Filmrecensie: Rocketman

©2019 Paramount Pictures

© 2019 Paramount Pictures

Datum: 30 mei 2018
Taal: Engels
Lengte: 121 minuten
Regisseur: Dexter Fletcher
Cast: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden en Bryce Dallas Howard.
Beoordeling van IMDb: 7,8/10
4.5 Stars (4.5 / 5)

Gisteren, dinsdag 21 mei 2019, vond de première plaats van de nieuwe muzikale film Rocketman in Pathé Tuschinski te Amsterdam. Rocketman vertelt het verhaal van de jonge Elton John en volgt de muziekfilm hype van Bohemian Rhapsody over het leven van Freddie Mercury, leadzanger van Queen. Ik was bekend met de muziek van Elton John, maar pas toen ik hoorde over het verschijnen van deze film, ben ik dagelijks naar zijn muziek gaan luisteren. De film geeft zijn muziek weer een extra dimensie – ineens weet én voel je precies waar zijn teksten over gaan. En gevoel is denk ik wel een van de belangrijkste elementen van de film. 

‘Taron Egerton (Kingsman: The Secret Service, Sing) is Elton John in de nieuwe bioscoopfilm Rocketman, een musical fantasie gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. In de film komen de meest geliefde nummers van Elton John voorbij die worden gezongen door hoofdrolspeler Taron Egerton. Rocketman vertelt het inspirerende verhaal over een small-town boy die uitgroeide tot een van de meest iconische personen uit de popcultuur.’ [Universal Pictures Nederland]

De openingsscène van de film is een chaos aan beelden: Elton John in een uitbundige outfit die een ruimte instormt en vertelt over zijn jeugd – welke wordt opgevolgd door een scene uit zijn jeugd waarin mensen over straat dansen en zijn muziek zingen. Een bepalende scène die gelijk de sfeer voor de rest van de film aangeeft: diepgewortelde liefde voor muziek, plezier, maar ook depressie en chaos.

De gehele film wordt verteld door Elton John op zijn dieptepunt (of hoogtepunt, het is maar net hoe je het bekijkt) terugblikt naar zijn jeugd. De flashbacks die volgen zijn allemaal op chronologische wijze verweven met het verhaal wat volwassen Elton John vertelt. De psychologische ontwikkeling die hij doormaakt in zijn jeugd (van verlegen jongetje tot extraverte popster) zie je in tegenovergestelde volgorde terugkomen in de scènes dat hij in de praatgroep vertelt over zijn jeugd. De ontwikkeling wordt namelijk gereflecteerd in de kleding die hij aanheeft op dat moment. Een detail, maar het zegt veel over de zorgvuldigheid waarmee ze deze film hebben gemaakt en nadruk hebben gelegd op zijn emoties.

Taron Egerton as Elton John in Rocketman from Paramount Pictures. ©2019 Paramount Pictures

Taron Egerton as Elton John in Rocketman from Paramount Pictures. © 2019 Paramount Pictures

De film wordt door het AD al vergeleken met Bohemian Rhapsody.  ‘Rocketman over Elton John wint van megahit Bohemian Rhapsody,’ luidt hun krantenkop [hier]. Maar kunnen deze films wel met elkaar vergeleken worden? Daar waar Bohemian Rhapsody de nummers van Queen verwerkt als ‘nummers’ in de film, worden de nummers van Elton John beter verweven met het verhaal en komen ze met meer lading terug in scènes waarin de emoties hoog oplopen voor de hoofdrolspeler. De muziek is in beide films dus even aanwezig, maar in Rocketman een stuk creatiever verwerkt. Daarnaast is Rocketman ook net iets gedurfder wat betreft de scènes waarin de homoseksualiteit van Elton centraal staat, maar het is nog steeds redelijk braaf om een zo’n breed mogelijk publiek aan te spreken. Het blijft Hollywood. Maar het grootste verschil zit hem nog wel in het stukje fantasie in beide films. Bohemian Rhapsody is realistisch daar waar Rocketman scènes bevat die meer zijn geschreven vanuit de gevoelens en ervaringen van Elton John, in plaats van wat er daadwerkelijk is gebeurd. Zo zie je het publiek tijdens zijn debuutoptreden in Los Angeles zweven op het nummer Bennie and the Jets (ook al te zien in de trailer).

Taron Egerton as Elton John in Rocketman from Paramount Pictures. ©2019 Paramount Pictures

Taron Egerton as Elton John in Rocketman from Paramount Pictures. ©2019 Paramount Pictures

De film volgt het pad dat de carrière van deze rockster heeft afgelegd. Van het leren pianospelen, tot het starten van een eigen bandje en het tekenen van zijn eerste contract. Maar ook alle lows komen voorbij, ook de momenten waar hij bijna bezwijkt aan alle druk, drugs en alcohol. Door de fantastische montage van de muziek onder alle scènes, komt dit extra hard aan.

Het is een wonder dat Elton John nog leeft, iets wat erg sterk naar voren komt in de film. Je leert Elton John kennen in Rocketman en verlaat de bioscoopzaal met een beetje meer respect voor dit icoon. Ik heb genoten van deze creatieve film en ik weet zeker dat het grote publiek dit volgende week ook zo gaat ervaren! 

 

 

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *