Filmrecensie: ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’

Jurassic-World_-Fallen-Kingdom_ps_2_jpg_sd-high_©-2017-Universal-PicturesDatum: 7 juni 2018
Taal: Engels
Lengte: 128 minuten
Regisseur: J.A. Bayona
Cast: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, James Cromwell, Justice Smith en Daniella Pineda.
Beoordeling van IMDb: 6,9/10
Mijn beoordeling: 4.0 Stars (4.0 / 5)

Afgelopen dinsdag 5 juni vond in Amsterdam de première van de blockbuster Jurassic World: Fallen Kingdom plaats. Als die-hard Jurassic Park en Steven Spielberg-fan kon ik niet anders dan deze film zo snel mogelijk op het witte doen bekijken. Ik werd door Universal Pictures Nederland uitgenodigd om de première bij te wonen en nam mijn zusje als plus one mee. Het was een groots events met bekende mensen, vloggers, en influencers, maar vooral ook een mooie aankleding, lekker hapjes en drankjes en een fantastische sfeer. In een enorme zaal was het toen eindelijk tijd om Jurassic World: Fallen Kingdom in 3D (!!!) te gaan bekijken… 

‘Drie jaar geleden werd het themapark en luxeresort Jurassic World verwoest door losgebarsten dinosaurussen. Isla Nublar is nu een onbewoond eiland geworden waar de overgebleven dinosaurussen in de jungle aan hun lot overgelaten zijn. 
Wanneer de slapende vulkaan op het eiland weer actief wordt, dreigen de dinosaurussen opnieuw uit te sterven. Claire (Bryce Dallas Howard) zet alles op alles om dit te voorkomen. Ze weet Owen (Chris Pratt) over te halen om samen met haar en een team van specialisten terug te gaan naar Isla Nublar om te proberen de dinosaurussen te redden. Owen is vastbesloten om de vermiste raptor Blue, die hij van jongs af aan heeft getraind, te vinden. 
Als ze op het eiland arriveren blijkt de vulkaan die op uitbarsten staat niet hun grootste probleem te zijn.’ [Universal Pictures Nederland]

Zoals je gewend bent, staan de reusachtige dino’s ook in deze film centraal. Dit keer geen ontsnapping, maar een reddingsactie. De vulkaan staat op uitbarsten en de dino’s kunnen geen kant op. Regisseur Bayona weet de spanning in Fallen Kingdom direct op te voeren. In tegenstelling tot de andere films zit er geen langzame opbouw in de film. De helden Claire en Owen worden geïntroduceerd en kort daarna bevinden zij zich gelijk op Isla Nublar en breekt de chaos los. Uiteraard wordt het fenomeen van de dino’s kort uitgelegd aan het publiek dat nog nooit een Jurassic-film heeft gezien of even een opfrisser nodig heeft, maar vrijwel direct daarna zit je midden in een fantastische actiescène die het benauwende gevoel van het vluchten van zowel de dino’s als de hoofdpersonen heel knap weet over te brengen.

Jurassic-World_-Fallen-Kingdom_st_1_jpg_sd-high_©-2017-Universal-Pictures

Jurassic World: Fallen Kingdom © 2017 Universal Pictures

Een ander sterk punt aan deze film is dat het de dino’s menselijker maakt. In alle vorige films waren de dino’s vooral de slechteriken (met een paar uitzonderingen daargelaten), maar in Fallen Kingdom wordt er ingezoomd op de emoties die enkele dinosoorten blijkbaar weten te tonen. Dit gaf een extra laag aan de film en maakte het redden van de dino’s op Isla Nublar alleen maar spannender. Ook liet het zien dat de mens niet zomaar met DNA van uitgestorven diersoorten mag knoeien. Ik twijfel er niet aan dat dit nog een staartje krijgt in de derde Jurassic World-film die nog op de planning staat.

Het enige minpuntje aan de film, wat wel redelijk veel invloed heeft op de algemene sfeer van de film, is het feit dat een groot deel van de film zich dus niet meer afspeelt op Isla Nublar. Voor mij, en ik denk ook vele andere fans, is het toch de magie van zo’n eiland omgetoverd tot pretpark/dierentuin vol met levensgevaarlijke dino’s wat de film zo goed maakt. En die magie kwam in het begin van de film goed tot stand wanneer Claire en Owen na lange tijd het eiland weer zien en zich realiseren wat een chaos ze achter hebben gelaten. Echter, naarmate de film vordert, verdwijnt die magie weer omdat het eiland niet meer bewoonbaar is na de vulkaanuitbarsting, en de film zich afspeelt op een andere locatie.

34504472_1269340236534626_4392002903708008448_o

Op de rode loper met Glen Eilbracht tijdens de Nederlandse première van Jurassic World: Fallen Kingdom, 5 juni 2018. Fotocredits: Jurassic World.

Jurassic World: Fallen Kingdom is een waardige opvolger van zijn voorgangers. Hoewel de film wat magie mist, weet regisseur Bayona op een slimme manier vanaf het eerste moment de aandacht van de kijker te trekken én ook nog eens goed vast te houden door vele spannende en verrassende, maar ook vernieuwende elementen. Ik raad het zeker aan de film in 3D te gaan bekijken, om de film optimaal te kunnen ervaren. 

Jurassic World: Fallen Kingdom is vanaf NU overal in de bioscoop, ook in 3D, IMAX, Dolby Cinema en 4DX. Heb jij hem al gezien?

Bekijk hier de VLOG van IrisFleur, gemaakt tijdens de première van Jurassic World: Fallen Kingdom: https://www.youtube.com/watch?v=UUZ9ZmkODEU 

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Eén reactie

  1. Ik denk dat de ene groep fans de nieuwe setting geweldig vindt terwijl de andere groep inderdaad liever de eilandsfeer heeft. Ik vond het zelf wel heel tof waar de film naartoe ging, zeker omdat dat voor mij ook veel bijdroeg aan de kracht van de thema’s. Ik vond ‘m niet zo goed als Jurassic World, maar wel weer heel vet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *