Boek- en filmrecensie | Five Feet Apart

Five Feet apart

Speciaal voor het boek Vijf stappen van jou en de gelijknamige film Five Feet Apart schrijf ik vandaag een recensie waarin ik zowel het boek als de film bespreek. De unieke situatie zit namelijk zo: het boek en de film zijn beide gebaseerd op hetzelfde script, wat voor mij betekent dat ik ze niet geheel apart kan (of wil) bespreken. Omdat boeken en films het verhaal toch op een hele andere manier vormgeven (woorden versus beelden) zal ik beide op zichzelf recenseren.

Het boek

Vijf stappen van joouAuteur: Rachael Lippincott
Genre: (YA) Sicklit
Uitgever
: Volt
Release Datum: 14 mei 2019
Pagina’s: 230
Spoilers: Geen!
Waardering4.0 Stars (4.0 / 5)

“Stella Grant houdt ervan om controle te hebben. Om haar taaislijmziekte te beheersen en de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella zes stappen afstand houden met alles en iedereen. Het enige waar Will Newman controle over wil hebben, is het verlaten van het ziekenhuis. Binnenkort wordt hij achttien en kan hij alle apparaten loskoppelen en de wereld zien. Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij alleen al op haar ademt, zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Een van hen zou zelfs kunnen sterven. Afstand: zes stappen. Geen uitzonderingen. Maar plotseling voelt zes stappen niet aan als veiligheid. Het voelt als een straf. 
Wat als ze een klein stukje van de ruimte konden stelen die hun kapotte longen van hen hebben gestolen? Zou vijf stappen uit elkaar echt zo gevaarlijk zijn als het ervoor zorgt dat hun hart stopt met breken?” [Goodreads]

Stella is ziek. Ze heeft taaislijmziekte en vechtvoor haar leven. Ze heeft alles onder controle en is niet van plan om op te geven. Will is ook ziek. Naast taaislijmziekte, heeft hij ook nog de vervelende bacterie B. Cepacia, wat inhoudt dat hij geen kans meer maakt op nieuwe longen. Hij heeft het eigenlijk al opgegeven. Maar dan ontmoeten Stella en Will elkaar, en leren ze dat niet alles draait om het vechten tegen de ziekte, maar dat als je vecht, je het dan moet doen voor de mensen van wie je houdt.

Het boek is, net als de film, gebaseerd op een script. Dat merk je in het boek vrij snel aan twee dingen. Het eerste waar aan je dit merkt, is het feit dat het boek heel filmisch is geschreven. Alles scenes komen direct tot leven in je hoofd, en de stukje die er ontbreken kun je gemakkelijk zelf voorstellen. Ik vind dit een groot pluspunt aan het boek, want hierdoor is het verhaal heel levendig. Het tweede punt waaraan je dit merkt, is de diepgang van het boek. En dat is naar mijn gevoel ook het grootste gemis aan het boek, want heel veel diepgang zit er niet in. En dat is ook lastig, aangezien een filmscript maar een bepaald aantal woorden mag hebben om de film niet 8 uur te laten duren.

Vijf stappen van jou

Foto: DutchBookChick Instagram

Wat ik heel bijzonder vind aan dit boek, is hoe gehecht je aan de personages raakt. Vanaf de eerste pagina voelde ik al met Stella en Will mee, en wist ik eigenlijk direct dat een goede afloop onmogelijk was. Een soort verboden liefde, zou je het kunnen noemen. Romeo en Julia waren er niets bij. Naast dat ik de relatie opbouw tussen de twee erg soepel vind, waardeer ik ook de vriendschap die Poe en Stella hebben. Poe heeft ook taaislijmziekte, en door de vele opnames in het ziekenhuis zijn Poe en Stella dikke maatjes geworden. Het is daarom ook extra leuk om te zien hoe er zich uiteindelijk ook een vriendschap vormt tussen de eigenwijze Will en Poe.

Het einde van het gaat in een sneltreinvaart. Hoewel je van te voren al weet dat er iets ergs gaat gebeuren, had ik het einde toch net even iets anders verwacht. Er zit een plottwist in die ik niet volledig aan zag komen. Het enige wat ik kan adviseren, is om zakdoeken klaar te leggen. Die zul je nodig hebben tijdens het lezen, maar ook tijdens het kijken van de film!

Benieuwd? Je bestelt het boek hier:

 

De film

Five-Feet-Apart_ps_1_jpg_sd-low_©-2019-Universal-Pictures-Copyright-2018-Alfonso-BrescianiDatum: 13 juni 2019
Taal: Engels
Lengte: 116 minuten
Regisseur: Justin Baldoni
Cast: Cole Sprouse, Haley Lu Richardson en Moises Arias
Beoordeling van IMDb: 7,2/10
4.5 Stars (4.5 / 5)

 

 

Hoe zou liefde voelen als je elkaar niet zou mogen aanraken? Five Feet Apart vertelt het verhaal van Stella (Haley Lu Richardson) en Will (Cole Sprouse), twee jongeren die weigeren om toe te geven aan de hindernissen die hen scheiden. [Universal Pictures NL]

Bekijk hier de filmtrailer:

Five Feet Apart is zo’n film in de categorie: hiervan moet ik sowieso huilen. Ik was uitgenodigd door Universal Pictures NL voor de première en had er ontzettend veel zin in. Ik had het boek de avond voor de première uitgelezen en kon niet wachten om te zien hoe hoofdrolspelers Cole Sprouse en Haley Lu Richardson dit bijzondere verhaal tot leven zouden brengen.

Omdat het boek en de film gebaseerd zijn op hetzelfde verhaal, en ik tijdens bovenstaande boekrecensie al in ben gegaan op de verhaallijn, zal ik dat voor de film nu niet meer doen. De verhaallijnen kwamen 95% overeen. 

61942236_345833479445062_924333618390202350_n

Bij de première van Five Feet Apart. Foto: Heukersmedia

Hoewel ik veel mensen om mij heen van te voren hoorde zeggen dat ze de Riverdale sterren, zoals Cole Sprouse, nu eigenlijk al te vaak voorbij hadden zien komen in middelmatige films, wil ik toch benadrukken dat het hier totaal niet stoort. Zijn karakter is net als in Riverdale wel wat moody, maar in Five Feet Apart komt hij perfect tot zijn recht en is hij echt Will. Geen moment zag ik Jughead Jones voor me. En dat is knap. Petje af voor Sprouse. Ook Haley Lu Richardson heeft haar werk top gedaan. Ze leek net als haar karakter van binnen uit te stralen (zo wordt ze ook omschreven), en dat is een eigenschap die niet veel acteurs bezitten. Naast dat ze beide een goede performance neerzetten, was de chemie tussen de twee ook to die for. Samen met Moises Arias als Poe maakten ze een perfect trio, drie vrienden met een vervelende ziekte als overeenkomst.

Wat de film ook goed maakte, was de muziek die is uitgekozen voor de verschillende scenes. Ze versterkten de emoties en lieten de film nog meer leven. Wel vond ik het jammer dat er een nummer voor de film is geselecteerd die ook al te horen is in The Fault in Our Stars. Hoewel het een mooi nummer is, vind ik de keuze niet heel origineel. Vooral niet omdat The Fault in Our Stars ook over twee zieke tieners gaat.

Het einde van de film was echt een emotionele rollercoaster. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik het de laatste 20 minuten niet droog heb gehouden. Omdat je het gevoel hebt dat de personages net echt zijn, en hun emoties zelf ook voelt, heb je het gevoel alsof je eigen hart ook gebroken wordt. Ik vind het erg knap dat deze jonge acteurs dit weten te bewerkstelligen.

Lang verhaal kort: zowel het boek als de film zijn aanraders. Verwacht alleen niet dat het boek meer inzicht geeft in de film, want beide zijn gebaseerd op hetzelfde script. Wil je dus wel het boek lezen en de film zien, doe het dan in die volgorde. Anders zal het boek je misschien een beetje teleurstellen. Ik zeg: gaat dat lezen en zien!

Of bestel HIER tickets voor de film bij Pathé!

Nanouk Meijer

Nanouk is the founder and owner of the website. She runs the website, takes care of the lay-out, give-aways, social media, book reviews and events. She is 25 years old and graduated from 'Comparative Literature' at Utrecht University. She is Digital Product Manager at HarperCollins Holland and staff reviewer at YA Books Central. She breaths books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *