Filmrecensie: Toy Story 4

Toy-story-4-NL-_ps_1_jpg_sd-high_©2019-Disney-Pixar-All-Rights-ReservedDatum: 26 juni 2019
Taal
: Engels of Nederlands met ondertiteling
Lengte: 100 minuten
Regisseur: Josh Cooley
Cast: Huub Dikstaal (Woody), Huub Elbertse (Buzz Lightyear) en Monique van der Ven (Bo Peep)
Beoordeling van IMDb: 8,7/10
Beoordeling: 4.0 Stars (4.0 / 5)

Woody, Buzz Lightyear, Rex en al het andere speelgoed is terug op het witte doek! Dit keer met een nieuwe bijzondere vriend: Forky. Maar Forky blijkt een grote uitdaging te zijn, vooral wanneer al het speelgoed met Bonnie mee op vakantie gaat voordat ze start op de basisschool. Een dol dwaas avontuur, dat ik vanmorgen al mocht bekijken tijdens de Nederlandse première van de film bij Kinepolis in Utrecht.

Woody heeft altijd vertrouwen gehad in zijn plek op deze wereld. Zijn grootste prioriteit is de zorg voor Andy en Bonnie. Wanneer Bonnie’s tot speelgoed omgetoverde handenarbeidprojectje, genaamd Forky, zichzelf als ‘vuilnis’ ziet en niet als speelgoed, besluit Woody hem te laten zien waarom het leuk is om speelgoed te zijn. Wanneer Bonnie haar speelgoed meeneemt op een familietripje, wordt Woody door een onverwachte omweg herenigd met zijn oude vriendin Bo Peep. Na jaren alleen op pad geweest te zijn, heeft Bo een avontuurlijk karakter gekregen, dat in schril contrast staat met haar breekbare porseleinen buitenkant. Maar nadat Woody en Bo erachter komen dat er een wereld van verschil tussen hen beiden is, ontdekken ze al snel dat er meer dringende zaken zijn om zich druk over te maken.” [Disney NL]

De film start met een aantal terugblikken, wat handig is, aangezien het al 9 (!!!) jaar geleden is dat Toy Story 3 is verschenen. Vervolgens wordt al het speelgoed geïntroduceerd, en realiseer je je snel dat Woody niet meer zo populair is als hij ooit voor Andy was. Bonnie heeft namelijk al drie dagen achter elkaar Woody in de kast laten liggen, en voor speelgoed is dat verschrikkelijk. Woody heeft zijn eerste pluisje, en het andere speelgoed vraagt hem welke naam hij zijn eerste pluisje wilt geven. Speelgoed humor van de bovenste plank, om het zo maar even te noemen.

Dat Bonnie’s leven gaat veranderen blijkt wanneer ze een dagje moet oefenen op de basisschool. Ze vindt het doodeng, maar Woody schiet stiekem te hulp. Het gevolg daarvan is dat Bonnie een nieuw vriendje maakt – Forky – gemaakt van afval. Een aantal grappige scenes volgen waarin het speelgoed alles op alles zet om ervoor te zorgen dat hun nieuwe vriend Forky niet in de afvalbak springt. Hij denkt namelijk dat hij afval is, geen speelgoed. Gelukkig weet het team ervoor te zorgen dat zij en Forky de volgende dag allemaal mee mogen op vakantie. En wat volgt is een hilarische race die ervoor moet zorgen dat al het speelgoed bij Bonnie blijft.

NEW FRIEND! – In Disney and Pixar’s “Toy Story 4,” Bonnie makes a new friend in kindergarten orientation—literally. When Forky—Bonnie’s craft-project-turned-toy—declares himself trash and not a toy, Woody takes it upon himself to show Forky why he should embrace being a toy. Featuring the voices of Tony Hale and Tom Hanks as Forky and Woody, “Toy Story 4” opens in U.S. theaters on June 21, 2019. ©2019 Dinsey/Pixar. All Rights Reserved.

 ©2019 Dinsey/Pixar. All Rights Reserved.

Wat ik heel erg waardeerde aan deze film, is dat het nog even magisch is als de eerste Toy Story-film. Vaak heb je het na twee delen wel gezien, maar Toy Story 4 doet niet onder voor de eerdere delen. De humor is nog steeds bedoeld voor zowel de kinderen als de ouders, waardoor er een gelaagde film ontstaat waar jong en oud van kan genieten. Er zitten weer subtiele morele boodschappen in verwerkt, zoals dat je je vrienden niet achter moet laten en niet zelfzuchtig moet zijn. Het is wel zo verwerkt dat kinderen deze boodschap onbewust oppakken, maar het ligt er ook weer niet té dik bovenop dat het cringy wordt.

Voor mijn gevoel duurde de film wel redelijk lang, en hadden een aantal scenes (in de antiekwinkel, bijvoorbeeld) iets ingekort kunnen worden. Gelukkig zorgde het prachtige decor er wel voor dat het geen moment saai was om naar te kijken. Pixar heeft dat waanzinnig goed neergezet. Toy Story 4 is een erg leuke familiefilm en heb ik me zeer vermaakt. 

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *