Recensie: “20 vragen voor Gloria” door Martyn Bedford

Auteur: Martyn Bedfordcover-20-vragen-voor-gloria
Genre:
Young Adult
Uitgever: Querido
Release Datum: 26 oktober 2016
Pagina’s: 278
Spoilers: Geen spoilers, je kan deze recensie zonder problemen lezen!
Waardering: 4.0 Stars (4.0 / 5)

Dankzij een recensie-exemplaar van uitgeverij Querido kon ik mezelf de afgelopen maand in dit boek storten. Tussen het studeren door kon ik het toch niet laten om van tijd tot tijd 20 vragen voor Gloria op te pakken, aangezien ik simpelweg niet kon wachten totdat ik het einde ervan had bereikt en het hele verhaal wist. Nu, nu ik het boek uit heb, is het tijd om ook jullie er mee kennis te laten maken!

“Op een saaie doordeweekse dag stapt een nieuwe jongen Gloria’s klas binnen. En niet zomaar één. Uman is knap en mysterieus, en ook grappig en superslim. Hij komt meteen naast Gloria zitten en heeft alleen maar oog voor haar. Binnen de kortste keren wordt ze verliefd. Dus als hij voorstelt om te breken met hun saaie leven en er samen vandoor te gaan, hoeft ze niet lang na te denken. Ze nemen een tentje mee, gooien hun telefoons weg en gaan samen het avontuur tegemoet…
Maar wie is deze raadselachtige jongen eigenlijk? En is hij wel te vertrouwen? Wanneer Gloria eindelijk achter de waarheid over Umans verleden komt is ze mijlenver van huis en stellen haar ouders en de politie zich de vraag: waar is Gloria?” [Goodreads]

Toen ik het boek open sloeg, was ik in eerste instantie enigszins in de war. Het eerste hoofdstuk is geschreven op een manier zoals een politierapport wordt opgesteld: naam dik gedrukt en hetgeen dat is gezegd eronder vermeld. Ik geef toe dat ik hierna ook snel even het boek door heb gebladerd om te zien of dit het hele verhaal zo zou zijn, maar het bleek dat het verhaal was opgebouwd aan de hand van deze dialogen. Elke ‘vraag’ (20 vragen verspreid over 21 hoofdstukken) wordt gesteld door een rechercheur die het verhaal vanGerelateerde afbeelding Gloria’s verdwijning probeert te achterhalen. Het boek is als het ware de uitleg die Gloria geeft aan de rechercheur, nadat ze alweer thuis is van haar avontuur met Uman. Dit maakte het echter niet voorspelbaar (ondanks dat je al weet dat zij veilig thuis is gekomen), aangezien er voor de lezer gedurende het boek nog altijd één vraag blijft spelen: Waar is Uman?

Laat ik eerlijk zijn. Toen ik begon in het boek, was ik ergens bang dat het richting cliché zou gaan, simpelweg door de manier waarop het was geschreven. Het perspectief van een vijftienjarig meisje is niet altijd even zo interessant, zeker niet wanneer het eerste deel van het boek zich afspeelt op haar middelbare school. Echter las ik verder en al snel werd mijn doorzettingsvermogen beloond, aangezien de introductie van Uman een compleet andere draai gaf aan de sfeer die in het boek heerste. Hij is interessant, dynamisch en intelligent, met als gevolg dat Gloria deze eigenschappen ook in zichzelf weet aan te wakkeren en het voor de lezer een stuk interessanter wordt om haar blik op het leven te volgen. Ze mag dan misschien niet erg oud zijn, maar ze ontwikkelt gedurende het verhaal een kijk op de wereld die je aan het denken zet en waar ik mezelf op sommige punten ook wel in vond.

Langzaam maar zeker wordt de lezer meegenomen met haar avontuur en krijg je steeds meer puzzelstukjes aangereikt om de grote vraag van dit boek te kunnen beantwoorden. Echter blijft er nog erg veel onduidelijk, wat een goede tactiek is geweest van de schrijver. Het zorgde er immers voor dat ik uiteindelijk aan een stuk door bleef lezen omdat ik te nieuwsgierig was om het boek aan de kant te leggen voordat ik het hele verhaal wist. Het gebruik van het politierapport in plaats van een normale dialoog geeft eveneens een interessante draai aan het boek, aangezien het toch afwijkend is van de ‘normale’ opmaak van een verhaal. Het boek heeft een duidelijke opbouw met de twintig vragen, waardoor de lezer langzaam maar zeker af kan tellen tot aan het moment dat ook zijn laatste verwarringen over het boek verduidelijkt en uitgeschreven zullen worden (althans, dat hoop je dan maar…).

Afbeeldingsresultaat voor approval gif haymitchKortom: een spannend verhaal dat je vast houdt tot het einde. Qua begin niet heel uitdagend, maar het verhaal ‘grows on you’ en naarmate je er eenmaal in zit, wil je ook maar wat graag weten wat het einde nou eigenlijk is. Een leuk YA boek met genoeg mysterie om het interessant te maken en het buiten het genre van cliché liefdesverhaal te houden, aangezien de schrijver erin is geslaagd om dat niet de focus van het verhaal te laten worden. Ik raad hem zeker aan!

Ook al nieuwsgierig geworden naar wat Gloria nou eigenlijk heeft meegemaakt? 

Judith Revenberg

Judith is a reviewer at this website, specialized in series. She studies International Communication and Media and has a talent of binging through four seasons of a TV show in less than three weeks. In her spare time she sports, writes fiction, watches movies/series or cooks for her roommates. Sarcasm and bad puns might be found in her articles, so read them at your own risk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *