Filmrecensie: The Dark Tower

The-Dark-Tower_ps_1_jpg_sd-high_©-2017-CTMG--Inc--All-Rights-Reserved-Datum: 24 augustus 2017
Taal: Engels
Lengte: 95 minuten
Regisseur: Nikolaj Arcel
Cast: Idris Elba, Matthew McConaughey en Tom Taylor
Beoordeling van IMDb: 7,1/10
Mijn beoordeling: 3.0 Stars (3.0 / 5)

The Dark Tower was één van de films van 2017 waar veel om te doen was. Stephen King is een fenomenale auteur en de cast van The Dark Tower-film is ook niet zomaar een cast. Je zou daarom ook verwachten dat met de juist ingrediënten deze film niet anders kon dan slagen. Helaas viel de film naar mijn idee een beetje tegen en sloegen de filmmakers de plank mis omdat ze te veel probeerden te verwerken in de film wat niet goed uitgewerkt kon worden (want ja, hoe verwerk je verschillende elementen uit maar liefst acht boeken in één enkele film?). Toch was de film wel de moeite waard om te kijken.

Roland (Idris Elba) in Columbia Pictures' THE DARK TOWER.

Roland (Idris Elba) in Columbia Pictures’ THE DARK TOWER.

Er bestaan andere werelden dan die van ons. 
The Dark Tower is gebaseerd op de epische boekenreeks ‘De Donkere Toren’ van één van ‘s werelds meest succesvolle schrijvers, Stephen King. 
De laatste scherpschutter, Gunslinger Roland Deschain (Idris Elba), is verwikkeld in een eeuwige strijd met Walter O’Dim, ook bekend als The Man in Black (Matthew McConaughey). Roland is vastbesloten om te voorkomen dat O’Dim de macht neemt over de Dark Tower, die het universum bij elkaar houdt. Het lot van meerdere werelden staat op het spel en alleen Roland kan de toren verdedigen tegen The Man in Black. [Universal NL]

De film wordt verteld vanuit het oogpunt van de 14-jarige Jake (Tom Taylor) die nachtmerries heeft. Hij tekent monsters, is agressief en wordt elke ochtend badend in het zweet wakker. Iedereen denkt dat hij gek wordt, en zijn ouders overwegen hem op te laten nemen. Wanneer Jake wordt opgehaald om opgenomen te worden, heeft hij door dat de mensen die voor hem staan de monsters uit zijn nachtmerries zijn, en hij vlucht. Dankzij het internet beland Jake op een plek met een dimensie poort en beland hij in de wereld van de Gunslinger en The Man in Black.

Roland (Idris Elba) and Jake (Tom Taylor) in  New York in Columbia Pictures' THE DARK TOWER.

Roland (Idris Elba) and Jake (Tom Taylor) in New York in Columbia Pictures’ THE DARK TOWER.

Het verhaal begint goed – twee verschillende werelden, meerdere verhaallijnen en een plek die centraal lijkt te staan: The Dark Tower. Toch lijkt er hier en daar  wat verkeerd te gaan. De film is gebaseerd op een succesvolle boekenserie, wat vaak betekent dat de film minder kan bevatten dan het boek, omdat er gewoon weg minder tijd is om het verhaal te vertellen. The Dark Tower liep tegen hetzelfde probleem aan: de filmmakers hebben geprobeerd om zo veel mogelijk uit de boeken te verwerken, maar dat kwam verkeerd uit de verf. Als kijker zonder enige kennis over de boeken worden er hints gegeven over andere werelden, groepen mensen of gebeurtenissen, maar voegt dit niet veel toe omdat er niet dieper op wordt ingegaan en snap je de meerwaarde van deze toevoegingen niet. Aan de andere kant staan de kijkers die de boeken wel hebben gelezen, en zij missen die diepgang juist, en voelen zich misschien in de steek gelaten.

Gelukkig zat er genoeg actie in de film en werd het geen moment saai. Zoektochten, achtervolgingen en gevechten wisselden elkaar gestaag af, waardoor je als kijker je ogen niet van het scherm kon houden. Dit werd uiteraard mede mogelijk gemaakt door de acteurs die de film nog enigszins hebben kunnen redden.

Roland (Idris Elba) and Walter (Matthew McConaughey) in Columbia Pictures' THE DARK TOWER.

Roland (Idris Elba) and Walter (Matthew McConaughey) in Columbia Pictures’ THE DARK TOWER.

The Dark Tower is een vermakelijke film die helaas wel op een aantal punten tekort schoot. Door de actiescènes is de film spannend en houdt hij de aandacht van de kijker vast. Helaas, door de onuitgewerkte verhaallijnen, laat het de kijker ook lichtelijk verward achter. 

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *