Quarantaine filmtip: Contagion

In tijden van corona vind je het misschien éxtra interessant om films en series te kijken die over virussen en pandemiën gaan. En daarom deel ik hierbij de ultieme coronacrisis filmtip: Contagion. LET OP: als je snel paniek krijgt, is deze film misschien niet handig om te kijken.

Datum: 20 oktober 2011
Taal
: Engels
Lengte: 106 min.
Regisseur: Steven Soderbergh
Cast: Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law en Gwyneth Paltrow
Beoordeling van IMDb: 6,7/10

Een dodelijk virus verspreidt zich door aanraking. Terwijl de epidemie zich in een razende vaart verspreidt trachten enkele topmedici in een race tegen de tijd een remedie te vinden. De paniek verspreidt zich sneller dan het virus en de strijd om het te overleven wordt moeilijker en moeilijker in een uiteenvallende samenleving. [Wikipedia]

Wat vind ik van de film?

Ik keek Contagion vorige week, en was in shock door de paralellen die nu getrokken kunnen worden tussen de film en de uitbraak van het coronavirus in de wereld. Een aantal overeenkomsten: het virus ontstaat in China, het wordt verspreid door toeristen en overal ter wereld gaan steden in lockdown en worden supermarkten leeggeroofd (in de film letterlijk, in de huidige maatschappij lijkt alles iets netter te gaan en betalen mensen wanneer ze met boodschappen de winkel verlaten).

Grote verschillen? Die zijn er ook. Een virus in een film is natuurlijk altijd een stuk dodelijker dan in het echte leven, anders zit er minder spanning in. Het virus uit Contagion doodt haar slachtoffers binnen enkele uren/dagen, daar waar het coronavirus in de meeste gevallen als een griepje verloopt en ‘slechts’ voor 3-4 procent van de mensen dodelijk is (voor zover de data nu bekend is).

Ik vind Contagion aan de ene kant een goede film, omdat het duidelijk laat zien hoe een pandemie kan ontstaan en hoe het een maatschappij kan ontwrichten. Aan de andere kant kan deze film wel ernstige paniek zaaien, omdat het virus uit de film ontzettend heftig is. Toch vond ik het super interessant om te zien hoe de film bijvoorbeeld de WHO neerzet en hoe ziekenhuizen omgaan met alle zieken en het tekort aan bedden, apparatuur en mensen om voor de zieken te zorgen.

Benieuwd naar de film? Hij is voor €2,99 te zien bij Pathé Thuis!

Trailer van de film Contagion.

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *