Recensie: "Aan alle jongens van wie ik hield" door Jenny Han

aan alle jongens van wie ik hieldAuteur: Jenny Han
Genre: Contemporary
Uitgever: Moon Young Adult
Release Datum: 4 april 2016
Pagina’s: 320
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen!
Waardering: 4 Stars (4 / 5)

Jenny Han is inmiddels een soort begrip geworden in Nederlands. Als je op zoek bent naar een lekker girly boek met een klein beetje diep gang, heel veel awkward situaties maar vooral heel veel schattige momenten om bij weg te smelten, dan is Jenny Han de perfect auteur voor jou. Moon Young Adult gaf dit jaar het eerste boek van de serie “To All the Boys I’ve Loved Before” uitgegeven: Aan alle jongens van wie ik hield. Ik kreeg een recensie exemplaar thuis gestuurd, maar had pas vrij laat de tijd om het boek te lezen en recenseren door tentamens en andere dingen. MAAR wat heb ik genoten van dit  boek. Benieuwd? Lees snel verder!

aan alle jongens van wie ik hield banner

“Wat als alle grote, heimelijke liefdes van je leven erachter komen hoe je ooit over ze dacht… tegelijkertijd!
Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht… en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.” [Goodreads]

Men zegt altijd: “Don’t judge a book by its cover,” maar daar ben ik het niet altijd mee eens. Tenminste, niet wanneer het om letterlijke boeken gaan. Ik ben iemand die verliefd kan worden op de cover van een boek, en hem om die rede ook gewoon koop. Stom? Nee. Het boek staat prachtig op Instagram en het ziet er daarnaast ook nog eens super leuk uit op je boekenplank. Dus ik vind dat je een boek best mag ‘judgen’ om de cover, maar daarna ook goed naar de inhoud moet kijken. Anyways, mijn punt is dat ik intens verliefd ben geworden op de cover van Aan alle jongens van wie ik hield. En toch begon ik te twijfelen aan het boek toen ik begon met lezen.

 

insta 3      insta 1 insta 2

Er was een hype om het boek, en ik wilde het per se ook lezen. Ik had hoge verwachtingen, die helaas niet meteen uit kwamen toen ik begon met lezen. In het begin van het boek leren we Lara Jean lezen. Ze is 16 jaar oud en heeft liefdesbrieven geschreven aan alle jongens van wie ze hield. Ik zelf ben nu 21, en had vooral in het begin het idee dat ik een kinder boek aan het lezen was. Maar dit kon misschien ook wel komen omdat ik net een aantal zware ‘literaire’ boeken had gelezen voor mijn studie Literatuurwetenschap. Ik moest dus heel erg wennen aan de schrijfstijl. Gelukkig ging dit na 3 hoofdstukken (klinkt lang, maar valt mee) al een stuk beter. Ik kon goed opgaan in het verhaal en herinnerde mezelf eraan hoe oud Lara Jean was. En toen… toen begon het boek de hype waar te maken.

tumblr_nvcsx3yaMY1ri23yqo5_250

 

Wat ik mooi vond aan het boek, was dat Lara door het boek daadwerkelijk ook ouder werd. Lara heeft een zus en een zusje. Haar zus vertrekt om te gaan studeren en Lara blijft achter als oudste zus. Haar moeder is overleden, dus moet Lara de rol van moeder een beetje overnemen van haar zus. Hierdoor lijkt ze ook echt ouder te worden naarmate het boek vordert en dat maakte het lezen voor mij plezierig. Daarnaast begon ze ook in te zien dat haar zus geen heilige held was, maar ook menselijke fouten maakte. Je merkt duidelijk dat dit ook invloed had op het gedrag van Lara.

Qua schrijfstijl bleek het boek eigenlijk best wel leuk te zijn. Niet bijzondere mooie woordspelingen à la John Green, maar wel humoristisch en realistisch geschreven. Het lees super makkelijk en er zitten veel herkenbare situaties in verwerkt, waardoor je het idee hebt dat dingen echt zouden kunnen gebeuren. Ik begon dit ook steeds beter worden naar mate het boek vorderde.

Ook shipte ik de hoofdpersonen meteen: stiekem ie je het meteen aankomen. Wat zie je aankomen? Dat vertel ik natuurlijk niet. Want ik zou geen spoilers weg geven in deze recensie. Wie ik bedoel? Dat snap je aan het einde van het boek pas. De plotline ontwikkelt zich rustig aan, en er zitten geen grote plottwists of andere gekke dingen in. Hetgene wat dit boek zo bijzonder maakt, is hoeveel je van de personages gaat houden. En dat zorgde ervoor dat ik eigenlijk meteen door wilde lezen in deel 2, maar de Nederlandse versie komt pas in september uit (WE WANT MORE!).

8721390

In kort is dit boek dus een heeeeerlijk leesbare boek, met grappige en herkenbare momenten. De schrijfstijl moest ik even aan wennen omdat ik het in eerste instantie wat kinderachtig vond, maar dat viel al snel mee. Als je eenmaal een paar hoofdstukken hebt gelezen, word je verliefd op de personages en zul je door blijven lezen tot het einde. Aan alle jongens van wie ik hield is een grappig en realistisch boek over eerste liefdes, familie en volwassen worden waar je geen genoeg van zult krijgen! Ik ben verkocht en kan niet wachten op deel 2!

Ook benieuwd? Je kunt het boek hieronder kopen!

 

admin

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *