Het fenomeen Young Adult literatuur

Hi guys,

Met Literatour net achter de rug, zou je kunnen zeggen dat je alles van het ding dat Young Adult heet wel gezien hebt. Je hebt alle boeken gelezen, bent helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen… maar er is toch meer! Ik stuitte op een tof (en verantwoord) evenement van de Boekman stichting. Dinsdag 27 september, morgen dus, organiseren zij een YA avond. Zij zullen zich focussen op de vraag: wat is young adult nou precies? Gasten zijn de schrijfster Anna Woltz, Jesse Goossens (Lemniscaat), Maartje Kroonen (Athenaeum Boekhandel) en Daan Beeke (Sichting Lezen).

Het programma ziet er zo uit:

Ellèn van Welt leest een fragment voor uit een favoriet Young Adult boek.

Daan Beeke (Stichting Lezen) vertelt over de positionering van het genre.

Debat deel I
Anna Woltz (schrijver) Jesse Goossens (uitgever – Lemniscaat) Maartje Kroonen (boekhandel – Athenaeum) Daan Beeke (wetenschapper – Stichting Lezen) gaan in gesprek over de populariteit van Young Adult boeken. Vult YA het gat tussen kinderliteratuur en literatuur voor volwassenen. Houden we zo jongeren aan het lezen? Hebben leeskanalen als de boekhandel en de bibliotheek een (opvoedkundige) rol?

Interview met Anna Woltz

Debat deel II
Wie lezen YA? Daar is wel iets over bekend. Uit een klein onderzoek onder jongeren van Nederlandstalige literatuurplatformen 2015 blijkt dat het een populair genre blijft, ook voor twintigers. Ze willen zich identificeren met een persoon, zich verliezen in het verhaal. Uit een iets ouder onderzoek blijkt dat dertigers en veertigers een belangrijke lezersgroep vormen. Is YA de adolescentie voorbij, qua inhoud en qua doelgroep?

Excited? Ik wel! Als blogger, lezer en stagiaire van HarperCollins Holland is dit natuurlijk een informatieve, interessant en stiekem ook wel spannende avond om meer inzicht te kijken in het genre. Ik ben heel benieuwd naar wat de sprekers te vertellen hebben over het ‘genre’ (ik vind het persoonlijk geen genre maar een doelgroep).

Praktisch
Datum: 27 september 2016
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: Leidseplein 26, 1017 PT, Amsterdam
Toegang: 5,-

Meer info? Check hier: https://www.facebook.com/events/1048195475297339/

Ik ben er bij, zie ik jou ook?

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *