals we allemaal weten, we zijn allemaal tiener (geweest), maak je je op die leeftijd wel eens druk om de wat minder belangrijke dingen in het leven.

American Royals boek naast een vaas met bloemen.

Verboden liefde

Het geen wat mij echt in zijn greep hield in dit boek was de onmogelijke liefde tussen twee van de personages. Ik zal het zo vaag mogelijk houden om spoilers te voorkomen, maar ik vond dit goed uitgewerkt. Als je lid bent van een royal familie, zullen mensen je beoordelen om de keuzes die je maakt. Ook wanneer het om je date laven gaat. En het werd mij pijnlijk duidelijk dat je dan soms geen keuzes kunt maken over je eigen leven. Mijn favoriete YA trope? Forbidden love.

Conclusie

American Royals is een mega verslavend verhaal dat de vraag stelt: hoe zou Amerika eruit hebben gezien als ze een koning/koningin hadden in plaats van een president? Het boek bespreekt belangrijke onderwerpen zoals feminisme en keuzes maken over je eigen leven. Maar het zit bovenal vol met glitter, glamour, drama en heel veel romantiek. Ik ben fan en ik kan écht niet wachten tot het vervolg verschijnt in augustus!

Enthousiast geworden naar aanleiding van mijn recensie? Bestel dan het boek (en pre-order het vervolg) bij je lokale boekhandel of gewoon meteen hier:

Klik hier voor meer boekrecensies.

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *