Recensie: "Lieveling" door Kim van Kooten

Deze recensie is geschreven door gastrecensent Floor de Wilde. Floor is tweedejaars student aan de HvA en studeert daar Media, Informatie en Communicatie. Floor las het boek voor haar boekenclub.

lievelingAuteur: Kim van Kooten
Genre: autobiografisch, fictie
Uitgever: Lebowski
Release Datum: november 2015
Pagina’s: 236
Spoilers: In de recensie worden kleine stukken van het verhaal verteld. Er worden geen frote spoilers weggegeven.
Waardering: 4.0 Stars (4.0 / 5)
Special: Deze recensie is geschreven door gastrecensent Floor de Wilde. Voor vragen mail naar info@dutchbook.com.

Voor mijn boekenclub op school lees ik maandelijks één boek dat we later met elkaar bespreken. Deze maand is dit het veelbesproken boek Lieveling van Kim van Kooten. De roman is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Pauline Barendrecht. Pauline is een goede vriendin van Kim van Kooten. De wens van Pauline was een luchtige roman met veel humor dat vanuit het oogpunt van het kind is geschreven. Lelijke autobiografische verhalen, zoals Pauline zelf zegt, zijn er volgens haar al genoeg. De trailer van het boek is hier te bekijken.

lievelingbanner

“Toen Pauline Barendregt schrijfster Kim van Kooten in juni 2010 het idee voorlegde om een roman te schrijven over de onvoorstelbare gebeurtenissen in haar jeugd, wist ze heel goed wat voor boek ze voor ogen had: het moest recht doen aan de waarheid. Het moest de heftigheid van het onderwerp niet schuwen. En het moest ondanks die heftigheid, grappig zijn.
In Lieveling maakt Kim van Kooten het onvoorstelbare voorstelbaar. Ze heeft het levensverhaal van Pauline bewerkt, ingekleurd en verwoord in een verraderlijk lichte stijl. Het manuscript maakte diepe indruk op de redactie van Lebowski. Redacteur Jasper Henderson: ‘Lieveling is pijnlijk, rauw en maakt je woedend; je wilt niets liever dan dit meisje beschermen. Maar de compassie en humor die klinken in Kims stijl en toon laten je ook begrip hebben voor de loyaliteit van kinderen en bovenal bewondering voor hun ongelooflijke veerkracht.” [goodreads]

Link Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yqfh3xr6FwU

 

Het verhaal begint op de vijfde verjaardag van Puck. Puck leeft samen met haar moeder in een Rotterdamse achterstandswijk. Maar dat gaat vandaag allemaal veranderen. De moeder van Puck heeft gereageerd op een contactadvertentie voor hulp in de huishouding. Ludovicus, de man van de advertentie, komt Puck en haar moeder vandaag ophalen. Een zwarte, glimmende auto rijdt de straat in. Ze stappen in de auto en vertrekken naar Zwijndrecht, waar Ludovicus in een luxe villa woont. De moeder van Puck trouwt met de man. De stiefvader van Puck die eerst ‘ome meneer’ wordt genoemd en daarna ‘papa’ is pedofiel. Vanaf dag één wordt Puck jaren misbruikt door haar stiefvader.

De personages in het boek worden bijna niet beschreven. Uiterlijke kenmerken worden niet genoemd. Zo ga je als lezer goed nadenken over hoe iedereen eruit ziet. De karakters van de personages komen in de dialogen goed naar voren. Puck is in het verhaal heel wijs. Veel wijzer dan haar moeder, oma of ‘papa’. Ik vind dit persoonlijk een erg mooi detail. Het meisje wat misbruikt wordt staat op deze manier toch boven de dader. De familie van Puck wordt heel plat Rotterdams en volks neergezet. Dit zorgt voor veel humor in het boek.

Het verhaal heeft een goede opbouw. Je reist door de kinderjaren van Puck heen. Het is mooi de ontwikkeling van Puck te zien. Van een onwetend meisje van vijf groeit ze uit tot een sterke noch kwetsbare jonge vrouw. De eerste hoofdstukken zijn erg krachtig. Ik vind dat het daarna een aantal hoofdstukken blijft door kabbelen. Het misbruik van Puck is in het begin schokkend, later in het boek gaat het voor de lezer bijna ‘normaal’ voelen. Pas richting de plottwist van het boek wordt het opnieuw krachtig en spannend. Het boek heeft een open einde waardoor je met veel vragen achter blijft. Zelf heb ik het einde een aantal keren opnieuw gelezen. Begrijpen doe ik het nog steeds niet. Veel recensenten denken dat er misschien een vervolg op komt.

YOU DIDNT SEE THAT COMING

De schrijfstijl van het boek is niet slecht, maar ik vind het niet heel speciaal. Het taalgebruik is toegankelijk en het leest daardoor snel weg. Het taalgebruik is makkelijk en vrij modern. Echter vind ik de taal soms te modern voor de periode van het boek. In het boek is een prettige afwisseling tussen de lopende tekst en de dialogen.

Opvallend aan het boek vind ik dat je als lezer heel betrokken bent bij Puck. Ik sta ver af van seksueel misbruik en toch grijpt het je bij de keel. Als lezer kan je jezelf heel goed inleven in Puck. Ik kan meeleven in de beslissingen die ze neemt. Ook haar gevoelens zijn goed te herleiden naar de gebeurtenis. Voor de lezer voelt het heel verstikkend dat Puck haar geheim aan niemand verteld. Het is echt alsof ‘papa’ haar heeft gebrainspoeld.

tumblr_inline_nqeteysfn61qcvf6m_500

Persoonlijk is voor mij de belangrijkste persoon in het boek meester Hofslot. De meester van Puck is voor haar heel belangrijk. Het is een vaderfiguur op de goede manier. Ze vertrouwd meester Hofslot zelfs als ze al een aantal jaren niet meer bij hem in de klas zit. Meester Hofslot is de eerste persoon waaraan ze haar geheim verteld. Het is heel mooi dat ze het aan haar oud-meester verteld. Ik denk dat je eerste meester of juf een grote indruk maakt. Vooral op een kind. Dat wordt door Puck in dit boek erg mooi vertaald.

Eerdere boeken van Kim van Kooten zijn Zusje, Onder Het Hart en Hollands Hoop. Daarnaast schrijft van Kooten scenario’s voor verschillende films: onder andere Alles Is Liefde en Alles Is Familie. Het boek is heel toegankelijk en iedereen zou het kunnen, misschien zelfs moeten, lezen. Het boek Lieveling is voor €19,99 te bestellen op bol.com en voor het luisterboek betaal je €4,99! Een echte aanrader.

admin

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *